Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Schematy połączeń wężyków podciśnienia oraz systemu powietrza wtórnego z ETKI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napewno komuś się przyda, ja ostatnio powymieniałem ponad 2m wężyków na nowe, koszt niewielki bo 5,50zł/m a można naprawić w ten sposób niejedną usterkę..

wężyki podciśnienia:

fpi1.jpg

fpi2.jpg

fpi3.jpg

system powietrza wtórnego:

sai1.jpg

sai2.jpg

Opublikowano

I na jakie usterki natrafiłeś podczas wymiany?

Opublikowano
  • Autor

Wezyki byly popekane od zaworow klap kolektora ssacego, a przewod plastikowy biegnacy prawa strona silnika przy cewkach byl ulamany, wymienilem wszystkie wezyki zastepujac plastikowy przewod wezykiem wsadzonym do drugiego grubszego. Efekt: w vag-com w silniku w funkcji Readiness na 8 sprawdzanych obwodow 3 byly na czerwono Incorrect, teraz zostal juz tylko system powietrza wtornego na czerwono, reszta juz OK.

W SAI musze jeszcze przy okazji sprawdzic zaworki bo juz youtube mi powiedzial jak to zrobic, moze jeszcze z tym sie uda porzadek zrobic..

Posted by TapaTalk2

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam prośbę

Czy mógłby ktoś zrobić aparatem kilka fotek podciśnień od skracania dolotów? W moim ASN z tymi wężykami nie mogę dojść do ładu i nie działa mi skracanie dolotu, bo coś mam chyba źle podłączone. Próbowałem podłączyć je według schematu, ale nie bardzo mogę się połapać...

Pomożecie?:)

Ogólnie rozchodzi się o to, że skracanie dolotu chyba nie działa u mnie nieprawidłowo. Otóż miałem wcześniej Audi A6 C4 z silnikiem 2.8 174KM AAH i tam działało to w ten sposób, że na postoju odpalałem silnik i na wolnych obrotach z gruszką nic się nie działo. Dopiero po przekroczeniu 4000 obr/min gruszka ciągnęła dźwignię a gdy obroty spadły dźwignia się cofała. I tak tam być powinno.

A w mojej A4 B6 3.0 ASN jest inaczej: odpalam silnik i po kilku sekundach od uruchomienia gruszki ciągną za dźwignie i tak pozostają cały czas. Nawet gdy kręcę do 6000 obr/min nic sie z nimi nie dzieje. Jeśli się nie mylę to w tej sytuacji cały czas mam krótkie doloty. Jestem pewien na 99% że jest coś nie tak.

Czy ktoś pomoże mi z tym? Jak to działa w waszych ASN?

Opublikowano
  • Autor

U mnie po odpaleniu zaciąga max, ale kiedy zwalnia to nie wiem bo w czasie jazdy nie mam jak tego poobserwować, np w tdi zawór turbo po odpaleniu zaciąga max i zależnie od doladowania popuszcza tyle ile trzeba.

Opublikowano

machu85 sprawdzałem tylko na postoju. Czy mógłbyś sprawdzić u siebie, czy na postoju po przekroczeniu 4000 gruszki popuszczą itp?

Ja postaram się zamontować smartfona aby mi je nagrywał podczas jazdy i zobaczę co wtedy się dzieje:)

Opublikowano

na postoju powinna się poruszać przy przekroczeniu 4000 u mnie tak jest

Opublikowano

Na postoju też się porusza, wystarczy posadzić kogoś za kierownicą żeby pogazował i poobserwować. Po odpaleniu auta gruszki przekręcają wałek od dolotu, aby powietrza była połowa (na zgaszonym silniku wałek jest w pozycji full). Po przekroczeniu ok 4100 obr. wałek wraca w pozycje full, czyli taką jak a zgaszonym silniku.

Opublikowano

Problem rozwiązany!

Okazało się, że odwrotnie miałem podpięte wężyki do elektrozaworka (tego przy gruszkach).

Teraz już wszystko działa jak należy:)

A więc po dopaleniu silnika gruszki zaciągają i tak trzymają. Powyżej 4200 obr puszczają. Po zgaszeniu silnika również puszczają. Teraz czuć kopa przy 4200 podczas przyspieszania. Moc wróciła :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

koledzy gdzie mogę dostać tą łapę od gruszki bo ułamał się zaczep ten okrągły

>pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Chodzi Ci o podwójną gruszkę od kolektora ssącego?

Opublikowano

tak , dokładnie tą...

Opublikowano
  • Autor

Też mam jedną złamaną ale jedną daje sobie radę

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja będę w sobotę zmieniał kolektor, bo pęknięty jest w środku wałek, ale gruszki są ok i mają dobre te łapki a więc mogę odsprzedać. Przy okazji zmienię wszelkie podejrzane przewody na nowe.

Opublikowano
  • Autor

Ją już pospawałem ramię gruszki i śmiga

Opublikowano

ale ramię gruszki co masz na myśli ?? te łączniki takie

Opublikowano
  • Autor

cięgno z gruszki, które porusza klapą

Opublikowano

A ja mam ułamany wałek cały, dlatego do wymiany cały środek.

---------- Post dopisany 15-05-2014 at 20:52 ---------- Poprzedni post napisany 14-05-2014 at 20:37 ----------

Panowie, a jeszcze pytanie bo zabieram się za kolektor wężyki itp, i może mi ktoś podpowie,

Ogólnie jest tak że szczelność pod kolektorem jest ok, jak wężyk od podciśnienia zdejmuję to ciśnienie schodzi słychać a więc trzyma, ale jak gaszę silnik to słychać taki syk, takie jak by spuszczanie powietrza co to może być ? gdzieś coś przepuszcza gdzie szukać ?? jakieś naprowadzenie ??

Opublikowano

zawór odmy to samo i ja mam

Opublikowano

Ale to tak ma być ?? czy do wymiany, bo mam w spadku dostałem odmę, i bym zmienił.