Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wiertarka z udarem - HITLI, MAKITA ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Marka się ceni ;-)

Opublikowano

No niestety tak bylo zawsze. Mysle ze juz teraz powinienes sam decyzje podjac..

Opublikowano

Był podobny temat, ale o wkretarkach

polecam w 100% Makite

pozniej moge podac ci symbol jaka mam w firmie

Opublikowano

Wkrotce bedzie tak, ze do domowego uzytku bedzie polecane Hilti lub protool. Zwroc uwage na to co bedziesz robil ta wiertarka i czego od niej wymagasz.. polecajac w tym watku drogie marki to tak jakbys chcial kupic auto do dojazdow do pracy a ktos by polecal Audi a8.

Opublikowano
  • Autor

Wiertarek z udarem na stronie Makity jest 3 strony...

Wiertarki

Nie wiem którą wybrać lub które opcje były by mi potrzebne...

Dzisiaj w sklepie oglądałem ten model:

WIERTARKA UDAROWA HP1640 / 1640K

Był w cenie 319zł

9478712300_1395680925_thumb.jpg 3747893900_1395680928_thumb.jpg 4202990700_1395680931_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli to ma być wiertarka udarowa to daj parę złociszy więcej i kup dwubiegową, np HP2050H. Droższa stówkę z małym okładem ale za to będzie sporo trwalsza i jest bardziej uniwersalna, docenisz gdy trzeba wiercić większy otwór np w stali.

Opublikowano

2 lata temu do domowego użytku kupiłem Bosch PBH2100RE. W komplecie był czujnik kabli pod napięciem i ogólnie metalowych rzeczy - jak dla mnie lipny ale był :P Wierci się dziurki aż miło ;) Lepiej Zamiast wydawać budżet na coś lepszego, czego parametrów nie do końca wykorzystasz to lepiej kupić coś co się sprawdzi w 100% i do tego kupić porządne wiertła SDS !!

Opublikowano

Mam taką Makite coś jak ta HP. 10 lat temu kupiłem i bywało że dostawała popalić. Maszynka nie do zdarcia. W domu nie zajedziesz nigdy o ile nie przesadzisz z wielkością wierteł. Raz ją nawet przegrzałem że śmierdziało spalenizną. Ostygła i śmiga dalej. W twardej cegle i betonie też idzie bez problemu. Bierz i się nie zastanawiaj. Jak kupowałem to też dałem 300 zeta. Ewentualnie jakiś model wyżej na wiertła z SDS.

Opublikowano

Tak jak koledzy pisali - Hilti stare - jest Ok , nowe już nie tak solidne.

Tak w ramach informacji ogólnej

Każda wiertarka bedzie dobra i spełniala swoje zadanie w 100% jeśli bedzie posiadać tylko jedną funkcję:

1-zwykła wiertarka -tylko do wiercenia (metal -drewno), bedzie precyzyjna z regulacją prędkości obrotów

2-wiertarka udarowa - tylko do wiercenia udarem ( często z dodat. funkcją małego udaru np w plytkach)

3-wiertarka typu młot- tzw piker tylko do kucia ( to jest inna konstrukcja , ciężka ale radzi sobie z betonem)

4-wkrętarka - tylko do wkręcania ( naprawdę fajne urządzenie)

oczywiście ta zasada dobierania urządzeń tyczy się głównie zawodowców -

dlatego trzeba zdawać sobie sprawe iż kupująć 3 w 1-nym , wszystko będzie działać ale po trochę .

Używam profesjonalnych elektronarzędzi już od 19lat i ze smutkiem stwierdzam że nowe nie dorównują jakością do tych starszych.

12 letnią dużą szlifierkę Makitę wolałem naprawić za 300zł , niż kupić jakiś badziew za 450zł.

Do domowego użytku proponowałbym Bosch -ale raczej niebieski.

Te małe Makity które daliście na propozycje - podobno szybko się nagrzewają i termik wyłącza wiertarkę - Tak mi niedawno zgłaszał kolega

który zakupił sobie te cudo za ok 800-900zł . W swojej stajni posiada oczywiście ORI Hilti szwedzkiej produkcji.

przykład dobrej i lekkiej wiertarki udarowej (typ 2)

Młotowiertarka Hilti TE 2 (4088032016) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Opublikowano

To dobra?... Ona jest nie do zabicia chyba że ja czołgiem przejechać. ;-)

Tylko główkę raz na 2 lata wymieniam.

