Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWA] Czyszczenie przednich lamp - xenon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem ostatnio furkę ... wyczyściłem sobie wszystko po swojemu, ale nurtuje mnie jeszcze brud(nalot) na wewnetrznym szkle lamp przednich - xenon.

Czy lampa ta jest rozbieralna do czyszczenia, tak oczywiście żeby nie straciła szczeloności lub żeby coś nie uszkodzić ???

Jeżeli ktoś już coś takiego robił proszę o radę :gwizdanie:

Opublikowano

Nie jest rozbieralna niestety :evil: można ale dużo pracy.Możesz wypłukać gorącą wodą z płynem , a potem wypłukać płynem do zmywarek./aby zacieków nie było / Przetestowane :)[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2008, 19:52_________________________________________________popraw profil

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Lampę w sumie rozbierałem i czyściłem dwa razy .... :mysli:

1.Czyszczenie i płukanie z płynem ..... potem płyn do zmywarek .... różnica była lecz niestety nie osiągnęło zamierzonego celu :beksa:

2.Rozebranie lampy oddzielając przedni plastik od reszty (piekarnik na 70 stopni na ok 5-7 min) jest wtedy idealna możliwość wyczyszczenia (należy uważać żeby za mocno nie trzeć o odbłyśniki bo mogą sie zetrzeć)

[br]Dopisany: 25 Czerwiec 2009, 19:17_________________________________________________Ostatnio wróciłem do tematu bo poza zewnętrznym zadawalającym efektem nie było efektu świecenia na drodze.

Po analizie paru forum i po zapoznaniu się z podobnymi objawami zdecydowałem się na kolejną kompletna rozbiórkę lamp i dostaniu się do odbłyśników soczewek. :disgust:

Po rozebraniu byłem w szoku jak wyglądały :shocked: :shocked: :shocked:

Na jednej praktycznie nie było już wcale ąladu odbłyśnika, drugi był matowy i wypalony .

Odbłyśniki wysłałem do regeneracji http://www.regeneracja-hc.com/ - bardzo kompetentny i słowny gość.

Koszt regeneracji 80zł od szt plus koszty przesyłki.

Teraz dopiero mogę stwierdzić że światła świecą :th:

Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o szkło to reflektora to się nie da konwencjonalnymi sposobami - jedynie rozklejanie wchodzi w gre. Jeśli chodzi Ci o czyszczenie soczewki (bo w A6 tęz chyba taka jest) to poniżej masz temat:

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_czyszczenie_odblysnikasoczewki_w_reflektorze_bixenonowym_xenonplus-t60974.0.html

pozdr :hi:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A czym to później skleić?

Opublikowano
  • Autor

Najlepiej nie usuwać orginalnego kleju (robi się miękki i elastyczny po ponownym podgrzaniu)

Podgrzać w piekarniku wcisnąć i powinna sie ładnie uszczelnić :good:

• 1 rok później...
Opublikowano

Też mam taki nalot na kloszach od wewnątrz i chcę to czymś wymyć ale nie wiem jaki środek rozpuści ten brud a przy tym nie uszkodzi odbłyśników. Rozklejanie odpada. Wiadomo trzeba wyjąć lampy i wyjąć soczewki i silniczki regulacji i płukanie wodą destylowaną ALE CZYM ROZPUŚCIĆ TEN NALOT??? Zwykły płyn do szyb i letnia woda go nie rusza :gwizdanie:[br]Dopisany: 02 Październik 2011, 19:55_________________________________________________Przewaliłem trochę neta i zrobię tak: wyjmę lampy (z nich soczewki i silniczki), wymyję denaturatem, płukanie czystą wodą i na koniec wodą destylowaną. Wszystko dobrze wysuszyć, poskładać i ustawić :wink4:

Opublikowano

Najlepiej nie usuwać orginalnego kleju (robi się miękki i elastyczny po ponownym podgrzaniu)

Podgrzać w piekarniku wcisnąć i powinna sie ładnie uszczelnić :good:

Np. u mnie w B6 klej wcale nie był plastyczny i nie reagował na podgrzanie, trzeba było usunąć cały klej i dać nowy - ja użyłem kleju do szyb wurth.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też mam taki nalot na kloszach od wewnątrz i chcę to czymś wymyć ale nie wiem jaki środek rozpuści ten brud a przy tym nie uszkodzi odbłyśników. Rozklejanie odpada. Wiadomo trzeba wyjąć lampy i wyjąć soczewki i silniczki regulacji i płukanie wodą destylowaną ALE CZYM ROZPUŚCIĆ TEN NALOT??? Zwykły płyn do szyb i letnia woda go nie rusza :gwizdanie:[br]Dopisany: 02 Październik 2011, 19:55_________________________________________________Przewaliłem trochę neta i zrobię tak: wyjmę lampy (z nich soczewki i silniczki), wymyję denaturatem, płukanie czystą wodą i na koniec wodą destylowaną. Wszystko dobrze wysuszyć, poskładać i ustawić :wink4:

odgrzeje kotleta :wink4:

I jak pomoglo?? Bo ja mam ten sam nalot :confused4:

Opublikowano

odgrzeje kotleta :wink4:

I jak pomoglo?? Bo ja mam ten sam nalot :confused4:

Pewnie że pomogło :naughty: Trzeba użyć płynu do szyb+ miękkiej szmatki+ ok20cm lekko elastycznej przedłużki żeby dojść do wszystkich kątów bo samo płukanie to za mało a na koniec płukanie wodą destylowaną i dwie suszarki do włosów :decayed: