Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zanieczyszczony zawór EGR - Co sprawdzić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cieknacy zawor przynajmniej w PD powoduje opoznienie reakcji na gaz.. niestety zauważalne :/

Opublikowano
  • Autor

No okej ale ja zrozumiałem to tak ...

Turbo przepuszcza olej którym później rzyga EGR... więc wycieki oleju na EGRze mogą skutkowac znikaniem oliwy w misce ?

Więc chyba jak już trzeba oddać auto do speca i regeneracja turbo, czyszczenie dolotów, sprawdzenie odmy...

Czyli praktycznie przegląd/regeneracja całego zespołu turbodoładowującego.

Opublikowano

Wycieki z turbo i z odmy są powodem ubywania oleju w misce i powodem dla którego cieknie z EGR. EGR sam z siebie żadnego oleju z miski nie zużywa, jak naprawisz EGR a nie naprawisz turbosprężarki i odmy, to ten olej który leci z nich nie wróci do miski tylko: cześć osadzi w kolektorze dolotowym i na zaworach ograniczając przepływ, część spali się cylindrze i trafi potem do kata.

Opublikowano

Za radą Sztomela, to żeby zobaczyć ile ciągnie turbo a ile idzie z odmy to najlepiej odmę podpiąć wężem do butelki i sprawdzić ile oleju puszcza. U mnie po tym zbiegu egr przestał ciec a w butelce po 5000 km zebrało się ok. 0,2 l oleju czyli sporo. Wszystko zależy od silnika ale warto sprawdzić. W moim przypadku wychodzi że odma i turbo puszczają podobnie a wcześniej byłem przekonany że to głównie turbo już puszcza. Na 10 tk ubywa mi ok. 1,2 l oleju a 360 tk już na blacie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Słyszałem że odma jest jako całość z pokrywą zaworów ?

Opublikowano

dobrze słyszałeś.... ale nie w twoi silniku - na PD tak - ty masz separator wymienny - jak zdejmiesz osłonę na silniku - ukarze się on twym oczom.

Opublikowano

Ja już jestem po wszystkim :)

Tak to wyglądało u mnie:

bfa0f25129070172gen.jpg

a6eec671604233f3gen.jpg

e3da832c3ee0e974gen.jpg

a tak oczyszczone z grubsza:

9839135a2df4602egen.jpg

Preparat do czyszczenia EGR nie przydaje się do czyszczenie tej sadzy,mazi,szlamu, ja to skrobałem i moczyłem i tak kilka razy.

Nie czułem po wyczyszczeniu żadnych efektów.

Opublikowano
  • Autor

Yhmy... czyli mogę podmienić samą odmę w moim VP?

Jaki jest przypuszczalny koszt ori odmy ?

Opublikowano

To ostatnie foto to juz etap po "wyczyszczeniu" ?taki zamontowales? A dales nowy oring miedzy egr a kolektor i pod kolektor?

Opublikowano
  • Autor

Panowie to jaką dacie radę do mnie ? Na sam początek wyczyszczenie wszystkiego i założenie nowej odmy ?

A gdy okaże się że olej przepuszcza turbina to jaki to jest koszt ?

Wtedy już tylko full regeneracja zostaje która będzie mnie kosztować kilkaset złoty czy można wymienić samą uszczelkę ?

I jaki może być koszt kupna nowej ori odmy ?

Opublikowano
To ostatnie foto to juz etap po "wyczyszczeniu" ?taki zamontowales? A dales nowy oring miedzy egr a kolektor i pod kolektor?

Nie, nie. Doczyściłem do końca ale niestety nie zrobiłem zdjęć:facepalm: łapy miałem brudne i baterie padły. Uszczelki wszystkie nowe:wink:

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj otrzymałem wiadomość z ASO Audi Rzeszów...

Nowa ori odma to koszt u nich 79zł.

Ja nie potrzebuję (12) zawór regulacji ciśnienia ?

1778165900_1404475209.jpg

Opublikowano

przeca to sie prawie nie psuje ,albo zrob sobie oil catch tank ,ja sobie zrobilem ze z biorniczka od wspomagania i mam susze w dolocie :)

Opublikowano

obojętnie najtańszy OIL CATCH TANK ZBIORNIK ODMY NA OLEJU DOLOT ALU (4393921742) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

lub zrób sobie sam ze zbiorniczka od wspomagania + pare rurek i wezy gumowych + 2 druciane zmywaki kuchenne (jako filtr ) ja u siebie takie cos założyłem i mam gitara ,do tego nie wiem jakim cudem zmniejszyło mi sie spalanie ,no i oczywiscie sucho w dolocie :) .przez 3 tys km wylałem może z 0.05mll oleju i wody( z korek od wina )która sie tam zbiera

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam , mam pytanko czy ten zawór daje link bo niewiem jak wkleic fotki http://allegro.pl/czujnik-zawor-cisnienia-turbiny-1j0906283c-vw-audi-i4591720975.html , powinien przepuszczac powietrze po dmuchnieciu w wezyk czy tez niepowinien go przepuszczac , bo umnie własnie przpuszcza pow jak dmuchne w wezyk..

Opublikowano

To gaszacy, jak silnik pracuje to nie przepuszcza, a jak zgaszony lub wypiety z kostki to przepuszcza.

Ważne żeby podczas pracy silnika nie przepuszczal bo dlawi lub nawet gasi auto.

Edytowane przez POWER-KRIS