Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak mocy na 1 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę jeszcze pomierzyć to tak jak piszesz zakładając trójnik aby osprzęt pracował, bo bez niego wskazania wydają się być w normie, a ja mimo wszystko mam mieszane uczucia co do tego mojego vacum. Jak to wkońcu jest z tym podciśnieniem na EGR? Jak postoję chwile na luzie to po kilku minutach ewidentnie odcinane jest podciśnienie na EGR, delikatne muśnięcie gazu powoduje ponowne jego podanie w okolicy -0,7 na EGR.

Opublikowano

Z EGR-em tak ma być, bodajrze po trzech minutach pracy na biegu jałowym jest zamykany, dla tego brak podciśnienia na nim :decayed:

Opublikowano

Ok dzięki, napisz jeszcze jak to jest ze sztangą od turba, czy po wyłączeniu silnika sztanga idzie w dół? Czy podciśnienie powinno ją trzymać? Jakie ciśnienia powinny być na turbo i egr i czy te ciśnienia są stałe czy powinny wzrastać razem z obrotami silnika?

Opublikowano

Po wyłączeniu silnika "sztanga" powinna się opuścić.

Podciśnienie na gruszce na biegu jałowym, przy sprawnej wacumpompie ( - 0,8 :- 0,9 bara ), powinno wynosić - 0,7 : - 0,65 bara.

W miarę zwiększania obciążenia silnika ( nie koniecznie obrotów :naughty: ) powinno dążyć w kierunku zera barów ( do ok. - 0,1 baraprzy największym obciążeniu silnika ) :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

I tak jest jak piszesz, muszę go złapać na mule i wtedy zobaczę, bo teraz jak ciepło to w miarę to wszystko dobrze chodzi. Może któryś czujnik temperatury. Możesz mi napisać co z czym porównać tzn. w które grupy vaga wejść i które parametry porównać.

Opublikowano

A sprawdź wężyk od tzw. bączka próżni niekiedy sie przerywa albo zlatuje przy końcówce i stąd mozesz łapać muła .. szybka operacja ale zawsze wykluczysz kolejne miejsce nieszczelności układu .. u siebie trafiłem właśnie na to i odrazu wszystko wróciło do normy

Opublikowano

A gdzie się to znajduje?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

A gdzie się to znajduje?

Witam,mam podobny problem tzn silnik 1,9 tdi BRB z p[rzebiegiem 66 tys. i również brak mocy w zakresie dolnych obrotów głównie na I biegu, objawy podobne do twoich. Po odpaleniu lubi lekko zadymic a z tym przebiegiem nie powinien, jak przygazuję to również zadymi .Jestem ciekawy czy w końcu znalazłes przyczynę, bo czytałem gdzieś na forum że ten typ tak ma, ponieważ turbina w tych silnikach nie ma zmiennej geometri

Opublikowano

A gdzie się to znajduje?

Witam,mam podobny problem tzn silnik 1,9 tdi BRB z p[rzebiegiem 66 tys. i również brak mocy w zakresie dolnych obrotów głównie na I biegu, objawy podobne do twoich. Po odpaleniu lubi lekko zadymic a z tym przebiegiem nie powinien, jak przygazuję to również zadymi .Jestem ciekawy czy w końcu znalazłes przyczynę, bo czytałem gdzieś na forum że ten typ tak ma, ponieważ turbina w tych silnikach nie ma zmiennej geometri

Odpuściłem temat, zbytnio czasu nie miałem i zapał gdzieś mi uciekł. Mam do sprawdzenia jeszcze ciśnienie paliwa na vacum, ale nie mogę nigdzie dorwać mechanika u mnie w miejscowości, który miałby odpowiedni przyrząd. Jak to nie to, to już tylko pompki zostaną, tylko tu znowu znak zapytania bo gdyby były uwalone bądź któraś uwalona to zawsze byłoby źle, a tak to jest loteria. Da się z tym żyć więc ciągle latam. Obróciłem Bałtyk i Chorwacje na te wakacje i nic się nie zmieniło, ani lepiej ani gorzej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć zmieniło się cos od tamtej pory ;) ? mam podobny problem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam po bardzo długiej nie obecności. Jako autor tego postu nadal nie poradziłem sobie z tym problemem, a czynności jakie robiłem to sprawdziłem wszystkie podciśnienia i są ok podciśnienie też ok podmieniłem zawór N75 i zaślepiłem zawór EGR i nic to nie pomogło.

Opublikowano

Tomi, BRB jak pisałem wcześniej jest przygotowane do montażu , albo ma fabrycznie zamontowany DPF i z racji tego ma całkiem inne mapy , nazwał bym je " przeciw dymowe " :decayed:

I to one właśnie nie pozwalają wykrzesać poszukiwanych niutonów podczas ruszania i przy małej prędkości obrotowej silnika :hi:

Opublikowano
  • Autor

Tomi, BRB jak pisałem wcześniej jest przygotowane do montażu , albo ma fabrycznie zamontowany DPF i z racji tego ma całkiem inne mapy , nazwał bym je " przeciw dymowe " :decayed:

I to one właśnie nie pozwalają wykrzesać poszukiwanych niutonów podczas ruszania i przy małej prędkości obrotowej silnika :hi:

Bo kolega ma identyczny model i ma zamontowany DPF fabrycznie i tego problemu nie ma, i tu mam pytanie jak u mnie byłby DPF zamontowany to bym nie miał z tym problemu.

Opublikowano

Być może że BRB z zamontowanym i niezamontowanym fabrycznie DPF-em też się różnią softem :decayed:

Wiadomo że silniki diesla najwięcej sadzy produkują przy dużym obciążeniu i niskich obrotach , te z DPF-em sadze wyłapią więc mogą dysponować wyższym momentem obrotowym przy starcie , ale będzie on i tak dużo niższy niż w silnikach praktycznie tej samej konstrukcji , ale parę lat starszych, które nie musiały spełniać tak wyśrubowanych norm emisji spalin :decayed:

W sumie diesel to nie benzyna i raczej ze strzałem ze sprzęgła się nie startuje , a jak już się wkręci to swoją moc i moment ma :)

P.S.

Ostatnie co bym sprawdził to działanie przepływomierza , zamień się z kolegą na całe obudowy filtra powietrza razem z przepływomierzem i przetestuj , jak nie będzie różnicy to pora chyba już pora przywyknąć , albo jechać do tunera , to poprawi dół i górę też :P