Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Sprawdzanie stanu oleju w skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno chciałem sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów, ponieważ przy niższych temperaturach pojawia się problem z wrzuceniem 1 i 2 biegu. Wg dokumentacji należy odkręcić śrubę -B- otworu wlewowego i np. zagiętym drutem sprawdzić poziom oleju:

skrzynia2.JPG

Na żywo wyglądało to mniej więcej tak (mam nadzieje, że to ta śruba :gwizdanie:):

skrzynia.JPG

Wyobrażałem sobie to tak, że po wykręceniu śruby będzie krawędź gdzie za pomocą kawałka zagiętego druta sprawdzę stan oleju. Po odkręceniu okazało się, że jest to śruba z długim trzpieniem i nie za bardzo jest co zmierzyć. Trzpień jest dość długi i dodatkowo wciska coś w skrzyni biegów (coś sprężystego).

1. Czy odkręciłem właściwą śrubę? :tongue4:

2. Jeżeli tak: jak sprawdzić stan oleju? trzpień jest dość długi więc nic w kształcie litery L tam nie wejdzie....

Ktoś przerabiał ten temat? AWX więc skrzynia 5-biegowa, oznaczenie FEC

Opublikowano

Wymieniałem olej już w dwóch skrzyniach ale korek zaznaczony literą B nie wygląda tak jak na twoim zdjęciu, nie miał on żadnego trzpienia i był na klucz imbus w rozmiarze 17 lub 18 dokładnie teraz tego nie pamiętam. Nie wiem jak w twojej skrzyni ale korek w tych w których wymieniałem olej znajdował się na wysokości przegubu wewnętrznego z lewej strony skrzyni biegów.

Opublikowano

znajdował się na wysokości przegubu wewnętrznego z lewej strony skrzyni biegów.

lewa strona stojac do auta przodem czy od spodu na kanale bedac skierowanym w kierunku jazdy :) ?

Opublikowano

Lewa czyli od strony kierowcy, jak będziesz stał w kanale patrząc w kierunku przodu również po lewej.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz. W takim razie odkrecilem nie to co trzeba (moze ktos wie co :decayed:)

Opublikowano

podepnę się do tematu i mam pytanko

Ile oleju wchodzi do 6 biegowej skrzyni?

Ostatnio byłem w serwisie ,podałem nr vin , pracownik szukał po kompie i nie był w stanie odpowiedzieć na takie pytanie.

Czy wymieniać na oryginalny olej ze znaczkiem :audi:, czy dobry będzie każdy inny syntetyk o klasie 75W90?

Opublikowano

Jakie masz oznaczenie skrzyni biegów? Jak byś to podał to można sprawdzić w bazie ETKA. Co do wymiany oryginalny czy każdy inny o identycznej klasie trudno mi sugerować. Osoba która zwróciła mi uwagę na ten temat poleciła mi wymienić tylko i wyłącznie na oryginalny olej. Myślę, że wiedział co mówi ponieważ pracował trochę w niemieckim serwisie. Po wymianie nie miałem, żadnych problemów ze skrzynią a czytałem na forum, że po wymianie oleju zaczęły być problemy ze skrzynią z tym, że był wlewany olej nie oryginalny.

Opublikowano

ETKA nie podaje twojego typu skrzyni przy pozycjach dot. oleju przekładniowego. W wykazie typów skrzyń HCF występuje w jednej poz. razem z typem FYA a poniżej już wyszczególniona jest indywidualnie. Natomiast w pozycjach dotyczących oleju przekładniowego jest podany typ FYA do którego ETKA podaje 3,0 ltr. o oznaczeniu G052911A2.

Opublikowano

To już wiem czemu koleś w serwisie drapał się po głowie szukając ilości oleju.

Dzięki za info

litr takiego oleju w serwisie kosztuje 92zł :shocked: , nieźle się cenią