Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5-99r 1,9 TDI AHH] Jakie radio pasuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pomimo przeglądanie forum oraz wizytach na elektroda.pl i innych nadal nie mogę połapać się jakie radio będzie grało bez przeróbek w moim aucie. Moja wiedza w tym temacie jest bardziej niż znikoma i terminy CAN-BUS, Audi ISO, BOSE są dla mnie nieprzyswajalne. Dlatego mam prosbę aby ktoś mi jednoznacznie odpowiedział jakie radio ori bedzie grało bez przeróbek i dodatkowych kosztów lub jakie nie bedzie grało po podłączeniu. Czy tu obowiazuje zasada ze im młodsze i droższe tym lepsze?. Co lepsze Chorus czy Concert? Mam A4 B5 z 1999r po II lifcie. Załączam zdjecie podłączenia. Z góry dzieki dla wszystkich którzy mi pomoga.

Krzysztof

d5c625c5679c3890m.jpg

Opublikowano

Masz zlacza iso wiec praktycznie kazde z radii, ktore posiadaja to zlacze lub po zaopatrzeniu sie w przejciowke (zlacze radia danej marki -> iso ) koszt okolo 20zl .. mozesz podpiac do swojego auta.. I kazde ori audi.. np Concert II

Opublikowano
  • Autor

Dzięki!

Rozumiem to tak, że obojętnie jakie podłącze radio ori / Chorus 1 lub 2; Concert 1 lub 2 lub Beta, Gamma i.t.d./ to będą wykorzystywane w pełni jego funkcje bez potrzeby dodatkowych kombinacji / 200 zl na adapter lub jakieś przelutowywanie kabelków/.

Krzysztof

Opublikowano

Mam ten sam problem co kolega Krzysztoff z tym ze moje A4 jest z 1995 roku. Pomóżcie jakie radyjko ori mi podpasuje a jakie nie, jak na kasete to jakie ewentualnie ma wyjscie na zmieniarke, ale najchetniej chcialbym zalozyc ori na cd.

Opublikowano
Rozumiem to tak, że obojętnie jakie podłącze radio ori / Chorus 1 lub 2; Concert 1 lub 2 lub Beta, Gamma i.t.d./ to będą wykorzystywane w pełni jego funkcje bez potrzeby dodatkowych kombinacji / 200 zl na adapter lub jakieś przelutowywanie kabelków/.

Tak. ;) Jak już napisał kolega Bartass_1, inne radia będa raczej potrzebowały przejściówki.

Mam ten sam problem co kolega Krzysztoff z tym ze moje A4 jest z 1995 roku. Pomóżcie jakie radyjko ori mi podpasuje a jakie nie, jak na kasete to jakie ewentualnie ma wyjscie na zmieniarke, ale najchetniej chcialbym zalozyc ori na cd.

To już sam musisz sobie wybrać. Ja w tym modelu miałem takie o to radio http://www.allegro.pl/item155869634__audi_gamma_philips_a3_a4_a6_.html i byłem w pełni zadowolony. :) Teraz w swojej a4 mam concerta + system BOSE i rozglądam się za jakąś zmieniarką do niego. Wszystko zależy od zasobności Twojego portfela i do czego będziesz wykorzystywał to radio. ;) Ogólnie polecam allegro, upatrzec sobie jakiś fajny model i po prostu zapytać się sprzedawcy, czy to radio będzie u nas pasowało. Bo na forum są zwykle sprzeczne opinie.

Opublikowano

Sebaa takie radyjko co mi pokazałeś mam bo miałem jak kupiłem A4, z tym że troszke nei spełnia moich oczekiwań bo ma wyjście tylko na dwa głośniki i nie ma wyjścia na zmieniarke. Szukam takie które miałoby wyjście na 4 głośniki i na zmieniarke lub samo w sobie miałoby CD. Myślałem o Concercie II CD z tym że słyszałem ze do mojego audika nie podejde z takim modelem :(

Opublikowano
Sebaa takie radyjko co mi pokazałeś mam bo miałem jak kupiłem A4, z tym że troszke nei spełnia moich oczekiwań bo ma wyjście tylko na dwa głośniki i nie ma wyjścia na zmieniarke. Szukam takie które miałoby wyjście na 4 głośniki i na zmieniarke lub samo w sobie miałoby CD. Myślałem o Concercie II CD z tym że słyszałem ze do mojego audika nie podejde z takim modelem :(

Ja w swojej A4 miałem takie i miałem podłączone 4 głośniki (w sumie 6, bo 4 miałem w przednich drzwiach i 2 w tylniej klapie). Była regulacja przód, tył, wiąc u Ciebie musi być to samo. :) Jedynie do tego radyjka zmianiarki nie podłączysz.

Concert II musi mieć jakieś dodatkowe zasilanie, czy coś (jest o tym na forum i chyba chodzi o to, że będzie się automatycznie sam co godzine wyłączał). Ja mam w tej chwili Concerta z systemem BOSE. Zmieniarka do niego, to koszt 250-400 zł, więc wydaje mi się to rozsądną ceną. Musze jeszcze tylko zrobić regulacje głośności, a jeśli mi się nie uda, to w niedziele pojade na giełde elektroniczną po Concerta II i zagadam z kolesiem, żebysmy skoczyli podłączyć radio i jeśli wszystko będzie ok, to go kupie. Wtedy Ci napisze co jest pięć. ;)

Opublikowano

Chorus I, to jest uboższa wersja Concert I. Nie wiem jak ze specyfikacją, ale na pierwszy rzut oka, to Chorus I nie ma sterowania zmieniarką. Czyli tak, to "nowsze" jest lepsze, dodatkowo bardziej mi wizualnie przypada. :)

Nie wiem jakie są średnie ceny, więc najlepiej się dokładnie rozejzyj, żeby nie przepłacić, ani za mało nie dać (nikt dobrego radia za połowe ceny nie odda).

