Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Grzeje sie na postoju...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Panowie, kilka faktów i informacji.
Nie dziwota, że jak macie TDI to 91 stopni to max - przecież diesle są chłodniejsze od benzyniaków same w sobie. Opinie z diesli nie będą niestety dobrym porównaniem...

Dalej, to że temperatura spada przy włączeniu ciepłego nawiewu na maksa to zjawisko całkowicie normalne, bo nagrzewnica działa jak dodatkowa chłodnica - u was z pewnością też spadnie, tyle że wskaźnik temperatury jest wyskalowany tak, że jak macie 80-100 stopni (czy coś koło tego) to zawsze pokazuje 90 na blacie - dlatego nie widzicie spadków.

Kolejna kwestia to to, że ja NIE MAM KLIMY, w związku z czym nie mam dodatkowej chłodniczki i wentylatora - jakbym miał to jestem pewien, że ta temperatura by nie rosła. Więc proszę o informację czy ktoś z was też ma wersję bez klimy i NIGDY nie wzrasta mu temperatura na blacie powyżej 90 stopni?

Słuchajcie, ale co może być uwalone jak gaszę silnik z temperaturą na blacie 90 stopni, a zapalam to na chwilę ona rośnie do powyżej 100? Na wyłączonym silniku to raczej żadna uszczelka nie ma nic do rzeczy.
Tak, ubywa mi płynu chłodniczego, a przynajmniej ubywało troszeczkę, ale są to ubytki bardzo małe i przez 9 miesięcy użytkowania tego auta się nie powiększają lecz zmniejszają, bo wymieniłem np. chłodnicę która ciekła troszkę. Z tego co mi wiadomo, to przy walniętej UPG woda ucieka jak głupia, a mi przez 1-2 miechy ubędzie może z centymetr w zbiorniczku.

Póki co pewnie problem zostawię w spokoju do przyszłego roku, bo już jest chłodniej i temperatura stoi na 90 jak trzeba (za wyjątkiem sporadycznych przypadków wzrostów zaraz po zapaleniu gorącego silnika).

Opublikowano

W każdej benzynie jakiej miałem było tak samo 90 st i ni ,,,,,uj wiecej chyba ze był uwalony termostat lub uszczelka pod gł. mozesz mieć jak na razie znikomy ubytek płynu ale badz pewien że problem nie zniknie sam gratuluje podejścia i zostawienie problemu do przyszłego roku zagotuj jeszcze silnik z parę razy to autko bedzie jak złotko

Opublikowano

zgadzam sie...mam benze...zawsze 90!!!!!!!!!!!!zgadzam sie tez z opinia kogos tam ze dizle innaczej pracuja.......inne temperatury osiagaja ale nie popadajmy w paranoje.....generalnie w tych autach jest 90

nadal mijamy sie z pytaniem-skad pewnosc ze silnik ma taka temp?podpinales vaga?mzoe co innego blat co innego silnik

pamietajmy o tym ze w A4 jest czujnik 2-obwodowy i jeden obwod leci do ecu a 2 do blatu wiec blat to blat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wymieniles czujnik temp w glowicy? sprawdziles poprawnosc dzialania blatu w vagu?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Problem raczej rozwiązałem, w końcu udało mi się odkręcić wiskozę i po jej wymianie na najtańszą z możliwych od razu widać, że poprzednia w ogóle już nie działała, bo niby wiatrak się kręcił, ale na obroty silnika nie reagował w ogóle.

Dobrze, że płyn gotuje się w wyższej temperaturze niż woda i nie zagotowałem nigdy dzięki temu silnika.

Opublikowano

Miałem do niedawna 1.8 ADR, przy upalnych dniach po normalnej jeździe jak go zgasiłem i odpaliłem za niedługą chwilę było 100 stopni i spadało także to chyba norma. Poza tym przy sprawnym termostacie i ogólnie całości układu chłodzenia nie ma szans, żeby weszło Ci więcej niż 90 stopni. Sprawdzałem to kiedyś na klimatroniku(tam jest temperatura podawana z dokładnością do 1 stopnia) i niezależnie od obciążenia silnika temperatura była równo 89 stopni.

Wskaznik na zegarach rządzi się swoimi regułami. Idzie w górę z pewnym opóźnieniem i zawsze wskazuje wartość "okrągłą" czyli 80, 90, 100 itp. Nie pamiętam dokładnie tej zasady ale to było coś w stylu jeżeli temp przekroczy 8x stopni to wskazówka leci powoli na 90.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pompa wody

Miałem do niedawna 1.8 ADR, przy upalnych dniach po normalnej jeździe jak go zgasiłem i odpaliłem za niedługą chwilę było 100 stopni i spadało także to chyba norma. Poza tym przy sprawnym termostacie i ogólnie całości układu chłodzenia nie ma szans, żeby weszło Ci więcej niż 90 stopni. Sprawdzałem to kiedyś na klimatroniku(tam jest temperatura podawana z dokładnością do 1 stopnia) i niezależnie od obciążenia silnika temperatura była równo 89 stopni.

Wskaznik na zegarach rządzi się swoimi regułami. Idzie w górę z pewnym opóźnieniem i zawsze wskazuje wartość "okrągłą" czyli 80, 90, 100 itp. Nie pamiętam dokładnie tej zasady ale to było coś w stylu jeżeli temp przekroczy 8x stopni to wskazówka leci powoli na 90.

Nie prawdą jest to o czym mówisz kolego. Miałem zacięty termostat i temperature pokazywał 96 stopni. Zegary po tescie w pełnym zakresie. Pozdrawiam