Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Założone oryginalne świece zapłonowe 4 elektrodowe- problem na gazie i kontrolka epc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

a4 b6 2001r 2.0 20v 131km silnik alt

Założone oryginalne świece zapłonowe 4 elektrodowe- problem na gazie jest taki że powyżej 3000 obr/min. na gazie dusi się, a jak przełączę na benzynę to wszystko ok. i dodam jeszcze że w momencie duszenia się myga kontrolka od silnika.

Wcześniej były 3 elektrodowe. Kupiłem 4 elektrodowe ponieważ w sklepie powiedziano mi że to są właśnie takie przeznaczone do tego silnika.

Były też takie z 1 elektrodowymi ale to są specjalne do gazu.

Mój mechanik powiedział żeby kupić właśnie takie z 4ema.

Pytanko do was czy te jedno elektrodowe będą lepsze i czy rozwiążą problem?

Oczywiście wszystkie są firmy bosch

Opublikowano

kolego przeczytaj ten artykuł, a podsumowujac przy gazie im wiecej elektrod tym gozej.

Świece i przewody zapłonowe do silników zasilanych LPG | gazeo.pl

sprawdz tez vagiem jakie masz bledy , mrugajacy check engine oznacza usterke ukladu elektrycznego.

Opublikowano

Wygląda na uszkodzoną cewkę.

Opublikowano

Tak jak kolega pisze ,cewka siada .

Świece masz OK tego nie ruszaj .

Opublikowano

U mnie taki przypadek z mrugającym CHECKiem występował gdy padała mi cewka; po wymianie (notabene udało mi się załapać na akcję serwisową :wink: ) problem się nie pojawia. Tak jak piszą Koledzy wyżej ja też obstawiał bym w tym przypadku cewkę; podepnij kompa i sprawdź VAGiem na którym cylindrze masz wypadanie zapłonów, zamień cewki miejscami (jak np.: będziesz miał wypadanie zapłonow na 4 cylindrze to daj tą cewkę na 3 a z 3 cylindra na 4) i zobaczysz co się będzie działo. Jak dalej będą takie same objawy to sprawdzisz gdzie będzie wypadanie zapłonów; jeżeli będzie na 3 cylindrze (zgodnie z przykładem powyżej) to odpowiedź masz gotową :wink:

Opublikowano
  • Autor

sorki że tak późno odpisuje ale byłem na wyjeździe służbowym.

Sprawdzę jak piszecie.

mam też inny problem zapala się kontrolka epc tylko w tedy jak samochód się dobrze rozgrzeje i zgaszę go i wtedy muszę kręcić silnikiem z 3 sekundy ale załapie w końcu ale chodzi w tedy trochę przymulony ale zdarza się też że taki problem w cale nie wystąpi.

czytając posty wynika że to jest jeden czujnik ale który

czujnik obrotów wału

czujnik obrotów silnika

mogłem pomylić nazwy

Opublikowano

a jak mruga EPC to podlaczyc vaga i odczytac bledy.

Opublikowano

jesli mruga kontrolka EPC to jest usterka ukladu elektrycznego, a gdy podlaczysz vaga powinien byc zapisany blad , rodzaj usterki.

Opublikowano
  • Autor

wymiana cewki pomogła na szarpania brak mocy i mygająca kontrolka silnika

ale zapalająca się kontrolka po rozgrzaniu silnika epc i ciężkie zaskoczenie silnika to już inna sprawa, pomocy

Opublikowano

kolego z fusów ci nikt nie wywrozy , musisz sprawdzic jakie masz bledy.

Opublikowano
  • Autor

A więc tak, co do poszarpywania i braku mocy na gazię okazało się że świece są ok. tylko padała cewka na 1 cylindrze ale mimo to na benzynie było ok.Wymiana cewki załatwiła problem cena ori 190zł.

Jeśli chodzi o problem zapalającej się kontrolki epc po rozgrzaniu silnika wymiana czujnika położenia wałka korbowego rozwiązała problem. Choć mechanik upierał się że jeśli by padł ten czujnik to bym i na zimnym nie mógł odpalić auta, okazało się błędem ponieważ dopiero po rozgrzaniu tego czujnika dostawał jakiegoś uszkodzenia.

Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.