Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ciśnienie oleju, jaka może być przyczyna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Podepnę się pod temat. Mianowicie czy ktoś stosuje filtr oleju K&N o numerach HP-300. Trafiłem ostatnio na ten produkt i zaciekawił mnie gdyż ma wedle producenta cyt.:"Filtr jest wyposażony w ' Anti-drain back valve ' — zawór który zapobiega suchym startom i cofaniu się oleju oraz ' ' reliefe valve' zawór bezpieczeństwa zapobiegający uszkodzeniom filtra podczas zimnych startów. Co wy na to?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Taki zaworek to chyba ma również filterek Knechta z ASO i pewnie inne zamienniki.

Jak to się ma mieć do naszych problemów z kontrolką niskiego ciśnienia oleju po nagrzaniu silnika przy małych obrotach?

Opublikowano
  • Autor

_BiLu_ jeszcze nie rozwiązałeś problemu? Powiedz mi co już wymieniłeś i czy coś pomogło czy jest jakaś różnica ja chyba będę wymieniał ten łańcuszek jednak. Dopiero wymieniłem olej na motula5w-40 i filtr filtrona, wiec co wymienić teraz czujnik ten w filtrze oleju? A i jeszcze podłączałeś kompa i nie było żadnych byków ?

Opublikowano

Wymieniona jest pompa olejowa, olej Motul 5W40, filtr z ASO, miska ściągana, płukanka robiona. Błędów powiązanych z problemem brak, inne po wykasowaniu nie powróciły.

Opublikowano

Kiedys juz pisali ze Filtron robi gówniane filtry oleju, od tego wypadałoby zacząć.

Opublikowano

Mam Knechta z ASO.

Opublikowano
  • Autor

_BiLu_ czym robiłeś płukankę?

Opublikowano

Jakiś angielski specyfik.

Opublikowano

Ja bym uważał z tymi płukankami, może i wyczyści silnik ale zawierają dużo chemii i nie wiadomo czy czegos nie rozszczelnia.

Opublikowano

Przed płukanką problem występował także.

Opublikowano
Ja bym uważał z tymi płukankami, może i wyczyści silnik ale zawierają dużo chemii i nie wiadomo czy czegos nie rozszczelnia.

A Ty skad sie tutaj wziales ????

Teorie z przyblokowego garazu pana Mietka zachowaj dla siebie, tylko dla siebie

Opublikowano
  • Autor

Panowie to jak z tym łańcuszkiem może to być przyczyną ? Nie chodzi mi o odpowiedz na 100% tylko przypuszczenia sugestie aby nas na kierować za co się brać bo wiadomo magików na tym świecie nie brakuje i będę jeździł bo warsztatach i pompował kasę.

Opublikowano

Hm. Ktoś z Was pisał, że macie 1bar na wolnych obrotach. Na wolnych obrotach powinno być wg mnie min 2bary i więcej.

To po pierwsze. Po drugie, patrząc na moją przypadłość z dotychczasowym klekotaniem silnika, wymieniłem zawór wysokiego ciśnienia, który to powodował. Co ma klekotanie do ciśnienia oleju? Uważam, że ma i dużo. Jeśli zawór przepuszcza olej, tzn. że nie utrzymuje ciśnienia oleju. Olej sam się przeciska przez zawór, a nie powinien. Ja w celu pozbycia się klekotania wymieniłem zawór. Jest cisza. Przed wymianą zaworu sprawdzałem na VAG'u ciśnienie oleju w instrumentach, w blokach pomiarowych, pierwsza grupa, trzecia komórka od lewej jak się nie mylę. Przed wymianą zaworu na wolnych obrotach, tj. 870rpm/min., miałem ciśnienie Oil Pressure 2<min - na rozgrzanym silniku do 90st.C. Gdy delikatnie dodałem gazu, tak że obroty podskoczyły do 1000.....1100 rpm/min., to wskazanie było Oil Presussre OK.

Teraz, po wymianie zaworu (silnik nie klekocze, zawór nie klekocze) mam na przemian wskazanie Oil Pressure 2<min, Oil Pressure OK. Już nie muszę dodawać gazu żeby mieć stan Oil Pressure OK. Znaczy to, że ten dotychczasowy mój zawór przeciekał, czyli nie trzymał ciśnienia z pompy olejowej, która jakoś tam tłoczy ten olej do góry. Ja dodam, że nie ściągałem miski, nie czyściłem smoka, ani nie remontowałem/nie wymieniałem pompy olejowej.

Więc jeśli Wy jesteście po czyszczeniu smoka, po remoncie lub wymianie pompy olejowej, to co może pozostawać, żeby ciśnienie oleju było w układzie ok? Myślę, że coś puszcza i lej się przedostaje. Piszecie, że jak ruszycie z kopyta, to nic się nie dzieje. Nie dzieje, bo pompa silnie tłoczy wówczas olej do góry. Jak wolno ruszacie, to i pompa słabo pompuje ten olej. Nie dość, że słabo wówczas pompuje ten olej, to jeszcze jest jakaś dziura, którędy ten olej ucieka. Oczywiście dziura/nieszczelność wewnątrz silnika. W wątku http://a4-klub.pl/2-0-219/b6-alt-zapalajaca-sie-kontrolka-poziomu-oleju-58079/index20.html#post4215767, piszą tam o nieszczelności/przeciekaniu przykładowo panewki na wale jak się nie mylę: Układ smarowania silnika spalinowego

Opublikowano

Ja mam 1 bar na obrotach jałowych i słyszałem, że powinno być 1-1,2 bara, natomiast 2 bary powinno być chyba przy około 2 k obr/min.

Kultura pracy i głośność jest bez zastrzeżeń (no może poza tyrknięciem przy odpalaniu wariatora po całonocnym postoju).

Ciśnienia VAGiem w blokach pomiarowych jeszcze nie sprawdzałem.

Co poza panewką na wale może być potencjalną nieszczelnością powodującą spadek ciśnienia?

Opublikowano
  • Autor

Czyli pozostaje nam remont silnika ?

Opublikowano

Z tym ciśnieniem oleju, to rzeczywiście nie znam wartości w silniku 1.8T. Rzeczywiście napisałem, że 2bary, tylko że to w moim A4B6 2.0 ALT. U Was koledzy może rzeczywiście jest inaczej. Myślę, że google prawdę powie. Zresztą jak byliście u swoich zaprzyjaźnionych mechaników, to wiecie jakie ono powinno być.

Co do remontu silnika, to na razie nie muszę u siebie tego robić. Nie muszę, bo zawór u góry na głowicy wymieniłem. Zawór jest przykręcony (w moim typie silnika) do głowicy trzema śrubami torx30, u góry, od strony grodzi, od strony AKU.

W Waszym przypadku nie wiem jak jest z budową silnika 1.8T. Spróbujcie poszukać którędy ten olej płynie. Może rzeczywiście coś u góry przecieka lub przecieka na magistrali olejowej, jakiś element, niekoniecznie zawór o którym ja pisałem (nawet nie wiem czy Wy go macie na głowicy silnika wchodzący do wariatora), więc olej pompa olejowa pcha do góry w takich ilościach, że w końcu na dole w misie tego oleju nie ma bo ten nie zdąży ściec z górnej części. Na czujnik ciśnienia oleju wówczas nie oddziaływuje olej jak dotąd, tylko powietrze, bo mało oleju w misie do pchania do góry.

Opublikowano
  • Autor

Więc od czego zacząć bo już sam nie wiem :(

Opublikowano
Więc od czego zacząć bo już sam nie wiem :(

masz taki sam komunikat co BiLu czy ol druck?

Opublikowano

A to nie to samo?

Opublikowano

Nie

U Ciebie pokazuje niski stam oleju

Jak otworzysz maske to pokazuje Ci na fisie ze masz otwarta?

u kolesia w B5 1.8t wlasnie ten czujnik byl winny