Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 - 2.0l - 130KM ALT - Będziesz piękna!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :) Od niedawna jestem posiadaczem A4 :) Postanowiłem założyć temat, dokumentować wszystkie plany i przeróbki. :)

Mam sporo pracy przy moim Audi. Mam również dużo planów, by wyglądało fajnie i jak typowa limuzynka :)

>>Wyposażenie:

- Climatronic

- Podgrzewane, elektryczne lusterka

- Audio 8 głośników - standard

- 4x AirBag

- Podłokietnik tył

- Domykanie/otwieranie szyb z kluczyka/pilota

- ABS

- ESP??

- Immobilizer

- Elektryczne szyby przód

- Elektryczne lusterka(+ podgrzewanie)

- Alufelgi Audi.

>>Do zrobienia:

- Rozrząd - OK

- Wymiana oleju - OK

- Wymiana wszystkich filtrów - OK

- Klimatyzacja - nabije ją na nowo oraz odgrzybię.

- Nowy akumulator; 64Ah, 640A. :P

- ESP? Coś jest nie tak = grubszy temat.

>>Planowane mody:

- Wymiana audio...

Planuje wymienić wszystkie 6 głośników zastępując je 2-oma kompletami Morel Tempo 6 a do tego wygłuszyć drzwi matami. Myśl jest również nad wsadzeniem wzmacniacza + kondensatora i dopiero stąd pociągnąć głośniki.

Czyli taki schemat: Radio > wzmacniacz + kondensator > 8 nowych głośników w drzwiach.

Myślę nad takim podłączeniem, bo obawiam się, że radio nie pociągnie tego zestawu. :)

- Wymienić panel środkowy na ten z podłokietnikiem, Myślę, by nie kupić takiego 2-din, ale nie wiadomo jak z radiem. Te zamienniki są strasznie drogie :P Chyba, że wyrwałbym oryginalne radio audi 2-din...

- Zamienić fotele... Myślę nad skórzanymi + podgrzewanie, a co za tym idzie wymienić od razu panel climatronica. (na razie odpuszczam)

- Regeneracja plastików, ew. wymiana panelu climatronika do poprzedniego moda z siedzeniami. - Po części dokonane.

- Zastanawiam się nad wstawieniem tempomatu oraz rozszerzeniem FISa.

- Muszę dorobić kluczyk. Mam tylko jeden... :o

- Ambiente ledy świecące z górnego panelu oświetlenia na środkowy panel-biegi - OK

- Wymiana zamków w drzwiach

- Pranie tapicerki

- przyciemnienie szyb

- Polerka lakieru

- Być może oświetlenie na nogi...

- Zmiana kierownicy

- Montaż podłokietnika/kupno całego panelu środkowego

- Wygłuszanie drzwi

- Lampy bix

- Wymiana gałki i mieszka na s-line

- Lotka na tyle i boczne listwy(zewnętrzne) s-line

- Chciałbym zrobić coming-leave home :>

>>Moje wrażenia i doświadczenia z eksploatacji audi:

* Zdążyłem się już sporo oczytać o tym modelu, no więc jak to w tym silniku. Nie jest awaryjny, lecz pożerał olej przed wymianą rozrządu(przeciekała mi również uszczelka pokr. zaw.) na razie się chyba ustabilizowało z olejem.

Miałem sytuacje, gdzie ustabilizowałem poziom oleju na miarce między min/max - pokonałem trasę autostradą, pod granicę - ok. 100km w 30-40 minut, średnia prędkość ok. 150km/h - FIS zaczął krzyczeć o niski stan oleju...

* Marzec 2014. Po wymianie oleju, rozrządu i filtrów auto chce jechać. Co lepsze nie bierze oleju... Zrobione 1000km po wymianie i nie ma ubytku... (mobil super 2000) Teraz można było przetestować audi jak jedzie... Czuje moc, 210km/h na autostradzie ;)

Jestem zadowolony. Trochę wkładu własnego i będzie ładnie - jak nie jedna na forum ;)

**FOTOS (po kupnie)**

ZutB8C5.jpg

aNCOohc.jpg

tSJ7R6P.jpg

oKjt1HE.jpg

WFJdQMr.jpg

3Qb9zr2.jpg

Vowzv8g.jpg

Z5s0ilZ.jpg

0rkDHDO.jpg

l20wqPs.jpg

6ph9FcZ.jpg

PO WKŁADZIE WŁASNYM:

1# Lekka regeneracja panelu klimy, oklejenie osłony kierownicy i plastików przy zm. biegów

vJFnYUD.jpg

KNW1NJX.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zmień gęstość oleju i będzie miód malina :wink: ja założyłem LPG i zalałem valvoline 10W40 spadek spalania oleju b.duży. Załóż jakieś ładne koło do niego :whistling:

Powodzenia w modach. Bezawaryjności życzę.

P.S Obudowy lusterek masz ori z S4 czy zamienniki jakieś?

Opublikowano
  • Autor

Teraz szykuje się wymiana rozrządu, pomyśle przy tym o wymianie oleju właśnie. A z tego co patrzyłem, to mam zalany aktualnie 10w40 :)

Póki co mam oryginalne alufelgi audi, na letnie - ale będę myślał nad nowymi. Tylko też nie chcę przesadzić, żeby spalanie nie poszło w górę...

A co do lusterek - to szczerze muszę powiedzieć, że nie wiem jak to jest - z takimi już kupiłem samochód. Ale z tego, co się przyglądałem to chyba tylko przyklejane nakładki, ale mogę się mylić.

Opublikowano

A na jaki rozmiar chciałbyś zmienić tę felgi żeby odczuć drastyczną zmianę w spalaniu? 24 cale? :wink4: Ładna sztuka! Powodzenia w realizacji planów. :wink:

Opublikowano

z silnikiem ALT jest tak... albo olej bierze (większość egzemplarzy), albo go nie bierze (nieliczne przypadki) i niestety zmiana gęstości oleju nic tu nie daje. Mój silnik oleju nie bierze, przeszedłem z półsyntetyka na full syntetyk i jak nie brał tak nie bierze

Opublikowano

Święta racja.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem przed chwilą olej. Wg. obliczeń, po przejechaniu ok. 890km poziom na miarce spadł z: ponad pół na minimum.

Aczkolwiek - nie mogę stwierdzić, czy olej został spalony przez silnik, bo na uszczelce pokrywy zaworów trochę mi się poci w kilku miejscach, więc możliwością jest, że większość ucieka właśnie tamtędy. (przy wymianie rozrządu będę również wymieniał tą uszczelkę).

Więc jeżeli chodzi o ten olej w moim przypadku, to statystyki podam po wymianie podzespołów :)

Opublikowano

witam w klubie kolejnego ALT i też sedan :banan:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj zrobiłem mały wizual - oklejenie plastiku i popielniczki koło lewarka zmiany biegów.

eu8VNKE.jpg

Zastanawiam się jeszcze nad rączkami. Trudne, ale myślę, że wykonalne.

YyjmGNa.jpg

---------- Post dopisany 22-02-2014 at 22:36 ---------- Poprzedni post napisany 12-02-2014 at 23:20 ----------

Panowie... Po wymianie Rozrządu, filtrów, oleju + uszczelki pod pok. zaworów zważyłem na razie mniejszy pobór oleju :> Zalany Mobil :kox:

A tutaj prezentuje oklejoną osłonę kierownicy + plastików koło zmiany biegów i popielniczki + malowałem lekko panel klimy (przyciski +, ale chyba rozbiorę go całego, zedrę resztę przycisków i pomaluje na nowo + odnowienie ramek.

W drodze też nowe radio Alpine. Zrezygnowałem na razie z RNS. Za drogi, e tam.

vJFnYUD.jpg

Zostało okleić rączki drzwi. Wykonalne jak najbardziej, jeżeli nie będzie problemu z ich rozkręceniem :P

Opublikowano

Moje zdanie jest takie że osłony kierownicy i rączki drzwi lepiej wymienić na nowe a jak za duży koszt to dobrać kolor farby i pomalować.

Opublikowano

Dziwnie to wygląda ale jak tobie sie podoba to ok:naughty:

Opublikowano
  • Autor

Na razie może być :) Mam inne pierwszorzędne plany, a to przecież nie szpeci :P Ładniejsze oklejone, niż starte :P

Opublikowano

Przyrzeknij że potem to zmienisz :grin::wink: na alledrogo jest tego pełno :kox:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wsadziłbym listwy s-line, ale sa przesadnie drogie :D

---------- Post dopisany 10-03-2014 at 00:03 ---------- Poprzedni post napisany 23-02-2014 at 22:22 ----------

Zrobiło się ciepło, więc trzeba było trochę auto wypicować.

tQjPj0S.jpg

KNW1NJX.jpg

Najbliższe plany?

- Wymiana zamków w drzwiach

- Pranie tapicerki

- przyciemnienie szyb

- Polerka lakieru

- Być może oświetlenie na nogi...

- Zmiana kierownicy

- Montaż podłokietnika/kupno całego panelu środkowego

- Wygłuszanie drzwi (potem jakieś audio)

- Regeneracja rączek w tapicerkach bocznych przód.

- Lampy bix

- Wymiana gałki i mieszka na s-line

- Lotka na tyle i boczne listwy(zewnętrzne) s-line

- Chciałbym zrobić coming-leave home :>

- Pełny FIS, tempomat.

Generalnie mam ładną jasną tapicerkę... Ale z drugiej strony ciężko było by pod nią np. dobrać nowe fotele...

Panowie - macie jakieś propozycje?