kipomek Opublikowano 1 Września 2014 Opublikowano 1 Września 2014 Witam!Próbowałem dziś zrobić u siebie nawiewy, i po wyjęciu radia moim oczom ukazał się ten oto widok: < KLIK Mam w aucie 6 głośników fabrycznych + subwoofer i pewnie wzmacniacz, wszystko fabrycznie. Mam radio Audi gamma, które obsługuje 2 głośniki. Sprawa przedstawia się tak, że przymierzam się do wymiany radia na Audi Concert ze względu na zmieniarke + obsługe reszty głośników ( nie chce kupować przejściówek do aktualnego radia). Czy te pomotane, poucinane kable "będą grały"? Po prostu nie wiem do czego służą te wtyczki. Wydaje mi się, że czarna służy do zasilania, a brązowa do obsługi dwóch przednich głośników. No i antena. Te 3 wymienione przeze mnie kable są aktualnie podpięte do mojego radia, więc one są raczej OK. Martwię się, co z tą czerwoną wtyczką bo tam tylko 1 kabel jest podłączony a reszta ucięta. A co z tymi dorobionymi kablami? Pomocy!
koczo797k Opublikowano 1 Września 2014 Opublikowano 1 Września 2014 Pomarańczowa i niebieska to mini iso. Może poprzedni właściciel miał nowsze radio i kiedy przyszedł czas na sprzedaż wyciągną poprzednie radio i na szybko włożył gamme
kipomek Opublikowano 1 Września 2014 Autor Opublikowano 1 Września 2014 Prawdopodobnie było dokładnie tak jak mówisz. Auto kupiłem od jakiegoś rolnika, a on od handlarza, więc wiadomo czyja to sprawka. A mnie rozchodzi się o to, czy nie będzie problemu z podłączeniem/działaniem radia przez te poucinane wtyczki.
koczo797k Opublikowano 1 Września 2014 Opublikowano 1 Września 2014 Musisz sobie dokupić kostkę mini iso koloru żółtego aby móc podpiąć pod radio wzmacniacz (już nie będziesz potrzebował kostki do zasilania dwóch przednich głośników). I teoretycznie to powinno wystarczyć by radio grało. A co do kostki zasilania to będziesz musiał porównać pin out bo możne być taka sytuacja że concert będzie miał w innych miejscach wejście na + , - , pamięć itp niż podaje ta kostka. Jak coś będzie niezrozumiałe to napisz tutaj albo no pw.
kipomek Opublikowano 1 Września 2014 Autor Opublikowano 1 Września 2014 http://foto.glosniki.co/ZRS/MINI_ISO_zolte.jpg czyli cos takiego bym musial zamowic, i jak kable podlaczyc?
koczo797k Opublikowano 1 Września 2014 Opublikowano 1 Września 2014 Tak takie coś z pinami koszto około 8zł. A tu masz schemat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1945230.html
kipomek Opublikowano 1 Września 2014 Autor Opublikowano 1 Września 2014 Oke, juz niedlugo zamowie radio, i jak sobie nie poradze, to odswieze temat,Jeszcze jedna kwestia. Do czego jest ta czerwona wtyczka? Dlaczego są w niej poucinane kable?Dlaczego niektore kable mają dorobioną przedłużkę?Czego mógł się czepić mój mechanik, który to kiedy naprawiał mój samochód, uciął jakąs wtyczke od radia, bo problemem było to, że komputer nie mógł się połączyć z samochodem i teraz już normalnie da się podpiąć kompa.
koczo797k Opublikowano 1 Września 2014 Opublikowano 1 Września 2014 Według mnie odcinał can-y ale żeby wiedzieć dokładnie jakie kable ucinał a jakie ktoś przedłożył najlepiej będzie jak zerkniesz na radio, z góry radia powinien być pin out tam będą najbardziej rzetelne informacje który kable jest do czego. Jak nie będziesz czegoś wiedział to napisz na pw albo w temacie.
