Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ASB - wybór trybu zmiani biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko do osób mających tiptronic ze zmianą biegów w kierownicy, czy u Was jadąc w trybie automatycznym na "D" po naciśnieciu przycisku na kierownicy skrzynia przechodzi w tryb ręcznej zmiany biegów czy dopiero po przesunieciu lewarka?

Opublikowano

Po przesunieciu lewarka.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie, wydaje mi się, że też tak miałem :kwasny: coś się przestawiło

Opublikowano

A jak teraz masz?

Opublikowano
  • Autor
A jak teraz masz?

Jadąc na "D" kiedy nacisnę na przyciski zmiany biegów na kierownicy, przechodzi w tryb zmiany ręcznej pomimo, że lewarek jest na drive

Opublikowano

Hmm dziwne. Czyli jadąc na D masz możliwość zmiany biegów lopatkami? Jak to się ma do redukcji kiedy skrzynia w trybie D dąży jak najszybciej do najwyższego polozenia?:shock3:

Opublikowano
  • Autor
Czyli jadąc na D masz możliwość zmiany biegów lopatkami?

Tak i nie, np: jadę na drive naciskam przycisk zmiany biegu na kierownicy i na zegarach wskakuje wyświetlenie biegów 1 2 3 4 5, i mogę je zmieniać łopatkami, jeśli nie zmienię robi to automat i na zegarach znów pokazuje się P R N D S

---------- Post dopisany at 15:49 ---------- Poprzedni post napisany at 15:48 ----------

Pytanie gdzie zakodować tak, żeby manualna zmiana odbywała się tylko po przełożeniu lewarka

Opublikowano
Czyli jadąc na D masz możliwość zmiany biegów lopatkami?

Tak i nie, np: jadę na drive naciskam przycisk zmiany biegu na kierownicy i na zegarach wskakuje wyświetlenie biegów 1 2 3 4 5, i mogę je zmieniać łopatkami, jeśli nie zmienię robi to automat i na zegarach znów pokazuje się P R N D S

---------- Post dopisany at 15:49 ---------- Poprzedni post napisany at 15:48 ----------

Pytanie gdzie zakodować tak, żeby manualna zmiana odbywała się tylko po przełożeniu lewarka

Masz zakodowaną opcję w sterowniku skrzyni biegów umożliwiającą zmianę na tryb sekwencyjny nawet jeśli lewarek nie jest w pozycji tip. Zmieniasz to kodowaniem sterownika skrzyni biegów.

Opublikowano
  • Autor
[

Masz zakodowaną opcję w sterowniku skrzyni biegów umożliwiającą zmianę na tryb sekwencyjny nawet jeśli lewarek nie jest w pozycji tip. Zmieniasz to kodowaniem sterownika skrzyni biegów.

Bartek gdybyś podpowiedział jeszcze gdzie dokładnie :eusathink:

Opublikowano
[

Bartek gdybyś podpowiedział jeszcze gdzie dokładnie :eusathink:

Sterownik skrzyni biegów jest tylko jeden :) I ma tylko jedno kodowanie :) Wpisz tu aktualną wartość kodowania.

Opublikowano
  • Autor

Sterownik skrzyni biegów jest tylko jeden :) I ma tylko jedno kodowanie :) Wpisz tu aktualną wartość kodowania.

kodowanie 0000001

Opublikowano

Nie no ekstra tak masz, ja bym zostawil, spróbuję u siebie tak przestawić, jak potrzebuje nagle wyprzedzic czy zredukowac to tylko klik łopatka i mam tryb manual, a tak to musżę zawsze najpierw wajhe w bok, albo w tył na S.

Opublikowano
  • Autor
Nie no ekstra tak masz, ja bym zostawil, spróbuję u siebie tak przestawić, jak potrzebuje nagle wyprzedzic czy zredukowac to tylko klik łopatka i mam tryb manual, a tak to musżę zawsze najpierw wajhe w bok, albo w tył na S.

Mi to nie przeszkadza ale to małzonka przez przypadek odkryła i od razu panika telefony, że auto sie zepsuło :grin: teraz marudzi, że mam to "naprawić" :decayed:

Opublikowano

Ja sobie przestawie tak jak masz Ty tylko nie bardzo znam sie na kodowaniu.

Opublikowano
  • Autor
Ja sobie przestawie tak jak masz Ty tylko nie bardzo znam sie na kodowaniu.

Ja też się uczę :wink: wszystkie kodowania robiłem sam po wytłumaczeniu większości przez Grześka (ćwiara) za co mu oczywiście dziękuję i teraz Bartek ze skrzynią podpowiada. Chłopaki mają tu ogromną wiedzę :thumbup1:

Opublikowano

Wiem, że maja wiedze. Np wtryskiwacze juz sam sobie wkodowalem.

Opublikowano

Osobiście zostawiłbym tą funkcję i nauczył małżonkę jak postępować w przypadku przypadkowego załączenia... W B7 nie ma problemu - bo są łopatki. W B6 są te nieszczęsne przyciski no i w związku z tym czasem zdarzy się, że przypadkowo coś przełączymy.

Jeśli tryb sekwencyjny ma być dostępny tylko z lewarkie w położeniu +/- to zmień kodowanie na 01001.

Opublikowano
  • Autor
Osobiście zostawiłbym tą funkcję i nauczył małżonkę jak postępować w przypadku przypadkowego załączenia

Warte przemyslenia :wink:

Jeśli tryb sekwencyjny ma być dostępny tylko z lewarkie w położeniu +/- to zmień kodowanie na 01001.

Bartek - bardzo Ci dziękuję :hi:

Opublikowano

Rozmawiałem właśnie z kolega ma a6 i ma identycznie jak Ty, wiec i ja zmieniam, jak mi oczywiście ktoś podpowie jak :wink:

---------- Post dopisany 28-05-2014 at 15:42 ---------- Poprzedni post napisany 23-05-2014 at 18:29 ----------

Dziekuję koledzy, zmieniłem sobie kodowanie na 000001 i teraz przełącza mi biegi manetka niezależnie od pozycji lewarka i tak jest prawidłowo, a przynajmniej fabrycznie, potwierdzone również w A6 C6 i A8 D3.

---------- Post dopisany at 15:42 ---------- Poprzedni post napisany at 15:42 ----------

Jeszcze tylko aktualizacja softu skrzyni na najnowszy i bedzie wszystko ok.

Opublikowano
  • Autor
Dziekuję koledzy, zmieniłem sobie kodowanie na 000001 i teraz przełącza mi biegi manetka niezależnie od pozycji lewarka i tak jest prawidłowo, a przynajmniej fabrycznie, potwierdzone również w A6 C6 i A8 D3.

No i super :thumbup1:

Jeszcze tylko aktualizacja softu skrzyni na najnowszy i bedzie wszystko ok.

Aktualizacja? To znaczy?