Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wycieraczki działają tylko na 3 biegu. Prośba o pomoc w poskładaniu silniczkal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem jak w temacie. Wycieraczki chodzą tylko na 3 biegu ( najszybszym). Kiedy opuszczę manetkę to zatrzymują się w tym miejscu gdzie została wyłączona a nie na dole. Nie załączają się również przy spryskiwaniu szyby. Ostatnio przez dłuższy czas używałem ich na 3 biegu i po wyłączeniu w dół powoli skokowo zjechały na dół ale to wydarzyło się tylko raz. Po rozebraniu podszybia i ręcznym ruszaniu mechanizmem wycieraczek ( w miejscu gdzie mechanizm łączy się z silniczkiem ) można nimi w miarę swobodnie poruszać w całym zakresie obrotu wycieraczek ( bez jakiegoś większego oporu ) więc podejrzewam, że nie będzie to problem zatarcia mechanizmu. Wymieniłem już przekaźnik wycieraczek i dalej jest lipa :/ Podajcie proszę jakieś sugestie co na następny rzut : manetka, silniczek a może jeszcze jakieś inne sugestie.

Opublikowano

Pozostaje sprawdzić manetkę.

Opublikowano
  • Autor

właśnie chyba zamówię na allegor bo wyczaiłem w dobrej cenie. Jak już to nie pomoże to zostaje silniczek i instalacja.

Opublikowano

ja bym stawial na silniczek ale na odlegosc to ciezko cos poradzic

Opublikowano
  • Autor

kurczę chyba możesz mieć rację. Dziś zauważyłem, że po przełączeniu manetki słychać odgłos " pstryknięcia" przekaźnika. Wcześniej jakoś tego nie zauważyłem. Więc podejrzenia teraz ukierunkowują się jednak na silniczek

Opublikowano

Wypnij kostkę z silnika wycieraczek i sprawdż probówką czy po koleji dochodzi sterowanie do silnika (przełączając manetkę na poszczególne biegi) i wszystko będziesz wiedział co masz do naprawy albo do wymiany.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Okazało się faktycznie że silniczek był walnięty ( zawieszone szczotki oraz pełno pozostałości po nich na komutatorze) Jednak po renimacji silnika zdałem sobie sprawę, że popełniłem zarypisty błąd przy jego rozmontowywaniu. Jeśli ktoś to robił to będzie wiedział o co kaman,- mianowicie nie zrobiłem znaków położenia tych dwóch plastikowych kołków oraz miedzianego talerzyka który ustala pozycję "0" dla silniczka. Czy ktoś ma możliwość poratować. np może ktoś posiada silniczek z końcówką 113C na szafce i mógł ( nawet salony) i mógł by zrobić fotkę tych elementów pod dekielkiem silnika jak one są wzajemnie położone? może ktoś już wykonywał operację wymiany szczotek i robił fotki elementów zaraz po rozebraniu ( ja nie byłem na tyle sprytny :/) Bardzo proszę o pomoc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolego dokładnie to samo mi się zrobilo po umyciu auta na myjni ręcznej... 3-ci bieg i nic więcej:/ jednak dzisiaj trochę pojeździłem po mieście (i padało) wiec wycieraczki non stop na 3-cim biegu. No i .... się naprawiły ;) jednak i tak będę musiał do silniczka zajrzeć. Czy masz może jakieś foto odnośnie reperowania silniczka? co wyczyścić, co wymienić? jak rozbiorę silniczek (czyli jak będzie trochę cieplej i nie będzie padało)to zrobie ci foto no chyba ze już sobie poradziłeś z problemem;)

Opublikowano
  • Autor

Poradziłem bo bym do taj pory nie miał wycieraczek w ogóle :wink:. Jak okaże się, że to silniczek u Ciebie jest walnięty ( częściej jednak zdarza się, że jest to zatarty mechanizm wycieraczek pod podszybiem ) Jak wyciągniesz silniczek i pędziesz zdejmował mu korpus ( dekielek w miejscu gdzie wychodzi trzpień z wieloklinem) to zrób to delikatnie i od razu po zdjęciu zrób sobie fotkę wzajemnego położenia miedzianego kółeczka w dekielku oraz takich dwóch plastikowych słupków na zębatce z trzepieniem. Fotka oczywiście zanim wyciągniesz tą zębatkę. Jak to porozbierasz to będziesz wiedział o co chodzi.

Opublikowano

ok będę ostrożny ;)