Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

VCDS nie widzi RNS-e w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Załozyłem RNS-e zamiast Concert 3 i chciałem zakodować, bo nie wyswietla komunikatów na FIS-e, no i zeby wszystko śmigało jak trzeba, ale VCDS go nie widzi :shock3: co robić?

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje Ci bardzo, jutro sobie kabelki poprzestawiam

---------- Post dopisany 06-07-2014 at 12:35 ---------- Poprzedni post napisany 05-07-2014 at 19:31 ----------

Poprzestawiałem kabelki zamieniajac miejscami pin 7 z pin 5 w kostce D i dalej nic :thumbdown: brał łącznosci z VCDS. Jeżeli cos to pomoże to oryginalnie mialem Concert 2 i sie komunikowalo, nastepnie przeszedlem na Concert 3 i sie komunikowalo, teraz mam RNS-e i brak komunikacji

Opublikowano

k-ltg to linia k masz tam pin od diagnozy ? masz zamienic pin 7 z 5 z kostki c do b zrobiłeś tak ? w kostce d nie ma pinu 7 i 5

Opublikowano
  • Autor

Kurcze ja mam jakieś popieprzone oznaczenia tych kostek. Generalnie pozamienialem piny w tej samej kostce 5 z 7. Teraz nie wiem który pin z kostki której do którego pinu kostki drugiej. Na concert 3 z tyłu we wtykach mam oznaczenia A kostka zasilania, B kostka od głośników, C zmieniarka i takie tam, D K-ltg i takie tam.

Opublikowano

no to narobiłeś wróć do pierwotnego połączenia i zrób tak jak napisałem tu masz zaznaczone piny które masz zamienić.

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/6986-nawigacja-rns-e-od-a-do-z-audi-navigation-plus/?p=95996#entry95996

label_5309.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dziekuje kolego, bardzo mi pomogłes, VCDS widzi teraz radyjko, mam takie kodowanie 0301111, pewnie coś musze zmienic, tylko nie wiem czy w bloku kodowania radia, nawigacji czy wskaźników, żeby wyswietlało na fisie i było wszystko ok, oprocz błedów ponizej, mam jeszcze pytanie kiedy ma sie krecic wiatraczek w radiu?

IMG_20140706_133226.jpg

IMG_20140706_133212.jpg

Opublikowano

wiatraczek kreci się jak temperatura jest wewnątrz zbyt wysoka tu masz kodowanie rns-e

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/6986-nawigacja-rns-e-od-a-do-z-audi-navigation-plus/?p=95996#entry95996

Opublikowano
  • Autor

Mam nadzieje ze to juz ostatni problem, ale teraz ani na fis-e ani w radiu nie wyswietla mi kontaktow po polaczeniu przez bluetooth. Tel. z radiem laczy sie normalnie mozna rozmawiac ale kontaktow musze szukac bezposrednio w telefonie.

Opublikowano

Nieraz nie łapie od razu, trzeba poczekać, popstrykać po RNSie, wyjść z telefonu i po chwili wrócić i są (książka i rejestr ostatnich połączeń).

Jak wsio bangla to raczej nie wina polączeń czy kodowania, ja bym obstawiał raczej telefon.Spróbuj z innym.

A i było jeszcze coś, że nie widziało wpisów bodajże z karty SIM tylko trzeba je mieć w pamięci fona.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko dzial, juz nie aktualne bylo zle kodowanie i u mnie w adaptacji zegarów ma byc 23 a nie 21.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dziekuje kolego, bardzo mi pomogłes, VCDS widzi teraz radyjko, mam takie kodowanie 0301111, pewnie coś musze zmienic, tylko nie wiem czy w bloku kodowania radia, nawigacji czy wskaźników, żeby wyswietlało na fisie i było wszystko ok, oprocz błedów ponizej, mam jeszcze pytanie kiedy ma sie krecic wiatraczek w radiu?

IMG_20140706_133226.jpg

IMG_20140706_133212.jpg

bosniak_sg czy udało ci się rozwiązać problem z błędem 01044 z drugiego zdjęcia? Ja po przepięciu przewodu z pinu 7 na 5 w drugiej kostce uzyskałem komunikację, po sprawdzeniu błędów wyskakuje mi cały czas ten błąd. Dziwi mnie tylko jedna rzecz bo na radiu jest napisane że na pinie 5 jest linia K a przewód który był do przełożenia był zielony z niebieski paskiem a według schematu zielony z niebieskim paskiem to linia L. Daj znać czy też u Ciebie były takie kolory

Opublikowano

Cos zle zakodowane jest :) jakie masz teraz ?

===> http://a4-klub.pl/index.php?/topic/6986-nawigacja-rns-e-od-a-do-z/?p=95996#entry95996

STG 56 (Navigation System) -> Coding -> Function 07
0?xxxxx: Model
1 - Lamborghini
2 - Audi A3 (8P)
3 - Audi A4 (> 2004)
4 - Audi A4 Cabriolet (> 2004)
5 - Audi A6 (< 2004)
6 - Audi TT (> 2007) (sw US 0150+, EU 0500+)
7 - Audi R8 (sw US 0150+, EU 0500+)

0x?xxxx: Diagnostics for front speakers
0 - activ
1 - inactiv

0xx?xxx: Sound characteristics
0 - linear
1 - Audi A4 (> 2004)
2 - Audi A6 (< 2004)
3 - Audi A4 Cabriolet (> 2004)
4 - Audi TT (> 2004)
5 - Audi A3 (8P)
9 - Bose Soundsystem

0xxx?xx: Telephone/telematics
1 - no telephone (supply voltage for microphone actively)
2 - Mobile phone preparation (Temic - Speisesp. Microphone inactively)
3 - Mobile phone preparation (Cullmann - Speisesp. Microphone inactively)
4 - Mobile phone preparation (Nokia - Speisesp. Microphone inactively)
5 - Telematics Europe (supply voltage microphone inactively)
6 - Telematics US (supply voltage microphone inactively)
7 - Base plate diagnostic capable with comfort control

0xxxx?x: Options I
1 - default
2 - Digital-Radio
3 - Satelite-Radio
4 - Satelite- and Digital-Radio

0xxxxx?: Options II
1 - default
2 - TV-Tuner
3 - CD-Changer
4 - TV-Tuner and CD-Changer
5 - Multifunction Steering Wheel
6 - TV-Tuner and Multifunction Steering Wheel
7 - CD-Changer and Multifunction Steering Wheel
8 - TV-Tuner, CD-Changer und Multifunction Steering Wheel

Opublikowano

Taj jak wrclaguna napisał błąd w kodowaniu skoro wyświetla się 01044

Opublikowano

Miałem kodowanie 0301717 ale zmieniłem na 0301711 bo przy wcześniejszym miałem znowu błąd "00857 - CD Changer Unit (R41)"

a to dlatego że nie mam zmieniarki i kierownicy multifunkcujnej, no i po zmianie na 0301711 mam błąd

01044 - Control Module Incorrectly Coded

000 - -

Freeze Frame:

Fault Status: 01100000

Fault Priority: 7

Fault Frequency: 1

Reset counter: 28

Time Indication: 0

Date: 2014.09.18

Time: 15:22:32

Jeszcze mi się przypomniało, dziś przetestowałem jedną rzecz, jak łączę się z radiem 56 przy wyłączonej stacyjce to ten błąd nie występuje.

A co sądzicie o tym że ten kabelek który przepiołem to nie linia K tylko L?

Edytowane przez djbasto

Opublikowano

al emieszacie tematy

linia K diagnoza podporwadz prosto do zlacza diag

can H i can L, komunikacja wymiana danych miedzy sterownikami w kostce nic nie zaminiaj, podepnij do zlacza i zmien kodowanie z a3 na a4

10 min roboty

Opublikowano

al emieszacie tematy

linia K diagnoza podporwadz prosto do zlacza diag

can H i can L, komunikacja wymiana danych miedzy sterownikami w kostce nic nie zaminiaj, podepnij do zlacza i zmien kodowanie z a3 na a4

10 min roboty

Ja nie piszę o can High i can Low tylko o lini K i lini L

Pin

Opis

2 - J1850 Bus+

4 - Masa nadwozia

5 - Masa sygnałowa

6 - CAN High (J-2284)

7 - ISO 9141/ISO14230 Linia K

10 - J1850 Bus

14 - CAN Low (J-2284)

15 - ISO 9141/ISO14230 Linia L

16 - Zasilanie (+)

A po drugie w moim kodowaniu nigdzie nie mam zakodowane A3 więc nie rozumiem co mam zmienić z A3 na A4

Edytowane przez djbasto

Opublikowano

Miałem kodowanie 0301717 ale zmieniłem na 0301711 bo przy wcześniejszym miałem znowu błąd "00857 - CD Changer Unit (R41)"

a to dlatego że nie mam zmieniarki i kierownicy multifunkcujnej, no i po zmianie na 0301711 mam błąd

01044 - Control Module Incorrectly Coded

000 - -

Freeze Frame:

Fault Status: 01100000

Fault Priority: 7

Fault Frequency: 1

Reset counter: 28

Time Indication: 0

Date: 2014.09.18

Time: 15:22:32

Jeszcze mi się przypomniało, dziś przetestowałem jedną rzecz, jak łączę się z radiem 56 przy wyłączonej stacyjce to ten błąd nie występuje.

A co sądzicie o tym że ten kabelek który przepiołem to nie linia K tylko L?

a masz bluetooth ? moze zmien jeszcze 7 na 1

Opublikowano

Nie mam Bluetootha, i próbowałem zmienić 7 na 1 to pojawił się kolejny błąd związany z mikrofonem już nie pamiętam dokładnie jaki bo wróciłem od razu do 7

Opublikowano

A w liczniku kodowałes NAVI ? daj tu scan błedów bo do niczego nie dojdziemy .