Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Chrobotanie w okolicach filtra powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jeżeli temat był na forum poruszany to przepraszam, widocznie nie szukałem dokładnie.

Chciałem zapytać o niepokojący mnie dźwięk wydobywający się spod maski w okolicach filtra powietrza (może trochę głębiej, trudno to jednoznaznie określić, ale na pewno po tamtej stronie). Dźwięk przypomina lekkie chrobotanie i jest nieregularny. Charakterystyczne jest to że pojawia się po jakimś czasie od odpalenia silnika oraz to, że po zgaszeniu silnika słychać ten dźwięk jeszcze około sekundy po czym urządzenie które go wydaje wyłącza się cichym pyknięciem i dźwięk ustaje. Przy czym po wyłączeniu silnika jest to jedyny odgłos wydobywający się spod maski.

Czy wiecie co to może być? Nie wydaje mi się że jest to normalny odgłos silnika. Dźwięk pojawia się zarówno z włączonymi nawiewami jak i bez, tak samo klimatyzacja nie ma wpływu. Rozrząd niedawno wymieniony wraz z pompą wody i przed i po wymianie było to samo.

Nie ma innych objawów. Silnik ciągnie jak należy, wkręca się na obroty jak należy, turbina też równo ciągnie. Jedynie ten dziwny dźwięk. Co to może być?

Opublikowano

pompa SAI? może to ona wydaje te dzwięki

Opublikowano

z tego co wiem pompa SAI wyłącza się gdy silnik się rozgrzeje. Tutaj dźwięk jest cały czas i wyłącza się wyraźnie później niż cały silnik. Postaram się nagrać wieczorem to wrzucę tutaj.

Opublikowano

kolego kiedyś mi mechanik mówił ze w tym silniku turbo jest chłodzone wodą i że to mogą byc pierwsze objawy zużycia a tak w nawiasi to oglądałem kiedy własnie jedną 1.8 T 163 km to też tak chrobotało i jak ostro nim polataliśmy to wywaliło płyn ze zbiornika wyrównawczego http://a4-klub.pl/images/smilies_smf/kwasny.gif

:kwasny:

Opublikowano

No u mnie tez plyn ze zbiornika schodzi troche, mechanik mowil ze nic groznego... Dzieki za odp. Zastanawia mnie tylko ze dzwiek slychac jeszcze chwile po zgaszeniu silnika

Opublikowano

Pewnie turbina do regeneracji

Łopatki ocierają o obudowę.

Po zgaszeniu silnika powinno być troszkę słychać taki szum gwizd

Zdejmij rurę przed turbiną i zobacz czy łopatki nie pokrzywione i czy jest luz osiowy

Napraw to bo pewnie auto zmulone.

Opublikowano

Hmm nie znam się na tym ale wydaje mi się że jakby to były łopatki turbiny to dźwięk zmieniałby się przy większych obrotach a tutaj caly czas jest stały

Opublikowano

Nie ma co gdybać, tylko położyć się pod auto i sprawdzić, a potem szukać dalej