Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kilka pomocnych pytan na temat 2.4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Panowie chciałbym zrobić pomiar ciśnienia oleju, po zmianie oleju z półsyntetyka na fula

i przejechaniu kilku tys km. Tak dla spokojnego snu czy czasami się smok nie przytkał.

Mógłby ktoś podrzucić jakie są prawidłowe wartości, dla silnika 2.4 BDV zimnego i rozgrzanego?

Opublikowano

Według autodaty cisnienie na rozgrzanym to 2.5bara przy 2000obr

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzieki.

Opublikowano

A gdzie i jak takie ciśnienie można sprawdzić?

Opublikowano
  • Autor

Wkręcasz manometr w miejsce czujnika ciśnienia oleju.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jakie powinno być prawidłowe podciśnienie w tym silniku?

Opublikowano

Ciśnienie oleju:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/305336-cisnienie-oleju/?p=4353309

4. 2.4 (AMM/BDV)

temperatura oleju: ok. 80st.C

ciśnienie na biegu jałowym: co najmniej 1,5 bar

ciśnienie przy 2000rpm: co najmniej 2,5 bar

Sprawdzanie układu podciśnienia

Info z ELSY:
Niezbędne narzędzia specjalne, testery i urządzenia pomiarowe oraz wyposażenie
- Ręczna pompka podciśnienia -VAS 6213-

Przebieg czynności:
Wszystkie przewody podciśnieniowe w całym układzie podciśnienia sprawdzić pod kątem:
- Rys
- Uszkodzeń spowodowanych przez gryzonie
- Zgnieceń
- Porowatych miejsc i innych nieszczelności

Sprawdzić przewód podciśnieniowy do zaworu elektromagnetycznego i od zaworu elektromagnetycznego do danego podzespołu.

W przypadku zapisanej usterki w pamięci usterek sprawdzić przewody podciśnieniowe do danego podzespołu, ale również dodatkowo sprawdzić pozostałe przewody podciśnieniowe.

Jeśli nie można wytworzyć ciśnienia za pomocą ręcznej pompki podciśnienia -VAS 6213- lub ciśnienie od razu spada, sprawdzić szczelność ręcznej pompki podciśnienia i węży łączących.

Opublikowano

Dzięki za cenne informacje ale przydalo by mi sie info e powinmo wynosci podcisnienie na jalowych na przepustnicy

Opublikowano

Niestety tego nie napisali... a przewertowałem cały rozdział dot. silnika 2.4 :/

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat...

Myślę nad kupnem silnika 2.4, ze skrzynia manualną i napędem Q pod założenie LPG.

Szukam opinii o tym silniku osób które je na co dzień używają.

Mój mechanik wyraził się, że to gówniany silnik bo "ciągle cieknął głowice"

Jak wygląda spalanie w tym aucie, jakie koszty przy wymianie rozrządu i innych eksploatacyjnych rzeczy ?

Pozdrawiam,

Opublikowano

2.4 + quattro = przekładka, fabrycznie nie było takiego tandemu w A4 B6 :hi:

Niech ten Twój mechanik wpierw się dowie jaki przebieg zrobiły nowe auta z tym silnikiem do momentu pierwszych wycieków a potem niech się zastanowi dlaczego nie jest w stanie osiągnąć tego samego efektu... bo w życiu czasem jest tak jak mówi przysłowie: maszyna gwizda, tylko operator pi.... :hi:

Opublikowano

Oczywiście 2.4 V6 w A6C6 :naughty:

Opublikowano

Mateusz wejdź na forum A6 to ci powiedzą.To nowa konstrukcja z rozrządem od grodzi.Tylko pojemność została ze starego.Trzeba uważać na ten rozrząd,Niby na łańcuchu ale jak był serwis LL i badziewny olej to padają napinacze i koszt potem za wszystko okolice 6 kafli :kwasny:;) albo i więcej.Ale na to nie ma reguły i w ogóle się nie musi posypać.Oprócz tego grubszych tematów brak.W LPG koszta całokształtu utrzymania powinny wyjść najtaniej w budzie C6.To tańsza alternatywa dla 3,0 tdi :) .Powiem szczerze,że nie bardzo spotkałem się z tematem wycieków w tym motorze w przeciwieństwie do starszych V6.Ale też przebiegi zacne wtedy :wink: .Są oferty z gazem tych 2,4 bez Q z nalotami 300+ za 26-27 tysi już.Więc mimo wszystko silnik raczej ok.2,4 Q to sobie trochę poszukasz bo większość to ośki :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Też zastanawiam się nad 2.4 z 1.9 . Czy warto , dzwięk silnika super w v6 , ale mam też brak doświadczenia przy tych silnikach i ile kosztuję gaz do tego motoru żeby nie płacic nie wiadomo ile :) ale zeby był zdrowy dla silnika .

Opublikowano

3,5-4 tysiące, max. 4200zł spokojnie wystarczy, pewnie da się taniej, ale to już musi być ktoś z polecenia, a nie pierwszy lepszy (najtańszy) gazownik.

Opublikowano

a odnośnie samego silnik 2.4 są też tak jak 1.9 niezniszczalne ?

Opublikowano

Jak dbasz, tak masz - klekota też zajedziesz prędzej czy później jak nie będziesz go szanował.

Wad konstrukcyjnych ten silnik nie ma.

Opublikowano

orientowałem się do gaz do 2.4 3k + np. staga

Opublikowano

O LPG pytaj w dziale do tego przeznaczonym, zorientuj się u kilku gaziarzy w okolicy jakich używają komponentów a forumowi fachowcy ocenią ile to jest warte ;)

Opublikowano

Ja za BRC dałem 3100 z wlewem pod klapka

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka