DareQ Opublikowano 14 Września 2008 Opublikowano 14 Września 2008 Witam, Niedawno chciałem sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów, ponieważ przy niższych temperaturach pojawia się problem z wrzuceniem 1 i 2 biegu. Wg dokumentacji należy odkręcić śrubę -B- otworu wlewowego i np. zagiętym drutem sprawdzić poziom oleju: Na żywo wyglądało to mniej więcej tak (mam nadzieje, że to ta śruba :gwizdanie:): Wyobrażałem sobie to tak, że po wykręceniu śruby będzie krawędź gdzie za pomocą kawałka zagiętego druta sprawdzę stan oleju. Po odkręceniu okazało się, że jest to śruba z długim trzpieniem i nie za bardzo jest co zmierzyć. Trzpień jest dość długi i dodatkowo wciska coś w skrzyni biegów (coś sprężystego). 1. Czy odkręciłem właściwą śrubę? 2. Jeżeli tak: jak sprawdzić stan oleju? trzpień jest dość długi więc nic w kształcie litery L tam nie wejdzie.... Ktoś przerabiał ten temat? AWX więc skrzynia 5-biegowa, oznaczenie FEC
rikardo Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 Wymieniałem olej już w dwóch skrzyniach ale korek zaznaczony literą B nie wygląda tak jak na twoim zdjęciu, nie miał on żadnego trzpienia i był na klucz imbus w rozmiarze 17 lub 18 dokładnie teraz tego nie pamiętam. Nie wiem jak w twojej skrzyni ale korek w tych w których wymieniałem olej znajdował się na wysokości przegubu wewnętrznego z lewej strony skrzyni biegów.
DareQ Opublikowano 16 Września 2008 Autor Opublikowano 16 Września 2008 znajdował się na wysokości przegubu wewnętrznego z lewej strony skrzyni biegów. lewa strona stojac do auta przodem czy od spodu na kanale bedac skierowanym w kierunku jazdy ?
rikardo Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 Lewa czyli od strony kierowcy, jak będziesz stał w kanale patrząc w kierunku przodu również po lewej.
DareQ Opublikowano 17 Września 2008 Autor Opublikowano 17 Września 2008 Dzieki za odpowiedz. W takim razie odkrecilem nie to co trzeba (moze ktos wie co )
plotik Opublikowano 17 Września 2008 Opublikowano 17 Września 2008 podepnę się do tematu i mam pytanko Ile oleju wchodzi do 6 biegowej skrzyni? Ostatnio byłem w serwisie ,podałem nr vin , pracownik szukał po kompie i nie był w stanie odpowiedzieć na takie pytanie. Czy wymieniać na oryginalny olej ze znaczkiem , czy dobry będzie każdy inny syntetyk o klasie 75W90?
rikardo Opublikowano 17 Września 2008 Opublikowano 17 Września 2008 Jakie masz oznaczenie skrzyni biegów? Jak byś to podał to można sprawdzić w bazie ETKA. Co do wymiany oryginalny czy każdy inny o identycznej klasie trudno mi sugerować. Osoba która zwróciła mi uwagę na ten temat poleciła mi wymienić tylko i wyłącznie na oryginalny olej. Myślę, że wiedział co mówi ponieważ pracował trochę w niemieckim serwisie. Po wymianie nie miałem, żadnych problemów ze skrzynią a czytałem na forum, że po wymianie oleju zaczęły być problemy ze skrzynią z tym, że był wlewany olej nie oryginalny.
plotik Opublikowano 17 Września 2008 Opublikowano 17 Września 2008 Jakie masz oznaczenie skrzyni biegów? Z wklejki wynika ,że to typ HCF
rikardo Opublikowano 18 Września 2008 Opublikowano 18 Września 2008 ETKA nie podaje twojego typu skrzyni przy pozycjach dot. oleju przekładniowego. W wykazie typów skrzyń HCF występuje w jednej poz. razem z typem FYA a poniżej już wyszczególniona jest indywidualnie. Natomiast w pozycjach dotyczących oleju przekładniowego jest podany typ FYA do którego ETKA podaje 3,0 ltr. o oznaczeniu G052911A2.
plotik Opublikowano 18 Września 2008 Opublikowano 18 Września 2008 To już wiem czemu koleś w serwisie drapał się po głowie szukając ilości oleju. Dzięki za info litr takiego oleju w serwisie kosztuje 92zł , nieźle się cenią
Rekomendowane odpowiedzi