Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podszarpywanie i lekkie wahania sie obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Blok 90 pokazuje 0.0 bloko 93 przy on od 16-23 czyli ze jest okej?

Opublikowano

Tak wygląda że okej

Opublikowano
  • Autor

No to wychodzi ze łańcuch pompy oleju tarabani :kwasny:

Opublikowano

Ale to że nastawnik chodzi dobrze to nie znaczy że łańcuch nie hałasuje. Zdejmowałeś pokrywy?

Opublikowano
  • Autor

Zdejmowałem i nie widziałem śladu na nich. Ale druga rzecz ostatnio stałem pod autem i kumpel odpalał i takie mam wrazenie jak by ze srodka silnika i bardziej przy dole ten dzwiek dochodzi , no i na cieplym go juz slychac :kwasny:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, przepustnica wyczyszczona, nowa sonda, nowy czujnik temperatury cieczy chlodzacej, nowa odma, swiece, przewody zaplonowe i dalej to samo..

Zalozylem gaz dzisiaj odebrałem auto i przewody wymieniłem bo byly takie przebicia na kablach ze golym okiem widać bylo jak iskry przeskakują (olej był na starych).

A moze rzeczywiscie u mnie te wyciete katy powodują to, że nie jest tak idealnie jak powinno być w V6?

edit: Aha, bylem u kolegi z forum grzanek85 i rozrzad z tego co mozna sprawdzic komputerowo jest ok ustawiony

Macie jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić? Objawy to nie do konca rowna praca i czasem jak sie depnie to ma mało mocy a czasem ciagnie tak jak powinien

Edytowane przez pacos

Opublikowano

Cewka

Opublikowano

Cewka była podmieniana, co prawda jeszcze na starych swiecach i kablach ale nie było wtedy żadnej róznicy

Opublikowano
  • Autor

Cewka

Ja wymieniłem cewke i jestem jedną do przodu , starą mam w zapasie ... :decayed:

Ogarnij sobie nr tych uszczelek pod przepustnice ja myślałem o nich ale juz tego nie będę robił bo na dniach wpada 2.8 :decayed:

79876d864807934138c4dc694fca7809.jpg

a7058c8980bc47d6ed177f6b34a63b1a.jpg

:wink:

Ka myślałem o nich bo mam wrażenie jak silnik chodzi na jałowym jak by z okolicy przepustnicy było słychać zasysanie . Takie głupie pytanie bo nie do czytałem adaptacje przepustnicy po czyszczeniu zrobiłeś?

Opublikowano

Tak, przepustnica była wyjmowana do czyszczenia i adaptowana po zabiegu.

U mnie nawet bardziej martwi mnie to przyspieszanie ktore raz jest ładne a raz bardzo bym powiedział przeciętne

Opublikowano
  • Autor

U mnie to samo , stwierdziłem że to jest zależne od temperatury powietrza .

Opublikowano

Oca69 daj znac jak wrazenia po swapie na 2.8.tez mam taki plaan i sie zastanawiam czy warto

Opublikowano
  • Autor

Oca69 daj znac jak wrazenia po swapie na 2.8.tez mam taki plaan i sie zastanawiam czy warto

Jutro jade po silnik , do konca tyg. powinien być założony :wink:

Opublikowano

Panowie a sprawa tego przyspieszania raz lepiej, raz gorzej oraz braku mocy nagłego moze byc spowodowana układem wtryskującym paliwo? Mam na mysli zasyfione wtryski/pompe paliwa a chocby filtr paliwowowy?

Na gazie jest niby to samo, ale gaz chyba dostraja się do tego jak auto pracuje na benzynie, prawda?

edit: I jeszcze jedno tez bardzo wazne pytanie, czy w tym silniku seryjnie są 2 czy 4 sondy lambda? Bo u mnie katy są wycięte a nie widzę tam ani sond ani emulatorów za tymi niby katamii tu kolega mi podpowiada ze w sytuacji gdy sonda byla a ktos ja po prostu usunął auto zawsze bedzie wariować bo jakieś zle dane ciagle sczytuje, jak to jest?

Edytowane przez pacos

Opublikowano

W ARJ nie powinieneneś mieć sond za katalizatorami - czyli 2 sondy

W polifcie były chyba jeszcze silniki AMX (2.8) i AML ( 2.4) - w nich są 4 sondy

Gdzieś czytałem że jest możliwość usunięcia drugich sond ale to tylko edycja wsadów ECU silnika przez tunera.

Edytowane przez Banan

Opublikowano

No ok, czyli mam tyko 2 sondy, w takim razie gdzie mogę szukać przyczyny takiego zachowania auta?

Panowie kurcze, a może to przepływomierz szwankuje? Mozliwe, że opisane objawy na to by wskazywały? Ewentualnie trudno jest się do niego dostać? /czym to sprobować wyczyscic?/

Opublikowano

Przepływka na wierzchu - na puszce filtra powietrza

A zrobiłeś może log dynamiczny 002? Jakie masz wartości przepływki na jałowym?

Widziałem twój post na A6klub - ten temat też czytałeś: http://www.a6klub.pl/viewtopic.php?t=62567

Opublikowano

Panowie u mnie mniej więcej jest sprawa opanowana, po wymianie swiec i przewodow zaplnowych jest lepiej, ostatnio byłem u mechanika, który robi trochę tych samochodów i uznał, że jesli chodzi o dzwięk i wibracje to jest wszystko w normie i jedynie wentylator, który pracuje jak auto jest już dogrzane wibruje i możliwe, że przez to też jest takie odczucie.

Została mi jednak jeszcze kwestia tego przyhamowania przy przyspieszeniu - ruszam spod swiateł dynamicznie i przy 3 - 3,5k obr następuje jakby odjęcie delikatne gazu, muszę wtedy mocniej wcisnąć gaz. Jak przyspieszam rownomiernie ale wolno to ten objaw nie występuje, nie występuje on również na trasie na 4-5 biegu przy tych obrotach. Co to może być? Może jakiś luz na przepustnicy albo co?

P.S Dzis zaliczylem pierwsza trasę tym autem i już wiem czemu kupiłem v6 :) w mieście nie ma szału ale na trasie chociażby wyprzedzając przy 100kmh bez potrzeby redukowania, bardzo fajnie, to zapewne zasługa nisko położonego momentu obrotowego. Poprzednie mojej auto -e36 miało 170km i tam każde wyprzedzanie z predkosci +/- 80kmh poprzedzone było redukcją do 3 biegu, tu mozna robić to mimo nizszej mocy na wyzszym biegu nie będąc przy tym zawalidrogą :D

Jeszcze jedno, czy w tym aucie jest zawór egr? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie a wiem, że w niektórych autach można go czyscić - jest to prosta operacja a daje naprawdę odczuwalne efekty.

Opublikowano

Nie ma egr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Swap ogarniety . Kilka problemów się pojawiło po drodze . Ale wrażenie po jezdzie hmm bezcenne :decayed: