Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Geometria TYLNYCH kół w A4 B6 FWD czy się ustawia??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie mam taki problem,

jakieś dwa tygodnie temu zmieniałem u siebie w aucie opony na letnie, w tym roku postanowiłem dołożyć sobie 10 mm dystanse na tylną oś (wiadomo żeby auto lepiej wyglądało) i zauważyłem pewien problem (którego wcześniej nie widziałem bo koło było bardziej schowane).

Otóż odległość lewego koła (boku opony) od błotnika (rogu błotnika) różni się o 0,5 cm w stosunku do tak samo zmierzonej odległości prawego koła.

Zacząłem sprawdzać czy wszystko jest ok od prozaicznych rzeczy tzn. czy w obu felgach et jest identyczne oraz czy na pewno dystanse mają taką samą grubość- wszystko jest ok.

Pojechałem do kumpla, który zasugerował mi żebym podjechał na stację diagnostyczną i sprawdził geometrię tylnych kół- tu jest moje pytanie do was. Czy w A4 B6 z przednim napędem ustawia się geometrię tylnych kół??

Dodam, że sprawdzałem 2 lata temu zbieżność w aucie i diagnosta powiedział, że wszystko jest idealnie. Autko jeździ prosto, nie ściąga go w żadną stronę, opony ścierają się jednakowo. Wiem, że zbieżność to nie to samo co geometria, ale czy jakby geometria była zła a zbieżność dobra to czy auto by jeździło prosto??

Mam założone zawieszenie standardowe 1BA.

Opublikowano

ustawiasz, bodajże w 2 miejscach na tulei wahacza i na tulej drazka tył, tak samo mniej więcej jak w b5 quattro

Opublikowano
  • Autor

Słuchaj a tak dodatkowo pytam. Czy po założeniu dystansów tak ja w moim wypadku na tylną oś należy zrobić zbieżność/ geometrię??

Opublikowano

teoretycznie powinno się tak zrobić, 10mm to już jest sporo

koło na dystansie jest jak gdyby dłuższą dźwignią z dłuższym ramieniem działającą na zawiechę i bardziej ją obciąża, dlatego górną tuleją regulacyjną nalerzy je wtedy odsunąć górą na zewnątrz auta, czyli zlikwidować tzw negatyw

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat, bo też mam problem z kątami tylnych kół. Zmieniły się po zmianie sprężyn na krótsze, przód jest dobrze ale tylne koła się pochyliły, pojechałem do warsztatu żeby mi ustawili to powiedzieli że się nie da.. :facepalm: teraz szukam jakiegoś bardziej ogarniętego i muszę podjechać, czyli ustawia się tak jak kolega napisał na tulei wahacza i na tulei drążka tył? żeby mógł podpowiedzieć w razie gdyby znów mi powiedzieli że się nie da..

Opublikowano

Powiedzieli, że się nie da bo pewnie nie mieli ochoty tego robić ;)

Po prostu powiedz, że wiesz, że kąt pochylenia w tym modelu jest regulowany.

Pozdro

Opublikowano
Słuchaj a tak dodatkowo pytam. Czy po założeniu dystansów tak ja w moim wypadku na tylną oś należy zrobić zbieżność/ geometrię??

Nie. Nie ingerujesz w zawieszenie. To tak samo jak kupisz koło z innym ET.