kipomek Opublikowano 4 Września 2014 Autor Opublikowano 4 Września 2014 Aaa. No rozumiem. Wielkie dzięki.Mam jeszcze pytanko co do radia. Aktualnie mam Audi Gamma. Przymierzam się do zakupu Audi Concert I. Lecz wynalazłem Audi Chorus II.I tu nasuwa sie pytanie. Czy Concert I podepne bez większych problemów, a z Chorus II będzie kłopot?Bo to są jakieś CAN I , CAN II chyba I wydaje mi się, że Chorus II już jest po lifcie i w B6, a Concert I jeszcze podejdzie bez większego problemu. Dobrze myślę?
koczo797k Opublikowano 5 Września 2014 Opublikowano 5 Września 2014 Z chorus'em nie wiem nie miałem nigdy doczynienia, ale myślę że jeżeli concert 1 jest oryginalnie w tych modelach to będzie go łatwiej podpiąć.
kipomek Opublikowano 10 Września 2014 Autor Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Siemanko! Wlasnie zapodałem Audi Concert 1 Matsushita i musze je rozkodowac, ale to nie problem.Mam problem z tymi wtyczkami.. Ponizej dodaje zdjecie przedstawiajace schemat widniejacy na radiu.Zmieniarki CD aktualnie nie mam. Czy bez problemu podlacze radio zeby graly 4 czy tam 6 glosnikow, wzmacniacz +subwoofer (sprzet grajacy nokia fabryczny)?W 1 poście jest stan moich aktualnych kabli.. Edytowane 10 Września 2014 przez kipomek
koczo797k Opublikowano 10 Września 2014 Opublikowano 10 Września 2014 Tak powinieneś bez problemu podłączyć aby to wszystko grało. Musisz (jeżeli nie masz) poprowadzić kable z żółtej kostki mini iso (line out) do wzmacniacza a następnie ze wzmacniacza do głośników i subufera (już nie będziesz musiał podpinać kostki idące prosto z radia do głośników( u ciebie jest to chyba kostka brązowa albo czarna, nie umiem poznać z tego zdjęcia)). Następnie "+" , "-" do radia i powinno wszystko grać. Później ewentualne można jakieś opcje jeszcze wykorzystać z radia. Jakbyś czegoś nie zrozumiał albo ja czegoś nie napisał to daj znać.
kipomek Opublikowano 10 Września 2014 Autor Opublikowano 10 Września 2014 Tak powinieneś bez problemu podłączyć aby to wszystko grało. Musisz (jeżeli nie masz) poprowadzić kable z żółtej kostki mini iso (line out) do wzmacniacza a następnie ze wzmacniacza do głośników i subufera (już nie będziesz musiał podpinać kostki idące prosto z radia do głośników( u ciebie jest to chyba kostka brązowa albo czarna, nie umiem poznać z tego zdjęcia)). Następnie "+" , "-" do radia i powinno wszystko grać. Później ewentualne można jakieś opcje jeszcze wykorzystać z radia. Jakbyś czegoś nie zrozumiał albo ja czegoś nie napisał to daj znać. Jeżeli nie mam poprowadzonego kabla od wzmacniacza do radia to jest kupa roboty.. W sumie tam mam jakieś kable które są przedłużone jakimiś innymi kablami. Oby to bylo to, bo prowadzić kable po calym aucie to gra nie warta świeczki..
koczo797k Opublikowano 11 Września 2014 Opublikowano 11 Września 2014 Sprawdź miernikiem czy te kable co tam wystają idą do wzmacniacza. Jeżeli tak to luz ale jeżeli to nie są one to czeka cie wyciąganie foteli (w b6 nie jest to takie trudne). jeśli masz wzmacniacz w bagażniku.
kipomek Opublikowano 13 Września 2014 Autor Opublikowano 13 Września 2014 Dziś czeka mnie podłączanie kabli do.żółtego mini iso. Kabelki na szczęście prowadzą do tylnych glosnikow. Może się uda:)
Rekomendowane odpowiedzi