Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zatkany tłumik w A4 B5 1.9TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ktoś z Was spotkał się z zatkanym tłumikiem środkowym lub końcowym?

Wybierałem się na hamownie, więc wymieniłem przednią część na nową plecionkę (stara miała dziury jak 5zł) i tłumik zamiast katalizatora.

Podczas pomiaru auto przy 2800 miało przytkanie, przy 3000 poszła kupa dymu z pod auta (z łączenia wydechu na środku). Dalej już spaliny uciekały przez łączenie wydechu, a nie tłumik końcowy. Na wykresie z hamowni widać dokładnie ten moment.

Nie bardzo mam pomysł co może być przyczyną, bo od czasu wymiany plecionki na nową, nie stwierdziłem nieszczelności, a spaliny wydostawały się jak powinny tłumikiem końcowym...

Opublikowano

Nie widzę w tej sytuacji nic dziwnego, poprostu jeden z tlumików z powodu swoich przegnitych bebechów nie wytrzymał zwiększonego ciśnienia spalin i swoim wygłuszeniem zatkał wydech -zapewne doszłoby do tego wcześniej tylko te dziurki w plecionce dzialaly jak swoisty zawór bezpieczeństwa...a to który tłumik zawalił musisz sam sprawdzić, np. odpal auto i zobacz do którego miejsca rura zrobi się ciepła

Opublikowano
Radze sprawdzić katalizator bo miałem takie same obiawy przy zatkanym kacie

kolega napisał,że zamiast kata ma tłumik

Opublikowano

eeeh... zaś wydatek ;/

dzisiaj po dwóch dniach jeżdżenia, spaliny znów lecą przez tłumik końcowy, a nie z łączeń... ewidentnie wygłuszenie w tłumiku lata, albo już gdzieś zostawiłem "ogon" z wydechu...

Ile są warte zamienniki tłumika środkowego i końcowego dostępne na allegro? Znajomy powiedział, że wystarczają przy mojej jeździe góra na 3 lata, a później gniją ;/