Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

225/45r17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy, mam 110KM i zakupiłem na lato 17'' z oponami 225/45. Będzie to jechało jakoś? Z racji tego, iż dwie opony są już takie niebogate, myślałem wymienić i może by założyć na przód 215/45? Poprawią się właściwości jezdne?

Opublikowano

Jak kupiłeś i masz w domu, a z żadnej nie schodzi powietrze to załóż i potestuj. Twoje odczucia mogą być inne niż kogokolwiek więc trudno oczekiwać odpowiedzi. Ja mam 1.6 i na takich jeżdżę. Taki rozmiar to nie jest nie wiadomo co więc spoko.

Opublikowano
  • Autor

A jak się ma u Ciebie spalanie do takich opon i czy nie przyciera Ci podczas skręcania?

Opublikowano

Na takich oponkach nic nie będzie Ci przycierać. Spalanie może delikatnie wzrosnąć, lecz to w znacznym stopniu zależy od sposobu jazdy.

Opublikowano
Na takich oponkach nic nie będzie Ci przycierać. Spalanie może delikatnie wzrosnąć, lecz to w znacznym stopniu zależy od sposobu jazdy.

Co do spalania to może i tak, ale jakoś radykalnie się to nie zmienia, ten rozmiar (225/45/17) jest zamiennikiem do opon 195/65/15 także absolutnie nie ma mowy o przycieraniu

Opublikowano
  • Autor

Ok, czyli w miarę mi się pojaśniło :wink:

ostatnie pytanie: jak bym założył rzeczywiście na przód 215 a z tyłu zostawił 225 to zostanie naruszona w jakimkolwiek stopniu stabilność i koordynacja samochodu np w zakrętach czy w innych przypadkach?

Opublikowano

to najpierw zakupiłeś koła na lato z oponami 225/45, a teraz dopiero szukasz odpowiedzi czy to dobre koła do twojego auta?

:facepalm:

Opublikowano
  • Autor

dokładnie :naughty: okazji się nie przepuszcza :jerk:

Opublikowano

no to super:kox:

teraz to co zaoszczędziłeś wydasz na stacji paliw (wyższe spalanie) i w warsztatach (szybsze zużywanie się elementów zawieszenia):grin:

Opublikowano

Zakładaj tak jak masz. Niczym się nie przejmuj. Nic się dziać nie będzie

Opublikowano

Ja mam 215/45/17 i jeździ się bardzo dobrze. Różnicy żadnej nie ma, a wygląda to lepiej bo 225 to szeroka pyda i nie pasuje zwyczajnie jak na moje do tego auta. Ale skoro masz już opony takie jakie masz to nic z nimi nie kombinuj. Są to zakładaj i jeździj. Czym szersza opona, tym wyższe spalanie. Podobnie jak z rozmiarem. A co do zawieszenia to jeśli będziesz jeździł jak człowiek, nie wpier*alając się w każdą dziurę jak leci to o zawieszenie nie masz się co martwić. Polecam Ci bo 18 cali jest za duże, a 16 nie wygląda :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim, jak założę to się pochwalę :cheesy:

Opublikowano

jak już ekonomiczniej, to szukaj 205/50/17 ..... też okazyjnie :wink:

Opublikowano

Ja w 1.6 mam zalozone 225/45/17 z przodu i 215/50/17 z tylu nie narzekam autko spali litr gazu wiecej. Niestety te 225 troche nosi autem jak sa koleiny i dziury ale mam juz na oku 215.na 17 jezdze juz 3 rok i zawiecha cala

Opublikowano

Ja założyłem w tym sezonie 225/45 na felgi 17x8 ET43. Przejechałem już 2500km i jak dla mnie jest ok. W porównaniu do zimowego setupu 205/55/16 wzrostu spalania nie zauwazylem. Jest ciut twardziej, a autem nie rzuca po drodze jak niektórzy piszą. Nawet wjazd przy 100 w głębszą kałużę przerobiłem ostatnio. Bez problemów, żadnego ściągania w stronę kałuży.

Ogólnie jazda na plus w trasie, na minus w mieście... Zostaje kwestia wyglądu ;)

Opublikowano
Ja założyłem w tym sezonie 225/45 na felgi 17x8 ET43. Przejechałem już 2500km i jak dla mnie jest ok. W porównaniu do zimowego setupu 205/55/16 wzrostu spalania nie zauwazylem. Jest ciut twardziej, a autem nie rzuca po drodze jak niektórzy piszą. Nawet wjazd przy 100 w głębszą kałużę przerobiłem ostatnio. Bez problemów, żadnego ściągania w stronę kałuży.

Ogólnie jazda na plus w trasie, na minus w mieście... Zostaje kwestia wyglądu ;)

wzrostu spalania nie zauważyłeś , bo w zimie autko jest bardziej niedogrzane i pali wiecej...

Opublikowano

Jeśli porównuję spalanie w trasie, to nie zauważyłem wzrostu, tutaj wielkiej różnicy nie będzie niezależnie od tego czy zima czy lato.

Dodając do tego zimę, której praktycznie nie było, można spokojnie porównać.

W mieście pali tyle samo, bo w Toruniu remont na remoncie i nie ma się gdzie rozpędzić nawet w tych miejscach gdzie jeżdżę.

Opublikowano
Witam koledzy, mam 110KM i zakupiłem na lato 17'' z oponami 225/45. Będzie to jechało jakoś? Z racji tego, iż dwie opony są już takie niebogate, myślałem wymienić i może by założyć na przód 215/45? Poprawią się właściwości jezdne?

Mam taki motor jak Ty więc mogę podpowiedzieć, lato ten sam rozmiar 225/45/17. Jest znośnie wiadomo że odczucia po zdjęciu zimówek i założeniu lata są na minus jeśli chodzi o dynamikę i kierownicę trzeba przytrzymać trochę mocniej jak masz kijowe drogi ale ogólnie nie ma tragedii. Można co prawda zejść na 205/50/17 ale Ty masz 8" fele ja 7,5 więc nie wiem jak z naciągiem opony, ale jak masz jeszcze mięsa na oponach to śmiało śmigaj. A i nic nie zastąpi efektu wizualnego niuni na 17 :decayed:

Opublikowano

205/50/17 na 8" - spokojnie, naciągu nie widać ( w piątek montowałem .... 8" to odrobina mniej jak 205mm ).