Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy to coś z EGR-em !?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silnik stracił kompletnie moc, przy dodaniu gazy kopci na czarno. Praktycznie nie jedzie. Zrobiłem printscreen błędu z VAGa. Czy to padnięty EGR? Proszę o pomoc. silnik - błędy.JPG | Fotosik.pl

Opublikowano

Nie to klapka gasząca padł albo się zablokowała w kolwktorze dolotowym :)

A23_10150.jpg

---------- Post dopisany at 21:59 ---------- Poprzedni post napisany at 21:55 ----------

część wygląda tak:

intake6.jpg

a uszkadza się często tak:

egr001jpgegr2.jpg

Opublikowano
  • Autor

Czy czasami nie jest połączona ta część z EGR-em?

Opublikowano

EGR i klapa gaząca to dwie oddzielne części , pierwsza do kolektora dolotowego przykręcona jest klapa, a do niej dopiero przykręcony jest EGR :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Właśnie tak coś kojarzyłem, że jedno z drugim połączone jest, czyli najpierw trzeba zdjąć EGR a potem tę klapkę.

Opublikowano

Do kolektora przykrecony jest najpierw zawor egr a do niego klapa gasząca.:-) przewod doładowania zawsze łączy sie z klapą.na foto z dokumentacji jest pokazane w 2gim poście. Klapa-> egr-> kol.ssący. Ale jesli twoj silnik to 16 zaworow to moze mieć klapy kolektora ssącego-tam pada regulator podciśnieniowy.

Opublikowano

u mnie te plastikowe czarne zębatki były kompletnie wytarte

Opublikowano
Do kolektora przykrecony jest najpierw zawor egr a do niego klapa gasząca.:-) przewod doładowania zawsze loczy sie z klapą.na foto z dokumentacji jest pokazane w 2gim pośąwcie. Klapa-> egr-> kol.ssący. Ale jesli twoj silnik to 16 zaworow to moze mieć klapy kolektora ssącego-tam pada regulator podciśnieniowy.

Dzięki SOTO za poprawkę, ludzka pamięć być zawodna, szczególnie w moim wieku :facepalm::decayed::grin:

Opublikowano
  • Autor

Okazało się, że padło kółko napędowe wewnętrzne małe białe mechanizmu klapy gaszącej (sypnęły się zęby, jak na foto).

a11.jpg

a22.jpg

Kupiłem całą część nową, założyłem i wszystko wróciło do normy, działa normalnie. Auto jeździ, jak wcześniej. Dzięki za Waszą pomoc.

Opublikowano

ile cie to kosztowało all z robocizną?

Opublikowano

Np. Ja u dzika płaciłem za zamiennik 750zł. Aso-1950zł.

Wymiana-0zł.praca własną.

---------- Post dopisany at 23:05 ---------- Poprzedni post napisany at 22:51 ----------

Dzięki SOTO za poprawkę, ludzka pamięć być zawodna, szczególnie w moim wieku :facepalm::decayed::grin:

A nie ma za co...najlepszym sie zdarza...

Opublikowano
  • Autor

Część kupiłem nową oryginalną Siemens VDO, w InterCars, po znajomości ... 800zł :facepalm: - normalnie 1.250zł :wallbash:, i praca własna (20 minut pracy, wyjąć starą część i włożyć nową i tyle).

Opublikowano

Jeśli zniszczeniu ulegają tylko te elementy przekładni to proponuję pomierzyć, porobić konkretne rysunki, a najlepiej zamodelować w jakimś CAD-ie i poszukać zakładu, który podjąłby się wyprodukować jakąś partię. Tworzyw sztucznych pełno na rynku, na pewno coś da radę dobrać. Ostatecznie można z brązu dorobić, będzie do końca życia każdej audiki. Koszt wyprodukowania na pewno będzie o wiele niższy niż zamiennik w IC.

Opublikowano
  • Autor

Też myślałem o dorobieniu tych kółeczek, półkółek itp. zębatych z czegoś, u kogoś i przyszłościowo dla potomnych, bo przez takie małe "gówienka" trzeba płacić kosmiczne pieniądze za całe części a potrzeba tylko takiej "pierdułki" za parę zł. W zeszłym roku padły mi zęby na tym półkolu w mechanizmie EGRa - też były koszty. Niestety do tych całych części nie ma tych małych części zamiennych a szkoda.