Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

nie bierze calej tarczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.po wymianie tarcz i klockow z przodu, hamowanie jest slabe.musze gleboko nacisnac a i tak slabo hamuje.na tarczach klocki zbieraja tylko zewnetrzna czesc tarczy(powiedzmy ze polowe powierzchni).na jednej jest lepiej na drogiej dosadnie pol tarczy jest brane.sam wymienialem.spotkal ktos sie z tym?

Opublikowano

ile km przejechałes? prowadnie posmarowałes nowym smarem do prowadnic i rozruszałes? generalnie to normalne ze po wymianie nie hamuje ja jak wymieniłem 2 miechy temu to myslałem ze ktos nogami hamuje tylko :decayed: po 1000 km wszystko wrociło do normy pamietaj zeby nie hamowac ostro i długo bo przebarwisz tarcze i zesklisz klocki i beda do wyjeb*nia :wink:

przez pierwsze 1000km jezdzij tak jakbys hamował klockami rowerowymi staraj hamowac silnikiem redukujac biegi

przez pierwsze 200 km wgl "nie hamuj" :wink:

Opublikowano
  • Autor

czesc.km maks 200km.nie smarowalem prowadnic bo byly suche i czyste.gdzies widzialem ze nie wszedzie producent karze smarowac.w week odkrece kolo i zobacze ponownie.jestem ciekaw co doprowadnic, gdyz widzialem ze po dokreceniu sa widoczne przed gwintem.nie mam porownania chyba ze ktos ma fotki z bliska.u mnie zacisk to ATE

http://www.ate-hamulce.pl/www/ate_pl_pl/themen/10_produkte/20_hydraulikteile/productinfo_bremssattel_pl.html

Edytowane przez swiro222

Opublikowano

U mnie też było podobnie po wymianie klocków z przodu. Przez kilkaset kilometrów miałem wrażenie,że klocek nie bierze całej tarczy, a do tego miałem dragania przy lekkim hamowaniu. Obecnie przejechałem 2-3 tys km i wszystko wróciło do normy,a tarcza wygląda jak nowa. Tylko ja przy wymianie delikatnie potraktowałem prowadnice smarem.

Edytowane przez JózefPiłsudski

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

powierzchnia tarcia zwieksza sie.okolo 500 moze 600km zrobilem

Opublikowano

Prowadnice hamulców należy zawsze potraktować smarem. To nie zaszkodzi a tylko pomoże. W tym przypadku to " Kto smaruje ten… hamuje"

Opublikowano

Spokojnie czekaj do tych 1000km jak dalej nie będzie brac całej tarczy to wtedy warto jeszcze raz tam zerknąć.

Opublikowano

Przerabialem temat u siebie z tyłu Musiałem porządnie oczyścić jarzmo w którym siada klocek i wewnętrzną cześć zacisku na którym siadają spręzynki od klocka Ale to tył Myślę że z przodu tez musisz oczyścić konkret smar na prowadnice i powinny być efekty

Opublikowano

Czyli jak już pisałem. Smar+.

Opublikowano
  • Autor

CO TY CHCESZ SMAROWAC JAK W KOLO PROWADNICY(SRUBY) OTACZA JA GUMA! OPROCZ GWINTU, NO ALE TO WIEMY

Edytowane przez swiro222

Opublikowano

Prowadnice hamulców, i nie krzycz.

Opublikowano

Ja bym powiedział że tam się nic nie smaruje :decayed:

Ma być tylko wyczyszczone bo na prowadnicach tworzy się nalot i mają lekko chodzić, co innego z tyłem :wink: