heniek14 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Witam Wszystkich. Ostatnio żonka zadzwoniła do mnie i powiedziała że nie może auta odpalić. Że przekręca kluczyk i wszystkie kontrolki gasną i słychać tylko takie puknięcie. Sprawa oczywista pomyślałem sobie , akumulator. Kobietka na krótkich trasach jeździ a ostatnio grzało więc klimatyzacja na fula. Akumulator naładowałem, włożyłem do auta, podłączyłem i odpalam - działa. Więc problem uważam za rozwiązany. Pojeździła parę godzin i wszystko było w porządku. Ale na drugi dzień pojawia się ten sam kłopot bo znowu żonka dzwoni i informuje mnie że nie może odpalić auta. Znowu naładowałem akumulator, miernikiem sprawdziłem 12V. Podejrzewałem że może alternator słabo ładuje a co gorsze że wcale nie ma ładowania. Podłączyłem akumulator żeby odpalić silnik a sprawdzić alternator i tu pojawił się problem. Rozrusznik nawet raz nie zakręcił. Słychać że bendiks wyskakuje i to wszystko. To pomyślałem SZCZOTKI W ROZRUSZNIKU SIĘ ZAWIESIŁY bo jeśli akumulator dopiero co naładowany. Opukałem go delikatnie młoteczkiem. Jakby ożył ale dziwnie. Raz silnik rozrusznika się włączał a bendiks nie , a potem tylko sam bendiks. A jak w końcu załapał to z ledwością kręcił. Może rozrusznik się zatarł ?? Pomóżcie bo już sam nie wiem czego szukać.
POWER-KRIS Opublikowano 15 Czerwca 2014 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Prawdopodobnie w elektrowlaczniku nadpalilo juz styk i mimo że łapie to nie puszcza juz 12 v tylko jakiś spadek napięcia np 10v.
heniek14 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2014 W jakim elektrowłączniku ? To czyli że to może być rozrusznik ?
POWER-KRIS Opublikowano 15 Czerwca 2014 Opublikowano 15 Czerwca 2014 8 to styki które z czasem padają. http://www.e-autonaprawa.pl/html/i/0910220050.PNG A może kostka stacyjki pada lub przewody luźne na rozruszniku. http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/190/awaria-rozrusznika.html
heniek14 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2014 To czyli albo nowy rozrusznik albo regeneracja tego co mam. Czy regeneracja pomoże ? Zawsze to taniej co nowy
POWER-KRIS Opublikowano 15 Czerwca 2014 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Najpierw musisz wiedzieć co padło? Regeneracja tak jeżeli warsztat dobry. Wymienia szczotki, tuleje i elektrowlacznik. Koszt powinien w 150zl się mieścić.
heniek14 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2014 Patrzyłem używki i co dziwne ceny są zaskakująco niskie 40-100 zł . Wiadomo z używkami ostrożnie.
Rekomendowane odpowiedzi