Opublikowano
  • Autor

I wszystko jasne!

Dzięki.

Opublikowano

Mam jeszcze pytanko co do Concerta II na CD. Czy wymiarami i budową bedzie pasowało do mojej A4 1995 rok?

Opublikowano
Mam jeszcze pytanko co do Concerta II na CD. Czy wymiarami i budową bedzie pasowało do mojej A4 1995 rok?

Tak ale musi mieć zaokrąglone rogi (A6 po lifcie) nowsze A4 a tym bardziej A3 (skosy) nie podejdzie. I muśisz mieć drogi adapter chyba że samo podświetlenie Cię satysfakcjonuje..

Cytat:

Tak. Jak już napisał kolega Bartass_1, inne radia będa raczej potrzebowały przejściówki.

Grać zagra ale do wykorzystywania jego pełnych możliwości droga daleka..

Opublikowano

ok czyli kupuje Concerta II od A6 + adapter i bedzie wszystko grało jak sie należy?

Opublikowano
  • Autor

"Grać zagra ale do wykorzystywania jego pełnych możliwości droga daleka.."

Może byś rozwinął co masz na mysli bo takie stwierdzenie nic nie wnosi do tematu. Czy dotyczy to chorusa I czy II. Patrząc na lata produkcji to chyba chodzi ci o II tak chorusa jak i concerto. Jak wiesz co nie bedzie działac to napisz.

Czy te rogi w radiu nie można po prostu zaokrąglić tak aby pasowały? Gorzej chyba by było odwrotnie tz. radio zaokrąglone a w aucie kąt prosty

Opublikowano
ok czyli kupuje Concerta II od A6 + adapter i bedzie wszystko grało jak sie należy?

Tak i to najlepsze wyjście ale nie najtańsze, jedyny mankament emulatora to to że nie potrafi regulować automatycznie podświetlenia, więc wszystko mi się ściemnia wraz z nastającym zmrokiem a radio "błyszczy" ale to nie razi..

Może byś rozwinął co masz na mysli bo takie stwierdzenie nic nie wnosi do tematu. Czy dotyczy to chorusa I czy II. Patrząc na lata produkcji to chyba chodzi ci o II tak chorusa jak i concerto. Jak wiesz co nie bedzie działac to napisz.

Czy te rogi w radiu nie można po prostu zaokrąglić tak aby pasowały? Gorzej chyba by było odwrotnie tz. radio zaokrąglone a w aucie kąt prosty

Uważałem że nie należy za każym razem zaczynać od poczatku dlatego użyłem takiego skrótu myślowego, wszystko było już = szukajka

Powtórzę radio (chorus II i concert II i chyba symphony) nie będzie się właczało i wyłączało z kluczyka, będzie wyłączać się co godzine ponieważ nie dostanie sygnału z licznika CAN i zinterpretuje to jakby właściciel zapomniał wyłączyć radia, nie będzie podświetlenia przyciskówale to idzie obejść w prosty sposób.

Co do zaokrąglonych rogów to nie zgodzę się z Tobą poniewaz nie zaokrąglisz ich w taki sposób aby w ramce tego nie zauważyć a tego z A3 nie dopasujesz w żaden sposób bo ma skosy. Pech w tym że te z zaokrąglonymi rogami są rzadkością bo wychodziły krótko i tylko w A6 po lifcie, innego concerta cd z takimi rogami widziałem tylko raz ale był to jakiś dziwny egzemplaż bo gałki się mu nie chowały - podobno z S2

Pozdrawiam :a4fan:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tylko uważaj na te radyjka. Najlepiej sprawdzić przed zakupem, ale i tak może się później sypnąć. Chodzi o to, ze pierwsze Chorusy i Concerty miały przeważnie zwalony procesor i głupiała głośność. W nowszych modelach (II) tą usterkę naprawiono ale pojawiła się nowa. Mianowicie radio czasami nie puszcza sygnału na głośniki. Pomaga kilkukrotne wyłączenie i włączenie radia. Ja u siebie mam to samo. Na początku włączało się prawie zawsze, teraz prawie nigdy nie chce grać. Możesz, tak jak ja, podłączyć do niego wzmacniacz i wtedy tego problemu nie ma. Na wyjściu wzmacniacza sygnał jest zawsze, tylko musisz za ok. 20 zł dokupić wtyczkę MINI-ISO z wyjściem na wzmacniacz. Podświetlenie robisz za pomocą jednego kabelka, który lutujesz na płycie głównej - 5 min. roboty, także nic trudnego. No i co godzinę będzie Ci się wyłączać - ale to nie jest chyba aż taki duży problem. I tak jak Cilek pisze pasuje tylko od A6, musi mieć zaokrąglone rogi. Od A3 i A4 B6 nie pasuje. Pozdrawiam.