Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ADP] Duze spalanie - 14L/100km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem od dawna i nie moge dac sobie z nim rady a mianowicie moja niunia pali ok 14 lit podczas spokojnej jazdy po miescie paliwa.trasa 10.5max do 120 na h gaz16 miasto ok11 trasa instalacja to stag 300 mam ja od 1,5 miesiaca dodam ze takie spalanie bylo juz przed instalacja lpg odkad ja kupilem to jest jakies 2 miesiace temu wymienilem w niej co moglem to jest filtr paliwa powietrza swiece olej ,wymianilem przeplywomierz ale na uzywke ,sonda lambda bosch nowa. i tak jak pisalem w poprzednim poscie rozrzad byl przestawiony o jeden zabek ale juz jest to naprawione fakt faktem ze moze autko zywsze po tym ale nic po za tym,termostat nowy /wagner czy jakos tak/plyn chlodnicy nowy.przepustnica czyszczona i adaptowana.co jeszcze ze po jej kupieniu jak podjechalem pod dom i chcialem zgasic silnik to po przekreceniu stacyjki silnik jakby chodzil dalej tak 3, 4 sekundy[cos jak by samozaplon]vag wykazywal bledy czyjnik spalania stukowego i sonda to zostalo wymienine na nowe.i juz to nie wystepuje.teraz na vagu zero bledów.juz mi rece opadaja co mam robic.przebieg to 233ooo brak katalizatora obroty mi faluja na vagu w zakresie 760.780.790.760 i tak caly czas. :hi:ale sie napisalem uff.pozdrawiam

Opublikowano

Od wymiany oleju ile przejechałeś i ile oleju spalił?

Opublikowano

hmm... koniecznie sprawdz cisnienie na garach :mysli: byc moze łapie tez lewe powietrze jesli obroty faluja. (moze byc niewielka nieszczelnosc dlatego w miare normlanie autko sie zachowuje obroty leca odrobine w dol a spalanie rosnie)

Ale przede wszystkim pomiar cisnienia !

Opublikowano

witam od wymiany ok 300 kil.dolot powietrza sprawdzalem wzrokowo i nic nie widze,moze jutro gdzies podjade na sprawdzenie cisnienia,a i kopulka i palec tez po wymianie.a oleju raczej nie bierze tz nie brał.przed wymiana.

Opublikowano

Napisz jutro jak z tymi cisnieniami... sprawdz dokładnie szczelnosc dolotu (moze to sie okazac dosyc trudne przy malych rozszczelnieniach niewidzialnych na piwerszy rzut oka :/ ) - nie powinno wystepowac falowanie obrotow...

Jedyne co pozostanie to odłaczenie aku, reset kompa i tworzenie nowej mapy wtrysku, niech sie na nowo komp "douczy" :przebiegly:

Opublikowano

witam ponownie, dodam jeszcze ze autko sie szybko nagrzewa tz rano po przejechaniu ok 2,5 kil mam juz 90 na blacie.pod vagiem wyglada tak vag temperatura ok 96 dochodzi do 102c,klimatronik kanal 51 temperatura nawet 108 c a na blacie caly czas 90c,a z tym cisnieniem dowiem sie dopiero prawdopodobnie po niedzieli,a powiedzcie czy odlaczenie aku na ok 30 min zresetuje kompa??pozdrawiam

Opublikowano

z tym odłączeniem to nie jest takie proste. otóż błędy może i wykasujesz w ten sposób, ale później i tak schody. radio ori? jak nie masz kodu - lipa. adaptacja przepustnicy... i jeszcze kilka innych rzeczy po drodze.

Opublikowano

reset kompa nic nie dal ,adaptacja przepustnicy ok,obrotymi dalej delikatnie faluja tak miedz750 a 790.nie mam czasu jak narazie na pomiar tego cisnienia[praca]juz nie mam pojecia co mozetam bycnie tak wszystkie przewody podcisnienia ok,auto stalo nawarsztacie i niby cos nie tak s sanda ale wydaje mi sie ze nie tak tylko palnal na odczepke,badanie emisi spalin nadiagnostyce wygladaja tak co 0.49% ,co2 14.235, hc 154ppm,o2 1,34%. diagnosta powiedzial ze jak na bez kata to wszystko ok,bledow na vag nic zero,no i nadal te wysokie spalanie.co jescze mnie niepokoi to temperatura zegar 90c ,klimatronik nawet do 108c ,vag 103.a no i szukam kogos w Olsztynie na pomiar teg cisnienia i jakos 3 mechanikow tego nie robi.Pozdrawiam