Opublikowano
To dobra?... Ona jest nie do zabicia chyba że ja czołgiem przejechać. ;-)

Tylko główkę raz na 2 lata wymieniam.

Ja niedawno główkę dałem do regeneracji i hula jak nówka :naughty:

Opublikowano

moj ojciec budowalniec uzywa tylko i wylacznie hilti, duza wiertarke udarowa ma od jakis 12-14 lat i nadal dziala, reszta wkretarek, zwykle wiertarki itp. wszystko hilti, sprzet kupiony juz dawno dawno temu, ok 10 lat i nadal sluzy, bez problemow. Jak sprzet na lata to tylko hilti

Opublikowano
  • Autor

Jedyny minus tego wszystkiego, to to, że wiertarka Makita którą oglądałem w sklepie nie ma w zestawie walizki...:kwasny:

Może pani w sklepie mnie wkręca ?

Opublikowano

Trochę dziwne, ja kupiłem w walizce, i to tańszy model, jednobiegowy. Jeśli Pani ze sklepu takowej nie posiada to niech sprowadzi, chyba to nie problem dla niej. Jeśli problem to możliwe że nie zaopatruje się u legalnego dystrybutora i lepiej szukaj innego sprzedawcy. Makita to czołówka podrabianych wyrobów i trzeba być czujnym :wink:

Opublikowano
  • Autor

Pokazała mi , że ten model jest sprzedawany w tekturowym pudełeczku.

Też bardzo się zdziwiłem bo ten model na alle ma walizeczki...

Może za walizkę trzeba dopłacić ?

Wiertarka udarowa MAKITA HP1640K walizka 5 wierteł (4067021950) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Opublikowano

mysle, ze cos kombinowane. Lepiej idz do innego sklepu dla pewnosci i zapytaj o ten model

Opublikowano

100 x wolałbym używkę hilti TE2, niż tą nową makitę z ostaniego linku z walizką :facepalm:

Opublikowano
100 x wolałbym używkę hilti TE2, niż tą nową makitę z ostaniego linku z walizką :facepalm:

Kolega chce kupić wiertarkę udarową a Ty proponujesz młotowiertarkę :facepalm:. Do wiercenia dziurek w ścianie na pewno lepsza, może nie 100x ale zdecydowanie lepsza :wink:. Wiertarka udarowa jest zdecydowanie bardziej uniwersalna, młotowiertarka to urządzenie bardziej specjalistyczne, typowo budowlane, chyba mam rację prawda?.

Opublikowano

Kolega chce kupić wiertarkę udarową a Ty proponujesz młotowiertarkę :facepalm:. Do wiercenia dziurek w ścianie na pewno lepsza, może nie 100x ale zdecydowanie lepsza :wink:. Wiertarka udarowa jest zdecydowanie bardziej uniwersalna, młotowiertarka to urządzenie bardziej specjalistyczne, typowo budowlane, chyba mam rację prawda?.

:facepalm: to że ktoś nadał nazwę na aukcji młotowiertarka , wcale nie oznacza że tam jest udar ( młot)

TE2 posiada funkcję - wiercenia bez udaru oraz typowego wiercenia z udarem ( funkcji młota /samego udaru brak )

Opublikowano

Kupiłem Boscha niebieskiego GBH 2-28 - tą z metalowym korpusem - jest mega, idzie jak przecinak. Wartości udaru jakie czesto podają są różne bo różne normy przywołują ale Bosch jest w topie.

Jak nie Boscha to wybrał bym DeWalt.

Musisz poczytać to:

Udar mechaniczny a udar pneumatyczny

idąc dlaej zauważysz wiertarki z silnikiem poprzecznym - tam pneumatyka jest już o wiele mocniejsze i tym kuć i wiercić możesz posadzki betonowe pod domem

Generalnie do zastosowania amatorskiego wszelkie makity Hilti Metabo AEG Bosch DeWalt spokojnie się sprawdzą mało tego te tanie marketowe młoty udarowe z funkcją obrotów tez dadzą radę a jak się rozpadnie to nie będziesz go opłakiwał po kosztował 1/3 tego co wcześniej wymienione i kupisz po prostu drugi nowy.

Unikaj tylko udaru mechanicznego.

I tak jak ktoś wcześniej wspomniał - zainwestuj w dobre wiertło - mam niby pełno różnych wierteł SDS które dają radę ale jak kupiłem Boscha SDS-plus-5 (chyba tak się nazywało) 8mm to stwierdziłem na ch...j mi była taka dobra wiertarka - 3 sztuki 6, 8, 10 mm to warto mieć