Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Hamulec ręczny, parę pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:Mam pytanko co do hamulca ręcznego a raczej jego budowy.

1.Czy idzie przełożyć samą chromową końcówkę?

2.Czy ten czarny plastik można zdemontować i wrzucić do innego ręcznego ?

I na końcu jeźeli jednak lepiej wymienić cały, jakie napotkają mnie trudności z wymianą poza ty że muszę zdemontować tunel :wink:

Za jakiekolwiek info będę wdzięczny :hi:

foto podglądowe ręcznego:

hZBkFT2.jpg

Opublikowano

jozek mam reczny do obchniecia jak chcesz ;)

---------- Post dopisany at 20:43 ---------- Poprzedni post napisany at 20:40 ----------

a co do demontazu jest on przykrecony dwoma srubami , no i dwie linki sa zalozone na takie ustrojstwo z haczykami

Opublikowano
  • Autor

bez problemu z wypięciem i wpięciem tych linek ? :wink:

Opublikowano

w ta mala dziurke pomiedzy lapkami wkladasz srubokret przekrecasz i sie luzuja jakos to tak bylo , w kazdym razie problemu wiekszego nie ma:wink:

WP_000622.jpg

Opublikowano
  • Autor

czaje bazę, a tunel tak jak mówię muszę wywalić tak ?

Opublikowano

z tego co pamietam to tak bo inaczej nie wyciagniesz recznego

Opublikowano
  • Autor

dzięki :wink:

Opublikowano

Dołączam się do pytania w sprawie wymiany samego przycisku, da radę? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

raczej nie, właśnie zdemontowałem cały ręczny i nie mogę wyciągnąć tego kapsla, a jak go już wyciągnę to go uszkodzę i tak i tak lipa :thumbdown:

Opublikowano

A bo są dwie wersje dźwigni, starsza gdzie nie są się tego łatwo zdjąć i nowsza, do której jest w aso sam przycisk do kupienia.

Opublikowano
A bo są dwie wersje dźwigni, starsza gdzie nie są się tego łatwo zdjąć i nowsza, do której jest w aso sam przycisk do kupienia.

Tylko ciężko odróżnić która wersja jest nowsza a która starsza. Mam nowy przycisk z ASO i kilka dźwigni w tym z B7 i Exeo i wszędzie jest przycisk na wklejanie :facepalm:

Opublikowano

Znając życie pewnie mam wersję z niewymienialnym przyciskiem :facepalm:

Opublikowano

Też chciałem wymienić przycisk, bo miałem porysowany. Niestety niewymienialna sama końcówka. Kupiłem jakąś z ASO za 16zł, za cholerę nie da się tego podmienić bez zmiany całego drążka, w dodatku te nowe są z plastiku, a fabryczne z alu. Finalnie oszlifowałem cały stary przycisk, wyczyściłem płynem i położyłem lakier. Wygląda praktycznie jak salonowy.

Opublikowano

samą tą rączke idzie jakos zsunąć?.. bo chciałem ja dac do obszycia skórą?

Opublikowano
  • Autor

jasne że się da. Podnieś ręczny do góry z dołu masz taką blaszkę, musisz ją podważyć i ręczny zejdzie :wink:

Opublikowano

tez wam tak ciezko schodził ten reczny?, bo odgiałem blaszke z centymetr poszła rączka i dalej nie chce isc....

Opublikowano
  • Autor

rozumiem że rączkę ściągnąłeś tak ? i chcesz ściągnąć ten plastik dalszy ?

Opublikowano

nie;p , niestety mecze sie z ta raczką jeszcze, wysywam ją max. na centymetr i dalej boje sie rwac zeby nic nei spieprzyc:decayed:

Opublikowano
  • Autor

pociągnij mocno i zejdzie :wink:

Opublikowano

Siemka, sam chromowany przycisk idzie zdjąć, jest on przyklejony na silikon i zaczepiony dwoma małymi "nóżkami" widocznymi z zewnątrz po zdjęciu rączki ręcznego. Opisze mój przypadek. Zdjąłem rączkę, śrubokrętem delikatnie podważałem ten guziczek równomiernie dookoła aż silikon puścił, miałem strasznie porysowany ten guzik, a przy ściąganiu niestety dobiłem go ostro. Pojechałem po guziczek do ASO w niemcowni, mieszkam przy granicy, dałem gościowi vin on mi przycisk i szczęśliwy pojechałem montować. Okazuje się że dostałem przycisk z nowszej wersji nie pasującej do mojej rączki ( środek przycisku oraz mocowania były inne ). Wróciłem do Niemca, pokazuje mój stary przycisk, on robi oczy i mówi, że takich nie mają, jedynie cały ręczny. Mój audik jest z końca 2004 więc byłem pewny że to już ta nowa konstrukcja u mnie siedzi. Niemiec przy mnie dzwonił do głównego ASO w Berlinie i powiedzieli że z tymi ręcznymi różnie bywa, niby od 2003 już powinien być nowszy model, ale nie był a wiem że nie był wymieniany. Więc oddali mi 13 ojro. Allegro -> używane dźwignie w promieniu 25km :) było parę, przejechałem się, wybrałem używkę z przyciskiem z naprawdę bardzo ładnym stanie, zapłaciłem 20 zł. Suszarką nagrzałem sam chromik i delikatnie zdjąłem przycisk delikatnie podważając go śrubokrętem dookoła (doświadczenie z pierwszej próby). Zszedł dość łatwo, założyłem do siebie, zabezpieczyłem "nóżkami" wygląda bardzo ładnie.