Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Falujące obroty i szarpanie przy ruszaniu itp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kilka rzeczy do zrobienia i chciałem się poradzić...

-Szarpanie przy ruszaniu

Zaczyna szarpać powiedzmy jak pojeżdżę z godzinkę po mieście,najbardziej w korkach kiedy trzeba często hamować i ruszać.Samochodem momentami tak szarpie że nie idzie ruszyć :/ Muszę kombinować gazem albo wciskać i popuszczać sprzęgło 2 raz.Wiem że mam zerwaną poduszkę pod silnikiem tą środkową z przodu.W zimę pamiętam że coś piszczało na luzie,jak wciskałem sprzęgło to przestawało.Biegi niby wchodzą idealnie i do momentu jak nie zaczyna szarpać ruszanie jest idealne.

Mechanicy mówią albo cewka albo sprzęgło albo koło dwumasowe albo poduszka.Idzie jakoś sprawdzić cewkę i sprzęgło/dwumas bez rozbierania ? Mam 166 tys przebiegu pewnego i to jest pierwsze sprzęgło pewnie.Czy poduszka zerwana może dawać szarpanie ?

-Ucieka płyn chłodniczy

Są jakieś typowe miejsca gdzie lubią oringi padać ? Pompa wody jest nowa więc odpada

-Falowanie obrotów

Jest katastrofa chwile po odpaleniu,obroty skaczą tak że czasem nawet gaśnie,jak jest klima i kręcę kierownicą to już wogóle tragedia.Przechodzi po przegazowaniu ale czasem dojade do skrzyżowania i na luzie ze 3 razy zafaluje i jest ok.Czy to jest silnik krokowy ? Przepustnice powietrza czyściłem

Opublikowano

Zapnij vaga sprawdź błędy

---------- Post dopisany at 21:09 ---------- Poprzedni post napisany at 21:07 ----------

Typowo płyn może uciekać z krocca z tyłu głowicy poziom oleju nie wzrasta, oleju niema w zbiorniczku wyrownawczym

---------- Post dopisany at 21:10 ---------- Poprzedni post napisany at 21:09 ----------

Sprawdź odme jak dziurawa bedzie szarpać

Opublikowano
  • Autor

Wyciek płynu faktycznie jest z tyłu głowicy,dzięki za wskazówkę :)

Sprawdzimy tą odme ale jeśli będzie czysta to mechanik wyklucza sprzęgło a obstawia cewke.Co o tym myślicie ? Sprzęgło może powodować szarpanie ? Jeśli cewka walnięta to pokarze jakiś błąd vagiem na 100 % ? Wystarczy zrobić test ogólny czy trzeba w coś wejść i zrobić test ?

Opublikowano

Dwu mas sprawdzasz ruszając troszkę mocniej i jeżeli będziesz słyszał pukanie to znaczy że dwu mas się kończy :) To jest sposób nie pewny i nie daje w 100 % pewności ale tak się sprawdza, najpewniej jest odkręcić skrzynię i zobaczyć czy dwu mas ma luzy :) Cewka nie zawsze pokaże błąd na VAG-u. Test szczelności najlepiej przeprowadzić psiukając w okolicach dolotu plakiem i jeżeli podczas psiukania silnik zacznie szaleć to masz nieszczelność :) A wyciek masz najprawdopodobniej z czujnika cieczy pewnie oring poszedł :)

Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Już raz zmieniałem tą obudowe czujników w bloku, a teraz cieknie nie z samego łączenia z blokiem, a z tego łączenia dolnego przewodu. Tam tez jest jakiś oring, czy musze kupić kolejną całą obudowe czujników?

Poszarpywanie, lekki kangurek itp to będą objawy sprzęgła/dwumasu? Też u mnie jest tak, że po godzinnej jeździe w mieście dużo gorzej się rusza, biegi wchodzą, ale właśnie cieżko bez kangura ruszyć. Na vagu żadnych błedów związanych z cewką.

Opublikowano

ja mam inny silnik ale też mam u siebie dwumase i jak miałem tak zwanego kangurka podczas ruszania i problem z wrzuceniem biegu nr 1 to miałem do wymiany tylko tarczę+docisk oraz łożysko dwu mas został taki jak był ponieważ nie miał luzów i teraz jest ok

Opublikowano

Jest jakakolwiek opcja zdiagnozowania tego, co jest przyczyną bez zrzucania skrzyni?

Opublikowano
  • Autor

Tak więc psikałem w dolot sprejem do czyszczenia przepustnic i zgasł ( a nie powinien ?) czyli na 100 % nieszczelność ? Druga sprawa to taka że dzisiaj słyszałem że coś stuka przy ruszaniu :/ Czy ewentualnie przegub może stukać na prostych kołach ? bo wiem że mam do roboty 1 przegub od dłuższego czasu ale szanowałem go ruszając na skręconych kołach i liczyłem że jeszcze pożyje.

Ewentualnie gdyby wykluczyć dwumas to coś w sprzęgle może stukać ? Jakie są typowe objawy cewki gdyby nie wyszło na vagu nic ?

Przepraszam że tak dopytuje bo wiadomo że powinienem podmienić cewke albo zrzucić skrzynie i zobaczyć ale cewka 1000 i sprzęgło z dwumasem ok 2000 :/

Opublikowano

Jak narazie znajdź nieszczelność bo to powoduje problemy z ruszaniem, falowanie obrotów. Nie wszystko co mówią mechanicy jest prawdą :P Cewka może być sprawna. Na początek rób po kolei czyli zlikwiduj nieszczelność. :) A w sprawie tego pukania to ciężko jest stwierdzić czy to przegub on ma specyficzny dźwięk, nagraj to może i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć :)

Opublikowano
  • Autor

Nie będzie tego słychać na filmie podejrzewam...Wiem jak przegub stuka,nie pasuje mi ten dźwięk do tego co ja mam.Słyszałem dzisiaj takie metaliczne stukanie ale też inne niż w dieslu z rozwaloną dwumasą.

Opublikowano

Może coś z mocowaniem silnika się dzieje musisz dobrze się wsłuchać w to co puka :) Na odległość ciężko co kol wiek stwierdzić :)

Opublikowano
Podepnę się pod temat.

Już raz zmieniałem tą obudowe czujników w bloku, a teraz cieknie nie z samego łączenia z blokiem, a z tego łączenia dolnego przewodu. Tam tez jest jakiś oring, czy musze kupić kolejną całą obudowe czujników?

Poszarpywanie, lekki kangurek itp to będą objawy sprzęgła/dwumasu? Też u mnie jest tak, że po godzinnej jeździe w mieście dużo gorzej się rusza, biegi wchodzą, ale właśnie cieżko bez kangura ruszyć. Na vagu żadnych błedów związanych z cewką.

99% odma rozwalona miałem to samo

Opublikowano

Myślałem, że odma powoduje bardziej falowanie obrotów itp, raz już ją zmieniałem, a teraz to wygląda bardziej na sprzęgło. Naprawde te kangury po dłuższej jeździe są od odmy? :shock3:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Podpinałem ostatnio vaga i coś takiego wyszło :

-dopasowanie mieszanki granica adaptacji(mul.)przekroczona

-przepływomierz powietrza sygnał za mały lost23

Podejrzewam że to przez nieszczelną odmę,kazałem mechanikowi sprawdzić i ewentualnie zrobić i wymianę poduszki rozwalonej.Zobaczymy czy przestanie szarpać.

Ostatnio te szarpanie strasznie się nasiliło,przy ruszaniu z 2 biegu wszystko jest ok.Ponadto zauważyłem że jak trochę pojeżdżę to nieco gorzej wchodzi 1 i wsteczny więc trochę jednak na sprzęgło też podlatuje ale zobaczymy co będzie po pierwszej wizycie.

Wymieniłem poduszkę pod silnikiem,skrzynią biegów,wyczyszczona została przepustnica plus adaptacja.Obroty w dużej mierze przestały falowac,i lepiej się jeździ jednak szarpanie wciąż występuje :/ Mechanik mówił że mam odme rozwaloną więc musze szukac jakiejs uzywki bo w zamienniku tego nie ma ? Jak wymienie odme i dalej będzie szarpanie to chyba zostanie sprzęgło i dwumas ale wtedy zrobie sztywne koło.Niepokoi mnie to że wymieniliśmy poduszki a czasem dalej szarpnie lewarkiem przy zmianie biegów.