Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny problem z elektrycznymi szybami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich..

Mam audi A4 B6 z 2003 i było prawie wszystko wspaniale do czasu kiedy przestały mi działać elektryczne szyby{wersja tylko z elektryką przód}.

Po przeczytaniu paru postów i spędzeniu mnóstwo czasu na internecie zacząłem sprawdzać co inni użytkownicy opisywali i radzili..

A więc zacząłem od sprawdzenia bezpieczników, kabli między słupkiem a drzwiami, przełącznika opuszczania szyb, i przeczyszczenie każdej kostki która odpowiadała za te szyby. Po zrobieniu tego wszystkiego bez efektu naprawy. Po przeczyszczeniu kabli masowych i klem od akumulatora-sprawdzam szyby- hura działają. Poskładałem to wszystko, zamykał autko idę do domu. Po około 15 minut wsiadam do audi sprawdzam szyby- nie działają, pomyślałem ze pewnie jak odłączyłem akumulator to zresetowałem komputer i tego działało-a więc zrobiłem to samo odłączyłem akumulator, czekam, a tu nic, szyby dalej nie działają. Zrezygnowany tym wszystkim skończyłem szukanie usterki do czasu kiedy zauważyłem takie coś:

Wchodzę do auta-szyby nie działają, zapalam samochód, chodzi przez pewien czas- szyby działają i tak bez zmian za każdym razem jest tak samo. Panowie co to może być, tak jakby coś z prądami mocniejszy prąd to szyby działają. Nigdzie nie mogę się dowiedzieć gdzie się znajduje przekaźnik od szyb w audi A4 B6 {jakie ma oznaczenie} tak myślę ze to on może być tu problemem. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Panowie nikt nie wie gdzie się znajduje przekaźnik szyb, lub moduł?. Bardzo proszę o pomoc.
Opublikowano

Niema przekźnika szyb, moduły sterujące są w drzwich przy silniczku od szyby

Opublikowano

Z ciekawości jak stary masz akumulator i jakie masz ładowanie .?

Opublikowano

tak, z tym że przekaźniki odpowiedzialne za uruchomienie szyb znajdują się w Module Komfortu :)

jak masz możliwość podmień od kogoś MK ;)

i dokładnie może ten akumulator już mówi dziękuję... choć to był by dziwny okaz :D

Opublikowano
  • Autor

Ładowanie jest raczej ok.mam 13,8V-zobaczę jeszcze z tym komfortem,może tam coś się dzieje.

Opublikowano

Trochę małe to ładowanie, mogło by być więcej.

Opublikowano

tak, z tym że przekaźniki odpowiedzialne za uruchomienie szyb znajdują się w Module Komfortu :)

i dokładnie może ten akumulator już mówi dziękuję... choć to był by dziwny okaz :D

W module komfortu niema żadnych przekaźników od szyb, silnik jest sterowany bezpośrednio ze sterownika w drzwiach w którym de facto są przekaźniki

Opublikowano

Czy aby napewno dobrze sprawdziłeś kable w gumowej osłonie miedzy karoserią a drzwiami?Też kiedyś miałem to samo co Ty i właśnie winne temu były dwa kable przełamane w tej osłonie.No i też niby sprawdzałem ale dopiero za drugim razem zauważyłem małe ubytki w izolacji kabli;)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Edytowane przez Andrzej07

Opublikowano

Jak zapalisz silnik to masz wyższe napięcie w samochodzie(napięcie ładowania) i dlatego lepiej działa na włączonym silniku. To może być wszystko jak koledzy wyżej piszą, spadek napięcia na uszkodzonych kablach na zamknięciu drzwi, akumulator, sterownik.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję panowie za wszelką pomoc. Sprawdziłem jeszcze raz te przewody i zobaczyłem popękaną izolację na jednym przewodzie,kabel jest nie przerwany tyle że izolacja jest uszkodzona-myślicie że to może być powód mojej usterki?

Opublikowano

Dziękuję panowie za wszelką pomoc. Sprawdziłem jeszcze raz te przewody i zobaczyłem popękaną izolację na jednym przewodzie,kabel jest nie przerwany tyle że izolacja jest uszkodzona-myślicie że to może być powód mojej usterki?

raczej mało prawdopodobne, sprawdziłeś w ogóle błędy na vagu w module komfortu ?

Opublikowano

W module komfortu niema żadnych przekaźników od szyb, silnik jest sterowany bezpośrednio ze sterownika w drzwiach w którym de facto są przekaźniki

niestety kolego jak kupiłem audi nie działały wcale szyby.. po 5 miesiacach szukania problemu co jakiś czas znalazłem temat przekaźników modułu w BMW i zajżałem do środka wlasnego

jeden nie działa po wymianie szybki do dziś (4 lata) działają więc chciał nie chciał w module komfortu jest przekaźnik odpowiedzialny za szyby :hi:

w roli ścisłości to taki

V23084.jpg

Opublikowano
  • Autor

to taki przekaźnik można wymienić w modułe komfortu ?

Gdzie kupiłeś taki przekaźnik.? ile takie coś może kosztować?

Opublikowano

20 zł na alegros

Opublikowano

ja 4 lata temu dawałem 30zł ;)

http://allegro.pl/v23084-c2002-a403-przekaznik-12v-v23084-tyco-1szt-i4552971692.html

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=+23084&sourceid=Mozilla-search&bmatch=seng-v6-p-1-mt-0718

i tak jesli to to ale najpierw sprawdz akumulator..

jakby co mam schemat tych przekaźników je też można sprawdzić podając 12v na końcówki i słuchasz czy strzela ;)

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za wszystko amaradaar,jak tylko się poprawi pogoda to zobaczę w ten komfort-Masz jakieś wskazówki jak w naj prostszy sposób się do niego dostać-aby za dużo nie rozbierać;-)

Amaradaar proszę o ten schemat aby sprawdzić te przekaźniki. Dziś bardziej sprawdziłem te przewody i tak centralny zamek działa,oświetlenie. dźwi działa lusterka działają a szyby nie,rozebrałem ten moduł co jest przy silniku szyb i tam też są dwa przekaźniki- takie same jak na zdjęciu wyżej,może to one nie działają tak jak należy.

Opublikowano

może tak być :)

podaj na pw maila to ci wyślę pdfa ;)

a do mk zdejmujesz plastik progu i wykładzina w góre i tam boczkiem boczkiem się wpychasz i wyciągasz dziada trochu będzie ciasno ale za to mało rozbierania a jak chcesz miec lepsze dojści to fotel kierowcy wek i wtedy podłoga do góry :D

Opublikowano
  • Autor

Amaradaar z tego co widzę to te przekaźniki są identyczne,każdy numerek,każda cyferka,a więc i działać powinny tak samo,prawda?

Opublikowano

Prawda to ;)

Opublikowano
  • Autor

Amaradaar dziś sprawdziłem te dwa przekaźniki w modułe który jest przy silniku szyb-są sprawne,a więc został jeszcze moduł komfortu lub przełącznik szyb. Zacznę od komfortu może tak jak u Ciebie tam będzie problem. Ile tam jest tych przekaźników?