Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż zestawu bluetooth Nokia CK-7W

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Zainspirowany opisem kolegi mwx z forum Audi A6, kupiłem używany zestaw głośnomówiący CK-7W Nokii i postanowiłem zamontować go tak aby wyglądał i funkcjonował „prawie jak fabryczny” Audi

ck7w.jpg

Najpierw należało dorobić „prawie oryginalny” przycisk do obierania/kończenia rozmowy. Powstał on z oryginalnego przycisku ASR nr 8D0 927 133 B z wersji poliftowej oraz zaślepki, która siedziała zamiast guzika

image.jpg

Zaślepkę rezałem cienkim grotem lutownicy stacjonarnej aby wyciąć z niej niepotrzebne elementy plastiku i zatrzasnąć ją na przycisku ASR-u. W zaślepce wydrapane jest logo telefonu (logo wydrukowane na kartce, przyklejone na guzik i drapane igłą). Przycisk należy rozebrać i wstawić zworę zamiast rezystora ponieważ podświetlanie będzie szło z centralki Nokii a nie z instalacji 12V auta. Można wymienić diodę aby świeciła ciut mocniej ponieważ ta która jest w guziku po przeróbce świeci trochę słabiej niż reszta podświetlenia deski.

image.jpg

Podłączenie zaczynamy od rozebrania przycisku Nokii i odlutowania przewodu sterującego. Z przewodu potrzebne nam są kabelki: czerwony – LED, niebieski – masa, żółty – przycisk. Biały i zielony są od pokrętła i nie są nam potrzebne (zaizolować). Łączymy go z wiązką przycisku ASR według rozpiski na zdjęciu

image.jpg

Wiązka przycisku

image.jpg

Zalutowany przycisk

image.jpg

Następnie należy odciąć oryginalny głośnik z zestawu lub dorobić kabel mini-jack mono. Wejście audio należy zarobić pinami w czerwonej kostce radia w gniazda NF+ / NF- (lub TEL+/TEL- zależy jak opisana kostka)

W tej samej kostce powinien znaleźć się też kabel MUTE (żółty kabelek z wiązki centralki)

image.jpg

Wiązka zasilająca centralki ma 4 kable:

czarny – masa pojazdu GND

czerwony - +12V stałe DC

niebieski - +12V po zapłonie (IGNS)

żółty – MUTE (do kostki w radiu)

Szynę zasilania pojazdu mamy od razu po zdjęciu schowka nad nogami kierowcy.

Złącze 75X – jest to +12V po zapłonie, złącze 30 – to stałe 12V

image.jpg

masę znajdziemy na śrubach z lewej strony pod przekaźnikami (brązowe przewody)

image.jpg

Mikrofon zamontowałem przy lusterku nad głową kierowcy.

Teraz wystarczy wszystkie wtyczki wpiąć do centralki, centralkę montujemy obok przekaźników i parujemy telefon z zestawem przez bluetooth.

Działa i wygląda to mniej więcej tak

image.jpg

a tu filmik na YT

Opublikowano

Dzięki wielkie za opis, planowałem coś takiego zrobić i teraz będzie łatwiej. Ten przycisk sam wyskrobałeś, jak tak to opisz może procedurę.

Opublikowano
  • Autor

Tak przycisk wykonany we własnym zakresie. Procedura nie jest skomplikowana lecz wymaga dużo uwagi i cierpliwości. Najpierw drukujesz ikonkę słuchawki we właściwej skali. Później wycinasz ikonę i przyklejasz taśmą bezbarwną na przycisku. Ostrym nożykiem obrysowujesz rysunek , zrywasz nalepkę i mozolnie skrobiesz igłą czarną farbę z guzika. Trzeba to robić uważnie żeby nie wyjechać poza obrys ikony... ot i cała filozofia. Również przystosowanie zaślepki do przycisku nie jest łatwe ponieważ zaślepka ma wiele nadlewów z plastiku, które trzeba usunąć i wykonać zagłębienia do zamocowania. Ja to robiłem precyzyjną lutownicą z cienkim grotem. Trzeba uważać żeby nie przepalić zaślepki na wylot.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie jakiś pomysł jaki przycisk wykorzystać do tego celu w przedlifcie? :decayed:

Opublikowano

Tak jak po lifcie przycisk ASRu, który ma numer 8D0927133.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdzałes moze czy działa z innymi telefonami np samsungiem ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też jestem ciekawy czy współpracuje z innymi telefonami.

Podłączał ktoś do innego radia niefabrycznego ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Kolego powiedz jak wyregulowałeś poziom głośności modułu BT.

Pokrętło służyło własnie do tej regulacji.