Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6/B7] Zawieszenie sportowe/s-line - jak to z nim jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

- zawieszenie obnizone -20 mm lub -30 mm

Nie ma -30mm, jest tylko -20mm.

1BE/1BV roznia sie amorami poprostu.

S-line, ktory wyjechal z fabryki ma bardzo czesto sportowe amory (1BV).

Opublikowano

1BE/1BV roznia sie amorami poprostu.

S-line, ktory wyjechal z fabryki ma bardzo czesto sportowe amory (1BV).

nie bede sie sprzeczał odnosnie wysokosci jakie są ale zadam pytanie w takim razie od kiedy amortyzatory sa odpowiedzialne za wysokosc auta ? :mysli: no chyba że czegoś nie wiem :gwizdanie:

Opublikowano

Amortyzator nie ustala wysokości samochodu TYLKO i wyłącznie sprężyna :)

Opublikowano
  • Autor

nie bede sie sprzeczał odnosnie wysokosci jakie są ale zadam pytanie w takim razie od kiedy amortyzatory sa odpowiedzialne za wysokosc auta ? :mysli: no chyba że czegoś nie wiem :gwizdanie:

cuber, przeczytaj mojego posta jeszcze raz... napisalem wyraznie, ze 1BE i 1BV stoja tak samo jesli chodzi o wysokosc.

(i najprawdopodobniej jest to -20mm, bo nieseryjne -35 jest wyraznie nizsze)

Technicznie roznia sie amorami - BE komfort, BV sport.

Opublikowano

cuber, przeczytaj mojego posta jeszcze raz... napisalem wyraznie, ze 1BE i 1BV stoja tak samo jesli chodzi o wysokosc.

Flyer-ku ale przeciez nie stoją tak samo , przykladem sa autka Waski-ego i Trzeńka co do Mojego poprzedniego B6 mierzylismy i moje stalo wyzej o

1 cm w porównaniu do ich autek :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

To zapytam, czy mierzyliscie te auta na dokladnie takich samych kolach (rozmiar feli, rozmiar opon) ?

Jak moglo Twoje ex B6 stac wyzej od Trzenia skoro on tez ma 1BE? :)

Skoro ich stoja tak samo (waski BV, trzeniu BE) to potwierdza to moja teorie :).

Moze Twoj zawias w B6 byl jakos "grzebniety"...

Ja mierzylem swoje i Lukasza - takie same kola - on ma BE, ja mam BV - auta stoja tak samo.

Kiedys mierzylem swoje i Trzenia, roznica byla prawie niezauwazalna, ale opony mielismy niestety inne...

Opublikowano

Ja mierzylem swoje i Lukasza - takie same kola - on ma BE, ja mam BV - auta stoja tak samo.

Kiedys mierzylem swoje i Trzenia, roznica byla prawie niezauwazalna, ale opony mielismy niestety inne...

no to skoro Trzeniek miał takie samo zawieszenie jak Ja to dlaczego jego autko stało na takim samym felunku 17-stki niżej od mojego ? cięzsze czy co ?

Waski zakładał felunek 18-stke i mierzylismy jego do mojego i co ? i jego stało o 1 cm nizej niż moje ( Ja już wtedy tez miałem 18-stki ) a autko Kepasy na seryjnym zawieszeniu stało o 2 cm wyzej od mojego.... wiec w takim razie juz nie mam pojecia o co chodzi :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Tak jak napisalem - opony.

Ty jezdziles na 245/40/18 przeciez, a waski ma 225/40/18 > opona nizsza, auto stoi nizej.

no to skoro Trzeniek miał takie samo zawieszenie jak Ja to dlaczego jego autko stało na takim samym felunku 17-stki niżej od mojego ? cięzsze czy co?

Cholera wie. Moze w sedanach seryjnie siedza troche inne sprezyny, a avanty z racji innego przeznaczenia i wiekszej ladownosci stoja ciut wyzej :mysli:

Opublikowano

Tak jak napisalem - opony.

