Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Układ kontroli ciśnienia oleju w FIS- jak sprawdzić czy jest sprawny ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak sprawdzić czy układ kontroli ciśnienia oleju w FIS-ie jest sprawny tzn. czy wyświetli się stosowne ostrzeżenie jeśli ciśnienie będzie za niskie ?

Na VAG-u w bloku pomiarowym nr 1 w sekcji licznik wartość zmienia się po odpaleniu samochodu na OK czyli sygnał z czujnika dochodzi.

Martwi mnie natomiast dlaczego po odłączeniu kabelka od czujnika nie wyswietla się żadne ostrzeżenie. Natomiast po odłączeniu kabelka i połączeniu z masą wyświetla się na FIS-ie oliwiarka. Jeśli zaniknie ciśnienie to czujnik będzie otwarty czyli tak samo jak po odłączeniu kabla więc według mnie powinna się wtedy zaświecić oliwiarka. Chyba, że jest tam jakiś mądrzejszy układ o którym nie wiem.

Czujnik bez ciśnienia jest całkowicie otwarty (brak "przejścia") po podaniu ciśnienia wykazuje opór 13-16 k omów. Porównałem czujnik z całkowicie nowym i jest tak samo. Czujnik profilaktycznie wymieniłem.

Proszę o potwierdzenie czy coś jest nie tak z licznikiem. A może trzeba cos ustawić, przekodować ?

Opublikowano

jak wypniesz kabelek od czujnika to zwiększ obroty silnika o ile pamiętam to trzeba przekroczyć 1500 obr/min wtedy powinna się pokazać oliwka

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem i rzeczywiście ostrzeżenie pojawia się dopiero po przekroczeniu 1500 obr/min.

Czyli mam rozumieć, że tak ma być i układ mam sprawny ?

Według mnie jest to idiotyczne rozwiązanie bo na wolnych obrotach nie ma w ogóle kontroli ciśnienia oleju.

Np podczas wymiany oleju z filtrem zawsze silnik potrzebuje kilku sekund żeby zaciągnąć olej i w każdym normalnym samochodzie widać dokładnie kiedy ciśnienie się pojawia a tutaj tylko "na słuch" można to stwierdzić. Poza tym uważam, że układ kontroli ciśnienia oleju to najważniejszy wskaźnik w samochodzie i powinien działać maksymalnie niezawodnie i szybko a nie po jakimś tam czasie.

Opublikowano
Sprawdziłem i rzeczywiście ostrzeżenie pojawia się dopiero po przekroczeniu 1500 obr/min.

Czyli mam rozumieć, że tak ma być i układ mam sprawny ?

Według mnie jest to idiotyczne rozwiązanie bo na wolnych obrotach nie ma w ogóle kontroli ciśnienia oleju.

Np podczas wymiany oleju z filtrem zawsze silnik potrzebuje kilku sekund żeby zaciągnąć olej i w każdym normalnym samochodzie widać dokładnie kiedy ciśnienie się pojawia a tutaj tylko "na słuch" można to stwierdzić. Poza tym uważam, że układ kontroli ciśnienia oleju to najważniejszy wskaźnik w samochodzie i powinien działać maksymalnie niezawodnie i szybko a nie po jakimś tam czasie.

A producenci uważają co innego. Np. MB nie ma wcale kontroli ciśnienia oleju i samochody też jeżdżą.

A w VAG granicę kontroli można obniżyć do 1000 rpm.

Opublikowano

Wez manometr i wkrec w miejsce czujnika, gwint M10x1

Na goracy silnik minimum 1 bar

Przy 3000 minimum 4 bary

Na jakiej oliwie jezdzisz ?

Opublikowano
  • Autor

devastation Sprawdzałem zaraz po zakupie. Ciśnienie mam w porządku. Jeżdżę na Valvoline 5W40.

Nie mam żadnych oznak zaniku ciśnienia po prostu zauważyłem podczas wymiany oleju, że nie wyświetliło się żadne ostrzeżenie zanim silnik zaciągnął nowy olej, zastanowiło mnie to i zacząłem sprawdzać dlaczego. Ponieważ VAG wskazywał, że do licznika dochodzi prawidłowy sygnał to pomyślałem, że mogę mieć coś uszkodzone w liczniku.

W moich innych samochodach jest "normalna" kontrolka. Dla mnie taki układ powinien działać natychmiast (i najlepiej jak jest to standardowa niezawodna kontrolka).

szogun0 A w jaki sposób można regulować próg zadziałania tego ostrzażenia w VAG-u ?

Opublikowano

przerabiałem już motyw z kontrolką oliwy w altei miałem z małym komp. z 2004r a przy zmianie na nowszą alteę z 2006r już z dużym fisem po przekręceni stacyjki nie zapalała się lampka oliwy na vag-u było wszystko ok dopiero po odpięciu tak jak wyżej opisaliście po podkręceniu do 1500 obr/min zaświeciła się kontrolka oliwy (czujnik "rozchlapowy" tak wytłumaczył mi to pracownik VW :) )