Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

spalanie 6,9l na 100 km czy to mozliwe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to sorry, ale tak dla porównania diesla do benzyny.

Opublikowano

Według mnie nie.:wink:

Przecież w przypadku multitronika i spokojnej jazdy obroty są właśnie w przedziale około 2,5 tyś.

Nie pamiętam gdzie, ale czytałem że zbyt niskie obroty mają wpływ na dwumas, ale nie sądzę żeby to była takie obroty o jakich mowa.

Ale powtarzam, o tym dwumasie to było tylko wyczytana teoria czy słuszna :eusathink:

Opublikowano

Mój rekord to 7,4l/100km na odcinku 150 km w 1,8 TFSI quattro. 6,9 spokojnie da radę.

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej. Kłodzko->Wrocław (fotka pyknięta przed S8, więc nie szalałem, spokojne 70-110). Opony zimowe 55R16 :) i sam w aucie.

1687340.jpeg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym zapytać właścicieli na jakim poziomie kształtuje się u Was w serii spalanie przy tym silniku. U mnie po mieście wychodzi około 12, to standard? czy dosyć wysoko?

Opublikowano

Bez quattro po mieście 12 to lekką nogą jak staniesz w korku to i 15 spali :), szczególnie przy krótkich odcinkach.

Opublikowano

Witam :wink:

Mam podobne pytanie jak Kolega a mianowicie, Moje a4 b6 avant quattro 1.8T 163KM 2004r. na wskazaniach Fis wykazuje spalanie na poziomie 12-15l ,litrazuje go cały czas i juz lekko zwariowałem bo tankując 9.5 L Benzyny 98 przejade ok 60 km w cyklu mieszanym .....czy jest to normalne spalanie??? a zaznaczam że jadę jak emeryt bo już nie wiem co sie dzieje jednoczesnie tracąc przyjemnosc z jazdy...:slina: Trzy dni temu wymieniłem Sonde lambda na oryginał Bosch bo swiecił mi sie czek na Fisie ,po wymianie zniknoł błąd ale spalanie - naiwnie mając nadzieje sie nie zmieniło ....Jezdze nim od miesiąca są w nim opony zimowe Falken 235/45/17 ....!!!!- ktos chyba zaszalał ....ale czy ma to większe znaczenie na spalanie ??? Jak jest z tym spalaniem ,może cos nawala albo jest do wymiany ,prosze o pomoc albo sugestie ,lub przekierowanie na odpowiednie tematy Forum....

Dziękuję i pozdrawiam....:wink:

Opublikowano

Chyba jak sie wciska z niskich obrotow to dwumas dostaje, dlatego ja wciskam ostro od 3tys;) moje wyszlo 7,6L przy 100km/h najnizsze, srednio te 9-9,5L, licze tez w ten sposob ile zrobie kilometrow tankujac za 100zł;)

Opublikowano

Bylem w weekend w RFN. Zatankowalem do pelna. Zrobilem 320 km. Z tego 270km na autostradzie. W aucie dwie osoby dorosle i dwie nastolatki. Ja sam waze ok. 130 kg :paker:Jazda spokojna, nie przekroczylem 150km/h. Wlaczalem Tempomat jak sie dalo. Po powrocie zatankowalem znowu i dystrybutor "odskoczyl" na 21,2 litra co daje 6,62 litra na 100km.

Pozdrawiam wszystkich kierowcow A4.:a4fan:

Opublikowano

2.0t 211km , minimalne spalanie jakie uzyskalem to 6.5l:D w trasie w 2 osoby:D, dodam ze auto ma naped quattro;0

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajcie ... a jakie macie spalanie na "luzie" ?

Opublikowano

0.8-1.1 zależnie od obciążenia altka i klimy.

Opublikowano
  • Autor

dokładnie mi tak samo, ok.1 literka pokazuje.

---------- Post dopisany at 23:48 ---------- Poprzedni post napisany at 23:38 ----------

słuchajcie ale czy ktoś zaobserwował jaki wpływ na spalanie ma rodzaj wlewanego paliwa np.95,98,czy V-pawer99 ??

Opublikowano

No właśnie ... u mnie pokazuje (ale nie zawsze) 1,5 -1,6 :eusathink:

A czasami w granicach 1 (zawsze na klimie włączonej)

Co do paliwa to jak nie miałem okazji sprawdzić tankując na tej samej stacji.

Ale na podobnej trasie przy Orlen 95 spalił 7,9 a przy Shell 98 spalił 7,4 (ale bak był w 25% napełniony a w przypadku Orlenu Updatbyło prawie 0%)

Ale nie wiem jaki wpływ miał rodzaj stacji.

Tak się teraz zastanawiam czy to był Shell 98 czy V-power ..... kurka nie pamiętam :facepalm:

Update ....

Wiem dlaczego mój pokazywał 1,5 - 1,6 ....

To było na trybie D w multitronicu.

W trybie P jest w okolicach "1" :grin:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

audi_licznik.jpg

Moja A4 przy spokojniej jeździe ( trasa 50 km )

Opublikowano

Mam pytanie do kolegi mateuszb8 o ustawianie swiatel.

U mnie (przod i tyl ledy) po ustawiwniu w pozycje 0 lub auto zawsze pala sie swiatla przod i tyl a na drodze zauwazylem auta ze swiatlami tylko z przodu czyli dzialaja dzienne.

Opublikowano

Można przekodować ;)

Opublikowano

Kolego ja mam to samo. Na serwisie stwierdzili że nie ma u mnie takiej opcji żeby sam przód świecił... I teraz pytanie mam do kolegów : czy jest możliwość właśnie żeby sam przód świecił ?

Opublikowano

No ja akurat chcialem dokladnie odwrotnie czyli zeby tył tez swiecił :)

Rozejrzyj sie VCDSem w okolicach :

[09 – Cent. Elect.] [Coding - 07] -> Long Coding Helper -> Byte 2

Bit 7 - DRL's via Tail Lets Active (1 = Active)

Jeżeli ta opcja bedzie zmien Bit 7 na 0

Opublikowano

Kolego byłem z tym w serwisie u Lelka i powiedziano mi że Audi wypuszczała samochody z różnymi sterownikami ( Pierwszy typ że świeci sam przód a drugi tym że świeci przód + tył ). Powiedziano mi że u mnie nie ma możliwości zmiany... I teraz pytanie czy zrobili mnie w bambuko i wzięli kase , czy jednak nie ma takiej opcji ?