Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Czy nie pali za dużo ? Jak jeździć ekonomicznie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, od niedawna jezdze '95 A4 2.6 Quattro i mam pytanie odnosnie spalania - poza miastem wyszlo 10 l/100 km, do 3000 obr/min. w miescie jest duzo gorzej - przy kreceniu silnika do 4000-4500 obrotow (czasem zdarzylo sie wkrecic go wyzej :) ) wyszlo 20 l/100 km. benzynke leje zawsze po korek wiec wyniki sa miarodajne. jakie spalanie macie w tym silniku? czy filtry powietrza i paliwa maja wplyw na spalanie?

wiem, ze to auto nie nadaje sie do ekonomicznej jazdy, jest super do wsciekania sie wszedzie, gdzie sie da, ale mam pytanko - czy zmiana biegu przy 2000-2500 obr jest zdrowa dla silnika, skrzyni i ukochanego torsena?

pozdrawiam

PS

auta nie pozbede sie nawet, gdybym mial wyjezdzac nim raz na tydzien! kocham quattro :P

Opublikowano

Wydaje mi się , ze zmiana biegów przy 2000 to troche za nisko.Proponuje zmiane przy 3500 , wtedy silnik osiąga max moment obrotowy.

Co do spalania w mieście 20l to za dużo moim zdaniem.Moje 1.8T przy nie ekonomicznej jeździe spalało max 15/100 w mieście.

Filtry oczywiście mają wpływ na spalanie

Opublikowano

Moim zdaniem 20l po mieście przy deptaniu to jest norma.....no ale za 6 garków trzeba płacić...

Dla porównania podam przykład: Kumpel kupił nową Skode Octvie 2,0 i jak depczemy ją to wychodzi ok 18l......a auto ma dopiero 20,000 przebiegu czyli jest po dotarciu :mrgreen:

Opublikowano

Miałem ABC kiedyś w A6 i uważam ze 20 litrów to dużo za dużo także podejżewam że coś siedzi w twoim motorku

Opublikowano
  • Autor
Miałem ABC kiedyś w A6 i uważam ze 20 litrów to dużo za dużo także podejżewam że coś siedzi w twoim motorku

tylko co? mozecie mi doradzic co sprawdzic, co wymienic?

Opublikowano

tylko co? mozecie mi doradzic co sprawdzic, co wymienic?

Podaj najpierw jaki masz przebieg?

Opublikowano
  • Autor

autko swoje przejechalo, przebieg to 261500 km (przynajmniej jestem pewien, ze licznik nie byl krecony :) ). co jeszcze z czesci mechanicznych silnika wplywa na spalanie?

Opublikowano
autko swoje przejechalo, przebieg to 261500 km (przynajmniej jestem pewien, ze licznik nie byl krecony :) ). co jeszcze z czesci mechanicznych silnika wplywa na spalanie?

Mój miał 240 tys i w życiu tyle niewciagnął. Wpływ ma wiele rzeczy filtry-szczególnie powietrza , wtryski , świece , przewody wysokie napięcia, czujniki np temperatury, sonda lambda, a nawet cięzka noga i opony na jakich jeżdzisz jak sa szerokie to napewno spalanie będzie większe. Najlepiej byłoby zrobić analize spalin i diagnostyke silnika będziesz juz coś wiedział

Opublikowano
  • Autor

kapcie to 205/45 R16. dziekuje za rady, teraz wiem na co musze zwrocic uwage!

Opublikowano
kapcie to 205/45 R16. dziekuje za rady, teraz wiem na co musze zwrocic uwage!

A skąd wytrzasnąłeś taki rozmiar opony??.Prz feldze 16" i oponie 205 profil powinien być 55 , a ne 45 :wink:

Opublikowano
  • Autor

opony byly na felgach gdy kupilem to auto. czym skutkuje mniejszy profil? na pewno gorsza ochrona felgi ale czym jeszcze?

Opublikowano

hmmm ja jechalem na autostradzie w austrii non stop powyzej 200km/h i wyszlo mi 15litrow... na miescie przy agresywnej jezdzie do 5tys obr 17litrow to maximum w jezdzie mieszanej wychodzi mi 12 litrow a na trasie przy predkosci 90-120kmh jest to 9,5litra... nie wiem czemu tak duzo ci pozera tego paliwa moze powinienes zmienic stacje benzynowa :P

Opublikowano
  • Autor

mam quattro, wiec powinien spalic 1 litr wiecej, ale 20 to i tak za duzo, prawda?

PS

w poprzednim poscie sie pomylilem - buty mam 205/55 :)

Opublikowano

wlasciwie jak patrzylem na dane tech. obu quattro i zwyklego to niczym sie nie roznia tylko napedem...

Opublikowano
wlasciwie jak patrzylem na dane tech. obu quattro i zwyklego to niczym sie nie roznia tylko napedem...

I frajdą z jazdy :mrgreen:

Opublikowano

niop w sumie nie ma to jak naped 4x4 jechalem volvo v70 i jeszcze tak szybko nigdy nie wchodzilem w zakrety jak tym autkiem i nic ani piskow ani niczego...:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

bylem wczoraj na VAGu, podobno komputer mial mnostwo bledow i jakas wtyczka byla odpieta, koles to wszystko skasowal, sprawdzil wszystkie wtyczki i kazal przez 100km jezdzic powoli, zeby komputer wszystko sobie ustawil. czy ktos rozwiazal problem ze spalaniem w ten sposob?

Opublikowano

mozliwe ze to rozwiaze twoj problem.... moze komputer dawal za duza mieszanke i zle sterowal podzespolami odpowiadajacymi za spalanie...

Opublikowano
bylem wczoraj na VAGu, podobno komputer mial mnostwo bledow i jakas wtyczka byla odpieta, koles to wszystko skasowal, sprawdzil wszystkie wtyczki i kazal przez 100km jezdzic powoli, zeby komputer wszystko sobie ustawil. czy ktos rozwiazal problem ze spalaniem w ten sposob?

No ale pet3r , czym sie przejmujesz jak i tak sprzedajesz fure ?? :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor

No ale pet3r , czym sie przejmujesz jak i tak sprzedajesz fure ?? :mrgreen:

bo nikt nie powiedzial, ze uda mi sie ja sprzedac i dostac odpowiednia kase :)

mam jeszcze jedno pytanie - czy wrzucenie piatki w okolicach 2500 obr/min i 60-65 km/h jest rzeczywiscie ekonomiczne? czy auto nie potrzebuje wtedy wiekszych ilosci paliwa i czy podzespoly auta nie dostaja po tylku?