Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy.

Pytanie proste. Czy sam sobie poradzę z wymianą uszczelki pod pokrywą zaworów w silniku 1Z?

Kiedyś wymieniałem w benzyniaku i nie było najmniejszego problemu.

Jakie klucze będę potrzebował? Pytam się zanim zacznę wszystko rozbierać, żeby ewentualnie zaopatrzyć się w jakieś.

Czy śruby będę musiał dokręcić z odpowiednim momentem?

Na ciepłym czy na zimnym silniku? Posmarować uszczelkę silikonem, czy to zbędny zabieg?

Opublikowano

wymień na zimnym silniku. Oczyść ekstrakcyjną powierzchnie pokrywy i głowicy oraz przemyj śruby. Wytrzyj szmatką i załóż nową uszczelkę bez silikonu. Narzędzia standardowe: śrubokręt, klucz 10 i chyba to wszystko.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki.

A jakiej mniej więcej muszę się spodziewać ceny za uszczelkę?

Tak, żeby mnie nie "okradli" w motoryzacyjnym.

Opublikowano

Pamiętaj, że śrubki od dekla trzeba dokręcać z umiarem a nie ile pary w rekach.

Opublikowano

Dobra uszczelka to koszt ok 75-80 zł. :kox:

Opublikowano

Ja kupowałem w czerwcu kosztowała 85 zł ale okazało się, że mam pokrywę z zamocowaną na stałe uszczelką i musiałem ją oddać. Nie wiem jak jest w twoim przypadku.

Opublikowano

1Z to pewnie to samo co AHU. Płaciłem ostatnio coś około 40zł w IC - nazwy producenta teraz ci nie powiem, ale Made in Germany.

Opublikowano

uszczelka w 1Z-ciej jest osoba, nie oszczędzaj na taniej, kup coś dobrego i komplet uszczelek pod śruby tez od razu.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za rady. Zaraz jadę do sklepu i zabieram się za robotę.

Pozdrawiam

Opublikowano

uszczelka w 1Z-ciej jest osoba, nie oszczędzaj na taniej, kup coś dobrego i komplet uszczelek pod śruby tez od razu.

A jak wygłada sprawa w AFN-ie?

Opublikowano

tak samo

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj rano się za to wziąłem.

Odkręcenie, dokładne oczyszczenie i przykręcenie zajęło mi około 30 minut.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

:siema:

Nie chciałem zakładać nowego tematu bo także mam problem z uszczelką tyle że w AFN-ie.

Otóż uszczelke mam do wymiany ale nie wiem co z tym grzybkami ktore znajduja sie na pokrywie. Z nich też mam delikatny wyciek.

d6913ac57556aceamed.jpg

Foto pogladowe

Je tez sie jakos wymienia? Powinny byc w zestawie z uszczelka?

Mam mozliwosc zakupu samej uszczelki Elringa (bez grzybkow) za 33 zł. Czy to będzie dobra uszczelka?

Opublikowano

Uszczelki firmy ELRING są dobrej jakości. Niestety nie są dostępne razem z grzybkami.

Jeżeli chcesz kupić komplet (uszczelkę razem z grzybkami), możesz pokusić się o jeden z zestawów (sortowane wg cen, od najwyższej):

FEBI - FE15194,

AJUSA - AJU56006400,

GOETZE - 2427921000,

w zestawach znajduje się uszczelka + 3 x uszczelnienie mocowania pokrywy (grzybki+podkładki).

Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak zakup uszczelki ELRING 619.771 (028103483G) oraz zestawu uszczelnienia śrub FEBI FE15192.

Opublikowano
  • Autor

Nie chciałem zakładać nowego tematu bo także mam problem z uszczelką tyle że w AFN-ie.

Otóż uszczelke mam do wymiany ale nie wiem co z tym grzybkami ktore znajduja sie na pokrywie. Z nich też mam delikatny wyciek.

d6913ac57556aceamed.jpg

Foto pogladowe

Mam mozliwosc zakupu samej uszczelki Elringa (bez grzybkow) za 33 zł. Czy to będzie dobra uszczelka?

Osobiście to bym zignorował.

U mnie była zapocona połowo pokrywy ;)

Opublikowano

d6913ac57556aceamed.jpg

Foto pogladowe

Osobiście to bym zignorował.

U mnie była zapocona połowo pokrywy ;)

To tylko foto poglądowe wiec nim sie nie sugeruj ;).

A po drugie jak już mam wymieniać uszczelke to przy okazji mozna i grzybki :wink4:. Koszt chyba nie duży?

Opublikowano
  • Autor

To tylko foto poglądowe wiec nim sie nie sugeruj ;).

A po drugie jak już mam wymieniać uszczelke to przy okazji mozna i grzybki :wink4:. Koszt chyba nie duży?

Grzybki to koszt 1 lub 3 zł za sztukę. Już nie pamiętam. 3 tam wchodzą.

Opublikowano

Właśnie przed chwilą zszedłem do auta porobic troche fotek i sprawdzić czy to faktycznie mam walnietą uszczelke pod pokrywą. No i tak na pierwszy rzut oka uszczelka wydaje sie byc ok, a sprawa brudnej pokrywy lezy chyba po stronie grzybkow. Może bardziej doswiadczeni użytkownicy sie wypowiedzą :>. Zrobilem troche foto telefonem wiec nie jest zbyt wyraźne :kwasny:. Co o tym sadzicie? :mysli:

dsc00263pq6.th.jpgthpix.gif

dsc00264pn8.th.jpgthpix.gif

dsc00265jb8.th.jpgthpix.gif

dsc00266qv4.th.jpgthpix.gif

dsc00267la1.th.jpgthpix.gif

Opublikowano

Wymieniając same uszczelki śrub będziesz i tak musiał ściągnąć pokrywę, ponieważ wkładane są też od wewnętrznej strony, więc od razu zakładaj nową uszczelkę. Kapturki zostaw stare bo jest to tylko osłona śrubek, żeby ładnie wyglądało.

Opublikowano
  • Autor

Uszczelka i tak do wymiany.

Zobacz jak Ci się spociło przy uszczelce.