Jump to content
IGNORED

AUDI A4 B7 1.8 T, Czujniki cofania nie działają


golona000
 Share

Recommended Posts

Witam mam problem z czujnikami cofania audi A4 B7 1.8 T 2005 Gdy włączę wsteczny bieg słychać długi dzwiękowy sygnał ale niestety system nie działa nie sygnalizuje dzwiękiem dojazd do przeszkody. Mam pytanie jaka może być przyczyna. Pozdrawiam

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

pod vaga podpinałeś ?

jakieś błędy masz zapisane ?

Link to comment
Share on other sites

no wlasnie jeszcze nie ... podepne i napisze , myslalem ze jest jakas znana wada tego typu bez podpiecia vaga

Link to comment
Share on other sites

Witam mam problem z czujnikami cofania audi A4 B7 1.8 T 2005 Gdy włączę wsteczny bieg słychać długi dzwiękowy sygnał ale niestety system nie działa nie sygnalizuje dzwiękiem dojazd do przeszkody. Mam pytanie jaka może być przyczyna. Pozdrawiam

Miałem to samo i okazało się, że do wymiany miałem jeden czujnik. Po wymianie wszystko wróciło do normy.

Link to comment
Share on other sites

Włącz zapłon, wbij wsteczny i podejdz do zderzaka a następnie przyłóż ucho do każdego czujnika. Działający czujnik będzie wydawać dzwięk typu cyk cyk cyk cyk cyk :grin:

Ten który będzie milczał jest do wymiany. Ostatnio sam zmieniałem w B6 Avant jeden czujnik. Na allegro są dostępne używane oryginały w cenie 70-100 zł lub nowy zamiennik z 2-letnią gwarancją (w przypadku B6 koszt 120 zł z przesyłką). Samo ściągnięcie zderzaka nie jest kłopotliwe, ponieważ więcej jest zabawy ze śrubkami-śrubeczkami niż prawdziwej roboty.

Faktyczny czas wymiany na spokojnie to 1,5 godziny. :hi:

Edited by JózefPiłsudski
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

witam, podpisuje się pod tematem, mam takie same objawy z tym, że jak niedawno odłączyłem akumulator to czujnik działał ok tylko że dobrze było przez jakiś tydzień a teraz dalej jest tylko długi sygnał przy wrzuceniu R, więc jeżeli przez chwilę działa dobrze to problem dalej jest z którymś z czujników? dodam że na ost diagnostyce nie było żadnych błędów od tego czujnika

Link to comment
Share on other sites

WItam, audi a4 b7, mam dziwny problem z czujnikami, otóż raz działają raz nie. Gdy wrzucam wsteczny słyszę dług sygnałi i żaden z czujników nie działa. Na drugi dzień nagle jest dobrze i wszystkie czujniki sprawne i nie ma błędu przy wrzucaniu wstecznego. Ktoś się z tym spotkał ? Ma ktoś jakiś pomysł, skoro to nie uszkodzenie czujnika, to z czym jest problem ? Zimne luty na bezpiecznikach czy coś podobnego ?

pisząc ze nie ma błędu masz na myśli że nie ma błędów w sterowniku PDC? Podłączałeś VAG-a i nie było żadnych błędów?

Długi dźwięk sygnalizuje niesprawność układu - najczęściej padnięty czujnik

Link to comment
Share on other sites

moze po prostu pada czujnik powoli,

odczytałeś błędy z modułu PDC? są jakieś?

Link to comment
Share on other sites

Witam mam te same objawy wbijam R i słychać długi dzwięk....sprawdzałem jeden czujnik nie działa skrajny od pasarzera tył...czy da rade wymienic bez zdejmowania zderzaka i czy ktoś ma numer czujnka ...

Link to comment
Share on other sites

Witam mam podobny problem o to chodzi ze jak wrzucę wsteczny słychać długi dźwięk ale jak podjade do przeszkody czujniki nie działają. Byłem w salonie sprawdzili komputer czy są jakieś błędy okazało się że moduł nie odpowiada jak by go nie bylo (a jest ,zasilanie też do niego dochodzi ) teraz takie pytanie czy muszę koniecznie zamawiać moduł w salonie oraz go tam programować spory to koszt. Zastanawiałem się czy jak bym kupił moduł np na allegro to trzeba go programować czy nie trzeba. :o

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...