Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Chmura białego dymu z wydechu podczas odpalania, czuć spalenizną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie. Praktycznie przy każdym odpalaniu przy zimnym silniku jest taki objaw. Tego dymu jest wtedy mnóstwo, samochód prawie w nim tonie i czuć spalenizną, nie czuję paliwa.

Ktoś wie z czego to może wynikać? Pytałem w warsztacie ale nic mi na razie nie powiedzieli...

Opublikowano

Jezeli pozniej, jak silnik Ci sie zagrzeje... powiedzmy zrobisz 10km i juz nie dymi to nie masz się czym martwić. Jezeli dymi tylko do tych powiedzmy 10km to jest to tylko para wodna i nie masz sie czym martwic.

Opublikowano

sprawdź w zbiorniczku wyrównawczym czy nie ma oleju, oraz czy nie ma w oleju na bagnecie lub pod korkiem wody(białej mazi)

Opublikowano

możesz przedstawić problem nagrywając krótki filmik....? "chmura" - brzmi ciekawie...

Opublikowano

Może turbo puszcza gorącą stroną. Podczas jazdy tego oleju może nie być dużo i nie widać tego tak bardzo, ale jak auto postoi, trochę się tego nazbiera w wydechu i podczas odpału taki oto masz efekt. Wujaszek miał coś takiego, tylko że u niego ciekło chyba trochę więcej, bo jak stał na światłach i ruszał to wtedy też puszczał białą chmurę. I nie była to oczywiście para wodna.

Opublikowano

U mnie mam podobnie, mi puszcza turbo olej i niestety jest taki efekt...

Sprawdz czy masz luzy na wirniku 5min roboty a przynajmniej masz jedno wykluczone

Opublikowano

Luz raczej nie do końca odpowie na pytanie - co najwyżej jaki jest ogólny stan turbiny. Znam przypadki gdzie luz był całkiem spory, a turbo chodziło jeszcze dobrze, oleju nie puszczało i pompowało ok, mimo że do końca miało raczej bliżej niż dalej. Z drugiej strony może być i tak że luz będzie "znośny" a turbo olej będzie już puszczać w znacznych ilościach.

Opublikowano

Sprawdzić nie zaszkodzi:) Najlepiej ściągnąć rurę od ICka i zobaczyć ile jest tam oleju, sucha tam nie będzie ale jak to się mówi kieliszek oleju nie więcej:)

Opublikowano

sprawdz czy ubywa ci płyn chlodniczy w zbiorniczku wyrownawczym,sprawdz czy nie pobiera duzej ilosci oleju bo mogły paść juz uszczelniacze w turbinie