Barn1 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Witam wszystkich. Spotkała mnie dziwna sytuacja. Kupiłem żonie auto. OC niby opłacone do września. Poszedłem dzisiaj przepisać na siebie ale okazało się, że nie została opłacona 2 rata. Poprzedni właściciel płacił dużo za ubezpieczenie więc wyszłoby, że muszę zapłacić więcej niż nowa polisa w mojej ubezpieczalni gdzie mam inne auta. Ogółem termin minął pod koniec lutego a auto kupiłem 1 kwietnia. Pani w ubezpieczalni powiedziała, że po wypowiedzeniu polisy przyjdzie mi zapłacić tylko za okres od 1 kwietnia do 15 kwietnia a poprzedni właściciel będzie musiał uregulować niezapłaconą składkę aż do momentu sprzedaży auta.... Kobitka w ubezpieczalni mało ogarnięta więc pytam was czy ma ktoś wiedzę/doświadczenie jak to wygląda rzeczywiście.
Bartollo Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Też miałem taką sytuacje tylko u mnie to była kwestia 5 dni i musiałem zapłacić za te 5 dni. A za reszte okresu gdy nie bylo oc ścigali poprzedniego właściciela. Koleś póżniej mi napisał ze zapomniał ze 2 ratę trzeba zapłacić i o świstku na tą ratę. Wysłane z telefonu stacjonarnego.
Barn1 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Nie rozumiem takich sprzedających. Dla mnie opłacone OC nie jest jakimś wyznacznikiem zakupu auta. Powiedziałby od razu to nie musiałbym płacić podwójnie. Zakupiłem nowe OC i teraz przyjdzie mi do zapłaty za dwa tygodnie... Już pal licho, że zapłacić tylko żeby jakiegoś problemu nie robili...
Bartollo Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 No niestety tacy są ludzie. A problemów żadnych z tego tytułu robić nie będą. Zapłacisz starej ubezpieczalni i problem z głowy. Wysłane z telefonu stacjonarnego.
spidert Opublikowano 7 Maja 2014 Opublikowano 7 Maja 2014 Witam. Pani w ubezpieczalni miała rację. Wg nowelizacji ustawy o ubezpieczeniach klient po nabyciu auta, może zrezygnować z polisy OC zbywcy w każdym momencie trwania ubezpieczenia. Najlepszym rozwiązaniem po zakupie jest po prostu zadzwonić do ubezpieczyciela i dowiedzieć się na ile rat była rozłożona składa i ile jest opłaconych. To dużo nie kosztuje a potem nie ma problemu. Należy pamiętać jeszcze, że na potwierdzeniu OC (małym świstku) zawsze będzie napisany roczny okres ubezpieczenia a z tego nie wynika na ile rat składka została rozłożona. W razie problemów z ubezpieczeniem lub kalkulacją składki chętnie służę pomocą.
GWARANT Opublikowano 8 Maja 2014 Opublikowano 8 Maja 2014 Nie rozumiem takich sprzedających. Dla mnie opłacone OC nie jest jakimś wyznacznikiem zakupu auta. Powiedziałby od razu to nie musiałbym płacić podwójnie. Zakupiłem nowe OC i teraz przyjdzie mi do zapłaty za dwa tygodnie... Już pal licho, że zapłacić tylko żeby jakiegoś problemu nie robili... A nóż parę złoty jeszcze zyska w takiej sytuacji. Ale warto tych spraw pilnować. Z doświadczenia zawodowego sporo różnych nieprzyjemnych sytuacji słyszałem o niezapłaconej racie OC i trwania w przekonaniu, że jeśli nie ma kar za to, że nie powiadomi się TU o zmianie właściciela auta. Wszystko jest ok do momenty jakiegoś zdarzenia. Wtedy się zaczynają schody i pomstowanie na TU.
Rekomendowane odpowiedzi