Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z oryginalnym hakiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie wiem czy dobrze umieszczam wątek (w razie czego proszę o przeniesienie do właściwego działu), ale mam problem z oryginalnym hakiem.

Hak jest odpinany, ale niestety przy kupnie zapomniałem Niemca zapytać o kluczyk do haka :facepalm: i pojechałem do Polski. Aktualnie hak jest zamontowany na aucie i chcę go wypiąć i tu problemik. Okazało się, że nie ma kluczyka więc poszedłem do magika od kluczy i wyciągnął mi wkładkę.

Na początku pokrętło od haka nie chciało nic a nic się obrócić ani w jedną i drugą stronę pomimo odciągnięcia go od bolca . Więc francuz w rękę, wd-40 i jazda. Po jakiś 10min mieszania kluczem pokrętło z oporem zaczęło się obracać od "zamknięcia" do "otwarcia". Ale niestety nadal niema możliwości obrócenia tego pokrętła ręką.

I teraz puenta: kiedy hak jest "otwarty" aby go zdjąć? Bo przy żadnym ustawieniu pokrętła hak nie chce zejść. Jest kreska na haku i przy ustawieniu czerwonego czy zielonego pola na tej kresce hak nie chce zejść :kwasny:

hak.jpg

Ktoś już miał taki problem? Znajomi mówią, że przy "otwartym" haku wziąć 10kg młotek i naparzać z góry aż zejdzie :facepalm:

Pozdro.

Opublikowano

Hak schodzi jak pokrętło jest na czerwonym. Musiałbyś popatrzeć u kogoś jak działa ten mechanizm zatrzaskowy haka bo ciężko to wytłumaczyć. Na siłę to raczej coś uszkodzisz. Prawdopodobnie po usunięciu wkładki nadal nie cofa blokady.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem, że hak można zdjąć, gdy obrócę pokrętłem i czerwone pole znajdzie się na narysowanej strzałce haka? Wydaje mi się, że po demontażu wkładki nic już "mechanicznego" nie powinno przeszkadzać w obrocie pokrętłem - oprócz bolca od którego trzeba odciągnąć pokrętło :wink:

Opublikowano

przekręcasz i odciągasz pokrętło- hak powinien spaść na dół praktycznie bez użycia siły.

Opublikowano
  • Autor
przekręcasz i odciągasz pokrętło- hak powinien spaść na dół praktycznie bez użycia siły.

Haczyk polega na tym, że ni hu hu nie chce spaść :kwasny:

Jakieś pomysły?

Opublikowano

Pokrętło się obraca ale zapadka która blokuje hak w gnieździe się nie cofa. To taki mechanizm sprężynowo-zapadkowy więc obrót tego pokrętła powinien napinać sprężynę i cofać tę zapadkę. Po cofnięciu zapadki hak sam spada

Opublikowano

Witam Wszystkich , jestem nowicjuszem , i mam pewien problem sprowadziłem z Niemiec Audi a4 b8 z 2010 , i kupiłem hak westfalia używany do tego modelu

mam pytanie jak podłączyć ten hak ,okablowanie z modułem do instalacji , proszę o pomoc

Opublikowano
Witam Wszystkich , jestem nowicjuszem , i mam pewien problem sprowadziłem z Niemiec Audi a4 b8 z 2010 , i kupiłem hak westfalia używany do tego modelu

mam pytanie jak podłączyć ten hak ,okablowanie z modułem do instalacji , proszę o pomoc

Poszukaj na forum gdzieś jest taki temat.

Z tego co pamiętam to w B8 oprócz dorabiania instalacji i dołożenia modułu haka trzeba jeszcze wymienić wentylatory chłodnicy i ich sterownik.

Opublikowano
Pokrętło się obraca ale zapadka która blokuje hak w gnieździe się nie cofa. To taki mechanizm sprężynowo-zapadkowy więc obrót tego pokrętła powinien napinać sprężynę i cofać tę zapadkę. Po cofnięciu zapadki hak sam spada

Zerknij proszę na mój temat: http://a4-klub.pl/nadwozie-14/demontaz-haka-holowniczego-zdemontowac-hak-holowniczy-328917

Wygląda na to, że mamy ten sam problem. Poradziłeś sobie może już z nim?