Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nagar w FSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,audi a4 2.0 Fsi,czytajac duzo o tym silniku i gromadzacym sie w nim nagarze mam pytanie odnossnie srodków do płukania,mianowicie czy faktycznie cos one daja czy to tylko pic na wode a jesli tak to jaki uzyc? ogolnie jesli chodzi o moj silnik to dziala ok,nic mu sie nie dzieje,czy spadek mocy jest to niewiem,bo kupilem 10 latka.Moje pytanie brzmi czy jest sens płukac? jesli tak to jaki srodek ? czy jest to bezpieczne dla silnika,np czy nie wystapia jakies rozszczelnienia i oleju nie bd mi pozeral?

Opublikowano

Gdzieś sporo czytałem o tym ścierwie jakim jest ten silnik.Przy czyszczeniu sporo roboty było.I więcej jest syfu w FSI niż w TFSI.Znajomy już to przechodził w Skodzie Octavii...Sporo rozbierania było,zalane jakimś specyfikiem i całą noc leżało.Potem czyszczenie.I tak co kilkadziesiąt tysięcy...a ludzie się czepiają ALT-a :facepalm:

Opublikowano

Kolego mam ten silnik i mogę powiedzieć że przesadziłeś z wypowiedzią. Jeden z drugim coś chlapnie i się zaczyna historia.

Opublikowano
  • Autor

wg mnie rownież,nie wiem co jest wiekszym problem olej czy nagar...poki co auto chula i przyspiesza ok i oleju nie bierze :) pozatym dodam ze Fsi jest malo popularne w pl,za granicami jest juz tego mnostwo,wiem bo sam pracuje za granica, hary2 a Ty cos plukales,czy smigasz i jest ok?

Opublikowano

Dziwnie bo kolega jak był ze Skodą u gościa który tylko robi tylko samochody z grupy VAG to nawet mu powiedział że ten silnik to pomyłka i eksperymenty na kliencie.No i każdy który do niego przyjechał miał w cholerę nagaru.Nawet problemy były z S4 i RS4 :facepalm:

Opublikowano
Nawet problemy były z S4 i RS4 :facepalm:

Podstawą w każdym silniku z wtryskiem bezpośrednim to odseparowanie odm i zaślepienie EGRa bo to z nich w większości do kolektorów dolotowych dostaje się syf oraz częsta kontrola/wymiana filtra powietrza

Opublikowano
  • Autor

nie wiem czy eksperymenty ale nowe RS cz S nadal maja silniki FSi,wszedzie pisza o tym ze sie zbiera nagar ale znalesc cos konkretnego typu jest juz ciezko,a jesli przyjdzie mi raz na 50 tys wyczyscic silnik to u mnie to ok 5 lat to tragedi nie bedzie....podstawa dobry olej 98 i nie jezdzic stylem emeryta i wydaje mi sie ze bedzie ok

Opublikowano

Styl jazdy nie ma tu nic do rzeczy w silniku FSI po prostu nie ma co zmywać na bieżąco wszelkiego brudu z kanałów dolotowych i zaworów jak to robi benzyna w silnikach z wielopunktowym wtryskiem

Opublikowano
Styl jazdy nie ma tu nic do rzeczy w silniku FSI po prostu nie ma co zmywać na bieżąco wszelkiego brudu z kanałów dolotowych i zaworów jak to robi benzyna w silnikach z wielopunktowym wtryskiem

Dokładnie to samo słyszałem :decayed:

Opublikowano

Dokładnie to samo słyszałem :decayed:

tak właśnie jest - dlatego w nowej generacji TFSI stosowany jest dotrysk benzyny do dolotu - dlatego w silniku 4 cylindrowym jest 8 wtryskiwaczy :decayed:

Opublikowano
wg mnie rownież,nie wiem co jest wiekszym problem olej czy nagar...poki co auto chula i przyspiesza ok i oleju nie bierze :) pozatym dodam ze Fsi jest malo popularne w pl,za granicami jest juz tego mnostwo,wiem bo sam pracuje za granica, hary2 a Ty cos plukales,czy smigasz i jest ok?

Nie kolego nic nie czyściłem siadam i jadę, to jest moje odczucie ale wolałbym raz w roku przy piwku wyczyścić nagar niż cały czas dolewać olej (dobrze ze jest sensor który da znać, że oliwa potrzebna)

Opublikowano
  • Autor

no to Bro panowie! co by lepiej furki latały ;)

Opublikowano

No a jak :drunk:

I nie trzeba co chwilę dolewać.Ja co jakiś czas zajrzę i doleje 100-200ml :-)

Opublikowano

Nie kolego nic nie czyściłem siadam i jadę, to jest moje odczucie ale wolałbym raz w roku przy piwku wyczyścić nagar niż cały czas dolewać olej (dobrze ze jest sensor który da znać, że oliwa potrzebna)

Jak kupisz dojechany motor po okazyjnej cenie ( niezależnie jaki 1.6, 1.8T. 2.0 2.0Fsi ... ) to też będziesz oliwę dolewał:)