Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

VCDS nie widzi RNS-e w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do komunikacji z Rns-E potrzeba dwóch linii K, może masz coś z jedna linia K w kablu dlatego nie ma połączenia z navi a z innymi sterownikami sie łączy. Zrób test kabla w programie i zobacz jaki będzie wynik przy K1 i K2.

K1 - OK

K2 - Ok

Opublikowano

w programie może być ale sam interfejs jej nie obsługuje. Proponuje jeszcze sprawdzić czy linia k jest podpięta do navi

Edytowane przez Tom A4

Opublikowano

Łączyłem się starszym kablem i jakaś tam reakcja jest - trzaski w głośnikach, ale i tak się nie łączy, a na vcds nic kompletnie nie słychać. Niestety nie da rade się połączyć z radiem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie ja też mam pytanie mam kabel od viakena kkl. W vcds lite łączy się z rns-e ale oczywiście tylko z kilkoma kanałami-vcds bez licencji. No a vcds 311 ten z A4 klub nie chce się w ogóle połączyć z RNS-e a chciałem zrobić vim hacka wgrać pl menu itd. No i pytanie czy muszę mieć lepszy kabelek czy co?

Edytowane przez Szefcio

Opublikowano

311 nic nie zrobisz lite tylko w wersji full

Wysłane z mojego GT-I9505

Opublikowano

Czyli kabelek jest ok. Tylko trzeba oprogramowanie vcds lite kupić licencje?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

WItam

Wiem, że odgrzewam kotleta, ale mam podobny problem. Otóż mam kabel usb hex can, w teście vcds 12.12(pełna wersja) k1 i k2 jest ok. Próbuję się połączyć z rns-e, ale niestety nic się nie dzieje. Wywnioskowałem, że skoro kabel jest ok to pozostaje mi zamienić piny 5 (z kostki B) z 7 (z kostki C) i wszystko ma banglać? czy może coś źle zrozumiałem? Dodam, że moje rns-e to zwykłe nie ledowe. Kumających temat proszę o odpowiedź. Nie chce w ciemno zamieniać piny, żeby czegoś nie skopać.

Pozdrawiam Kamil

Opublikowano

Nie napisałeś najważniejszej rzeczy, RNS-E był w oryginale czy dokładany? Jeśli dokładany, to co było wcześniej?

Opublikowano

Wersja rns-e nie ma kompletnie znaczenia, linia diagnostyczna jest na pinie 5 w kostce B. 99% przypadków z brakiem łączności z rns-e jest to wina kiepskiej jakości kabla w większości tanich kabli brakuje lini-k widziałem już sporo takich kabli.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam ten sam problem nie widzi RNS-E przez VCDS'a. Navi orginał i zacząłem dziś przestawiać kable w kostce B i C i dalej go nie widzi. Możliwe że zamieszałem z kablami bo teraz już nie jestem niczego pewny. Jak dobrze kumam to kostka B to ta niebieska, a kostka C to ta zielona tak?

a58f066543e45f52m.jpg

A jak by mi mógł ktoś sprawdzić te piny kolorami to byłbym wdzięczny. Ja mam tak:

niebieska:
5-zielony
6-czarny
8- brązowy
11-żółty
12-zielony
zielona:
2-zielony
4- czerwono-niebieski
6- niebieski
7-zielono-niebieski
8-żółty
9-szary
10-czerwono-fioletowy
11-fioletowy
12-biały
Bo w tym momencie to już nie wiem co mam dobrze a co źle...

Sprawdziłem teraz miernikiem napięcia z ciekawości czy mam połączenie między pinem 5 w radiu a pinem 15 we wtyczce do diagnostyki. Pokazuje zwarcie czyli łączność jest a VCDS dalej nie widzi navi i nie widzi też czujników parkowania a głównie z tym mam problem. Wie ktoś o co może chodzić?

Edytowane przez fox60

Opublikowano

To jest wina kabla, ja też tak mam :kwasny: Jak się w opcjach VCDS'a zaznaczy jedną z opcji to wtedy w teście jak byk wychodzi, że K2 short to ground i to jest wlasnie sedno problemu. Nie laczy się z niczym po K2 i cygani przy defaultowych ustawieniach, ze K2 jest OK,

Do PDC połączyło mi się o dziwo KKL-em i VAG-COM, do bluetooth'a tez. Do radia i navi nie da rady, cos tam szmera w radiu, ale wylatuje "too many comunication errors" czy cos w tym stylu.

Opublikowano

napisałem przecież że 99% problemów z łącznością to g.......e kable.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mój vag com działa bez problemu, ale nie widzi RNS-E, nie chce wejść na RADI0 56 ani 37 navigation, przechodziłem kiedyś z RNS-D na RNS-E. Posiadam kabelek Interfejs VW/Audi/Skoda/Seat USB KKL line (2 linie K) we wtyku OBD2 firmy viaken. Jeżeli to wina kabla to da się to jakoś obejść?

Edytowane przez dawid.bary

Opublikowano

tak zapewne w przelotce z iso na iso 2 sa pomylone lub brakuje przewodu do diagnostyki

Opublikowano

A jak to ma być podłączone? Który kabelek z którym w iso na iso2?

Poniżej mam rozpiskę z RNS-D gdzie tu biegnie przewód diagnostyki?

dscn1942x.jpg

Edytowane przez dawid.bary

Opublikowano

ub+ to jest napięcie +12V po kluczyku

diagnostyka to k-bus

k-bus ma isc do kostki b pin 5 l diagnosis tu masz rozpiskę http://s184.photobucket.com/user/mathom87/media/RNS-EPinout.jpg.html

Edytowane przez Tom A4

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, czy ten opis też się tyczy radia Symphony w a4 b7? chciałbym się podłączyć vcds-em do radia ale go nie widzi...

Opublikowano

Panowie, czy ten opis też się tyczy radia Symphony w a4 b7? chciałbym się podłączyć vcds-em do radia ale go nie widzi...

Jeżeli pytasz o Symphony 2+ (ze srebrnymi gałkami) to linia k-line w tym radiu jest na pinie 7 w kostce C (C7).

Opublikowano

linia k-line w tym radiu jest na pinie 7 w kostce C

czyli jak dobrze rozumiem trzeba pin 7 połączyć z pinem 5 w radiu?

ogólnie to chciałbym spróbować przestroić radio z usa na europe i znalazłem jakieś kodowanie:

0?x0xxx: Options 3
+1 = Analog Input (AUX)
+2 = Multifunction Steering Wheel
+4 = Telephone
0x?0xxx: Options 2
+1 = Digital Sound System
+2 = CD-Changer
+4 = Satellite Radio
0xx0?xx: Options 1
+1 = Leather Interior
+2 = Diesel Engine
0xx0x?x: Sound System Correction
0 = Sound System (No passive Speakers/No Correction)
1 = Sedan/Coupé with passive Speakers
2 = Wagon/Avant with passive Speakers
3 = Cabriolet/Roadster with passive Speakers
0xx0xx?: Country
1 = Europe
2 = North America
4 = Japan
5 = China