Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kopci / Dymi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czytałem na temat mojego problemu ale niestety nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi, więc pozwolilem sobie założyć temat.

Zakupiłem Audi niedawno, i mam w niej problem z dymieniem. Otóż kopci na biało (wiekszosc ludzi twierdzi ze to przez katalizator) lecz po dodaniu gazu widać że pojawia się też niebieski dymek. Bylem z tym u mechanika i wg. niego są to uszczelniacze zaworowe bądź pierścienie, zaproponował zmianę obu części. Zanim się do niego udam chciałbym zapytać jak sprawdzić/wyeliminować którąś z jego tez. Tzn. upewnić się czy na pewno trzeba zmieniać i pierścienie i uszczelniacze. Czy zapieczonych pierścieni nie można oczyscić jakimś specyfikiem? ewentualnie co w silniku 1.8 jest bardziej prawdopodobne, pierścienie czy uszczelniacze? dodam że oleju praktycznie mi nie ubywa, a jeśli już to są to minimalne ilości, płyn chlodniczy również wporządku.

Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

ile przebiegu ma?

Opublikowano
  • Autor

Wg. licznika 247 tys., mam książke serwisową do 2009 roku, wtedy wskazywała 190 tys., więc myślę że przebieg jest prawdziwy.

Dodam, że po kupnie zmieniłem termostat bo był uszkodzony i samochód się nie dogrzewał. Z takiej racji wysunąłem teorie, że może komuś zaciął się w "drugą stronę", zagotował samochód kilka razy i pierścienie popękały.

Opublikowano

watpie zeby przez zagotowanie pierscienie popekaly

Opublikowano
  • Autor

Czyli w jaką stronę iść? co może być jeszcze przyczyną?

Opublikowano

u mnie np dymił przez zbyt bogata mieszanke. przy przebiegu 330tys nie bierze oleju

---------- Post dopisany at 21:27 ---------- Poprzedni post napisany at 21:10 ----------

sprawdzaliscie kompresje? moze to cos pomoze

Opublikowano
  • Autor

W przypadku zbyt bogatej mieszanki nie dymi na czarno? mi ewidentnie bierze delikatnie olej, bo czuć smród spalanego oleju. Co jest najbardziej prawdopodobne w takiej sytuacji?

Kompresji nie sprawdzałem, ale mam taki zamiar, choć mój mechanik twierdzi że kompresje nie są odpowiedzialne pierścienie olejowe.

Dziękuje Ci za dotychczasową pomoc.

Opublikowano

sprawdź kompresje, a nie myślałeś nad uszczelką pod głowicą jak jest z płynem chłodniczym, bierze czy nie ?? I czy węże od chłodnicy są twarde czy miękkie ??. :)

Opublikowano

Jeżeli oleju praktycznie Ci nie ubywa to zostawił bym uszczelniacze i pierścienie w spokoju.

podłącz się pod kompa może są jakieś błędy być może ma za bogatą mieszankę (padnięta sonda lambda, czujnik temp. bądź przepływka)

Opublikowano

to samo mu proponowalem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dziękuje Panowie za rady. Jak zakończę mój problem to napisze tutaj czym był spowodowany.

---------- Post dopisany 18-01-2014 at 15:00 ---------- Poprzedni post napisany 06-01-2014 at 15:33 ----------

Odebrałem samochód od mechanika, zmienił uszczelniacze zaworowe i odrazu rozrząd.

Do zmiany uszczelniaczy zdejmował głowicę, więc nie wiem czy powodem była uszczelka pod głowicą czy uszczelniacze, wazne że problem zlikwidowany.

Dziękuję za pomoc :)

Opublikowano

jakie koszta tego zabieu??

Opublikowano
  • Autor
jakie koszta tego zabieu??

800 zł z częściami, z tym że robocizne miałem po taniości bo to kolega.

MAM NASTĘPNY PROBLEM.... otóż wczoraj, jak odebrałem samochód, zrobiłem może z 50 km, jechałem pod górkę, 4 tys. obrotów i czuej ze samochód słabnie, zatrzymałem się i chodził nierówno i zgasł, odpaliłem i tak jak by nie chodził na jeden baniak. W krótkich słowach wk***em się nieziemsko, pojechałem w takim stanie samochodem do tego mechanika, zmierzyliśmy kompresje i na 4 cylindrze nie ma w ogóle ciśnienia.... i teraz moje pytanie, czy to może być wina z jego strony, że coś nie tak zrobił z zaworami lub ogólnie z głowicą , czy pierścieni mi "wypruło" ?

Opublikowano

Może być jego wina...

Opublikowano

skoro kompresji nie ma to napewno sama tak nie zgineła pewnie jego wina bo glowice zrzucał

Opublikowano
  • Autor

Mam nadzieje, że to nic z tłokiem/pierścieniami. W sumie nie chcę mi się wierzyć żeby w jednej sekundzie, bez żadnych wcześniejszych objawów stracił kompresje.

Jutro podjade do niego, bo samochód tam został i zrobię próbę olejową.

Opublikowano

Nie chce cie straszyc ale mi to wyglada na nieszczelnosc zaworow , mechanik jak sciagał glowice to planował ja? docieral zawory?

Opublikowano
  • Autor

Własnie nie wiem czy to robił, dlatego podejrzewam że to jego wina.

Opublikowano

Piszesz ze placiles 800zł to na bank nie planował glowicy i zaworow bo to tez ze 200kosztuje

Opublikowano
  • Autor

Pękła jakaś sprężyna, dokładnie nie wiem jaka ale samochód mam dzisiaj do odebrania i wtedy się dowiem dokładnie co i jak.

---------- Post dopisany 23-01-2014 at 10:59 ---------- Poprzedni post napisany 21-01-2014 at 12:28 ----------

Pękła sprężyna zaworowa, zmienił, sprawdził pozostałe sprężyny i wszystko w porządku. Kompresja 13 na kazdym cylindrze.