Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Falujące obroty po osiągnięciu temp 85 w Audi A4 B6 BDH 180KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z Audi które ma ok 260tyś km. Padła przepustnica (ta najlepsza 059 128 063 A ;) ).

Palił się check na desce, auto głośniej gasło, było jakby mułowate-pojechałem podpiąć pod kompa, okazało się że błąd dotyczy przepustnicy...Przepustnica zrobiona, błąd został usunięty wszystko działa OK, ale tylko do zagrzania do temperatury ok 85 stopni i wyżej. Po lekkim schłodzeniu odpala i chodzi ok do momentu przejechania ok 5 km lub do momentu zagrzania i obroty falują na wolnych 600-800 i odpowiednio przy podwyższaniu obrotów do ok 2000 w dalszym ciągu falują w dosyć dużym zakresie, przy wyższych obrotach nie odczuwalne, po odpięciu wtyczki od przepustnicy lub przepływomierza czy też sterowania egr-a problem falowania nie występuje, a wracają problemy pierwotne (check, głośne gaszenie, jakby słabszy), po natychmiastowym podpięciu - falują obroty, po odpieciu (check itd). Przepustnica oczywiste że wyeliminowana, podobnie przepływomierz, egr i czujnik temperatury cieczy.

Rano przy temp ok 0 trochę ciężko odpala ale już wiem że ktoś przede mną miał problem z odkręceniem świec żarowych i na etapie odkręca ponadrywał i zostawił żeby ładnie wyglądało więc działają 2 z 6. Wymienię świece przy rozrządzie za kilka dni chociaż wiem że to drogi gips;).

Jak myślicie? Wtryski, pompa, rozrząd a może jakieś inne pomysły?

Opublikowano

Czy po wymianie zaadoptowałeś przepustnicę?

Opublikowano
  • Autor

Tej przepustnicy się nie adaptuje ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeże temat, bo od 2 dni mam ten sam problem. Wystąpił nagle, auto było u mechanika (klocki i tarcze) i postało kilka godzin w ciepłym, wyjechałem z garażu, zostawiłem na 5h. Po tym czasie wsiadam w auto, odpalam a tu bład 3103 (klapa gasząca). Myśle sobie, no nic, zaglądne do tego jutro. Ale tak jak kolega powyżej napisał, auto zagrzało się do 85 i zaczęło się falowanie obrotów. Co ciekawe zgaszenie i odpalenie ponownie rozwiązuje problem, do czasu ponownego cyklu nagrzania się od temp. otoczenia do 85st (czyli np. po nocy).

Zabiorę się we wtorek za czyszczenie tego ustrojstwa, dam znać o efektach.

---------- Post dopisany 07-02-2014 at 14:14 ---------- Poprzedni post napisany 02-02-2014 at 20:23 ----------

Okazało się że w przepustnicy mam wyłamane zęby. Połowę z nich... Czekam na nową, kolejny post będzie jak zamontuje :)

Opublikowano

A co wykazała diagnostyka VCDS, VAG ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

i jak z Twoim TezFakt tematem? Przepustnica rozwiązała problem? U mnie w dalszym ciągu to samo ;(

Opublikowano

Tak jak Ci pisałem. Nie mam hajsu. Pewnie w następnym tygodniu zrobię. Zacięła się w pozycji otwartej i oprócz telepania przy gaszeniu żadnej różnicy między sprawną.