Ty jezdziles na 245/40/18 przeciez, a waski ma 225/40/18 > opona nizsza, auto stoi nizej.

wszystko sie zgadza ale jak mielismy 17-stki wszyscy to było to samo , Waski miał niżej audika swojego niż Ja mojego :mysli:

Panowie jest ktos kto moze ogarnąć ten temat ?

Opublikowano
  • Autor

W takim razie pozostaje sprawdzenie, czy waski ma seryjny zawias 1BV :naughty: ... ale patrzac na zdjecia - raczej tak.

Opublikowano

Tak mam seryjnie 1BV I na pewno seryjne i na pewno niżej stoi .Sprawdzałem i to nie tylko na spotach :)

[br]Dopisany: 19 Wrzesień 2008, 14:45_________________________________________________I tak ja Cuber mówi,a co Trzenia ma Q i motor 2,5 a waga motoru na pewno jest większa :) /całego samochodu /[br]Dopisany: 19 Wrzesień 2008, 14:47_________________________________________________Panowie a wczym naprawdę jest problem :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Nie ma problemu... poprostu badamy temat :naughty:

Opublikowano

Niekoniecznie :gwizdanie: Jak sam pewnie wiesz dlugość zestawu (amora i sprezyny) zalezy od dł. amora, gdyz oba te elementy skręca się ze sobą i w zależnosci od długości amora, zestaw osiąga taka a nie inna wysokość. Inna kwestią jest późniejsze zamocowanie tego zestawu w aucie i to jak bardzo auto dociśnie zestaw do podłoża.

Opublikowano

Niekoniecznie :gwizdanie: Jak sam pewnie wiesz dlugość zestawu (amora i sprezyny) zalezy od dł. amora, gdyz oba te elementy skręca się ze sobą i w zależnosci od długości amora, zestaw osiąga taka a nie inna wysokość. Inna kwestią jest późniejsze zamocowanie tego zestawu w aucie i to jak bardzo auto dociśnie zestaw do podłoża.

Nie zgadzam się .bo sprężyna może być luzna jak amor jest za długi ale jak samochód opuscisz to i tak siądzie na tyle na ile mu sprężyna pozwoli /w normalnym przypadku / a nie amortyzator :mysli:

Po za tym nikt tak nie składa zestawu.Amortyzator musi miec odpowiednią długość do sprężyny .Rozmawiamy co ustala wysokość w S-line

Opublikowano

wysokosc i twadosc - sprezyna, bo im krotsza tym musi byc sztywniejsza + twardosc - amortyzator - czyli albo gestosc oleju, albo przepustowosc tlumikow w przypadku gazowek :)[br]Dopisany: 19 Wrzesień 2008, 19:39_________________________________________________oczywscie amortyzator musi pasowac do sprezyny, ale samym amorem raczej niepowinno sie ustawiac wysokosci auta, bo sie szybko zniszczy :)

Opublikowano

Po za tym nikt tak nie składa zestawu.

Jak to nie. Większość zakłada krótsze sprężyny(-20mm, -30mm) do ORI amorów. I wiekszość dzieki temu ma "glebę" i super komfort.

Opublikowano
  • Autor

...i fajne bujanie niepodobne do sportowej zawiechy + szybsze zuzycie amorow :decayed:

Ale nie o tym temat :tongue4:

Opublikowano

Po za tym nikt tak nie składa zestawu.

Jak to nie. Większość zakłada krótsze sprężyny(-20mm, -30mm) do ORI amorów. I wiekszość dzieki temu ma "glebę" i super komfort.

...i fajne bujanie niepodobne do sportowej zawiechy + szybsze zuzycie amorow :decayed:

Dokładnie :)

Opublikowano

No właśnie :thumbdown:

Opublikowano

do -40 można sokojnie wkładać do ori amorków...

co do zawieszenia to już wiele razy było ze w sedanach były z zawieszenia s-line -20 i -30..dodatkowo dochodzi zmęczenie materiału..z biegiem czasu i km sprężyny tracą swoją oryginalną wysokość..więc samochód schodzi w dół..