Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Dziwne zachowanie QUATTRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pozsiadam napęd quattro i mam dziwny problem mianowicie gdy wrzucam 1wszy bieg i piszcze szybciej sprzęgło jakby był wyczuwalny luz na moście (takie zerwanie) podobnie przy zmianie biegu, następnie : przy prędkości około 70 km/h słychać jakby wpdadał wał w wibracje czy coś takiego. z góry dzieki za pomoc

Opublikowano

Mam to samo po zmianie programu.

Idzie spora moc na tył i wał wpada w wibracje. Podobnie było w poprzedniej 2.8 jak gość mi sprowadził i pomogła wymiana podpory wału a przynajmniej tak mi powiedział.

Opublikowano

hehe widze ze podnoszenie mocy zle wpłya na napedy :) ja mam to samo pomiedzy70a 80 km/h wibracje jakies takie dziwne :) ile kosztuje łozysko podpory walu??

Opublikowano
  • Autor

no ja rowniez mam wibracje miedzy 70 a 80 km/h

Opublikowano

Moc autka nie ma nic do drgań wału panowie, to podzespół o niewiarygodnej wręcz trwałości. Jeżeli występują drgania to szukać przyczyn należy w podporze wału, tylnego dyfra. Jeżeli czuć szarpnięcia przy zmianach biegów, to sprawdzić należy przeguby, wałki(półosie) które wchodzą w przegub, potrafią się wyrobić na zebach, nastepnie łaczenie wału, czy nie jest mocno wyrobione. Dyfer i skrzynia przy tym przebiegu nie mają prawa jęknąć nawet.

Opublikowano

U mnie drgania zaczęły występować po programie, wcześniej tego nie miałem więc moc ma coś tu do gadania. Zapewne przy większej mocy są większe naprężenia i dlatego bardziej to czuć.

Tak czy siak Norbi ma rację.

Jak wibruje to pewnie podpora wału a jak stuka to wewnętrzne przeguby.

Norbi - czy to Ty wymieniłeś całe tylnie zawieszenie żeby wyeliminować te stuki??

Opublikowano

W poszukiwaniu przyczyny wymieniłem... dyfer, łączenia wału ,podpore wału, podporę dyfra i obie półosie i to w końcu pomogło.Uderzenia były spowodowane też lużną śrubą od łapy skrzyni biegów :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

no no Norbi widze ze kasiasty jestes skoro takich metod poszukiwań użyłeś :decayed: :decayed:

Opublikowano

Aaaa no i ostatnio wymieniłem niewymienialną podpore wału :decayed: w S4 występuje tylko z wałem w komplecie, ale troche kombinatorstwa i sie udało :> W poporzednim poscie się walnąłem, bo wtedy nie wymieniałem podpory wału

Opublikowano

Witam mam podobny problem tylko, że w automacie. Mianowicie przy ruszaniu na skręconych kołach czuć delikatne wibracje nie jest to uciążliwe, ale trochę irytujące za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jak na skreconych kolach to moze przeguby na przodzie???

Opublikowano

Norbi

Czy jak wymieniałeś te wszystkie elementy (zanim wymieniłeś tylne półosie), czy czułeś jakąś poprawę w zachowaniu przeniesienia napędu?

Pozdrowienia :good:

Opublikowano

Naprawdę niewielką. Wciąż było nie tak.

Opublikowano

Witam mam podobny problem tylko, że w automacie. Mianowicie przy ruszaniu na skręconych kołach czuć delikatne wibracje nie jest to uciążliwe, ale trochę irytujące za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Jak ruszasz i zaczyna lekko wibrować kierownicą podczas skręcania to objawy układu kierowniczego i z reguły wróżą rychłe problemy z pompą albo maglownicą! Przejrzyj dział "Układ kierowniczy" tam się dowiesz więcej. :hi: