Wickeed Opublikowano 7 Października 2014 Opublikowano 7 Października 2014 Witam. 02.09.14r Kupiłem/podpisałem umowę audi a4 b6. Niestety wydarzył się przykry wypadek i samochód wpadł do rowu już na następny dzień. Tego dnia zawiozłem samochód na lawecie do mechanika i stoi tam do dziś (nie śpieszy mi się). Tu moje pytanie. Nie płaciłem dotychczas żadnej akcyzy czy opłaty recyklingowej. Podobno jest na to 14 dni. Mam zamiar jutro udać się do urżedu celnego i uregulować zaległośc. Grozi mi jakaś kara/grzywna? Przyznam szczerze, że nie miałem pojęcia o tych terminach. Pierwszy raz sprowadzałem samochód. Jak wygląda sprawa z innymi opłatami?
3r4 Opublikowano 7 Października 2014 Opublikowano 7 Października 2014 Chyba tylko skarbówka ściga za pcc no i za OC. Z resztą nie powinno być chyba problemu. Może ktoś kto sprowadza się zna lepiej ode mnie i się wypowie?
Wickeed Opublikowano 8 Października 2014 Autor Opublikowano 8 Października 2014 No nic zaraz się tam wybieram to się okaże.. Data podpisania kupna samochodu to jedno, a data przekroczenia granicy Państwa to drugie. Umowę podpisałem 02.09 a granicę "niby" przekroczyłem 30.09 i od tej daty mam 14dni. Mimo wszystko dzięki za odp.
rafal9119 Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 skarbówka nic ci nie zrobi gorzej z UC tam na bank beda sie czepiac
wiesiek3d Opublikowano 13 Października 2014 Opublikowano 13 Października 2014 Powiesz że przedwczoraj przywiozłeś i już.
_Bumier_ Opublikowano 14 Października 2014 Opublikowano 14 Października 2014 Masz 14 dni od daty przyjazdu do Pl na załatwienie Urzędu Celnego i Skarbówki to jest tylko ważne , reszta mniej i nikt Ci głowy nie urwie
Ab4rth Opublikowano 26 Października 2014 Opublikowano 26 Października 2014 Podczas wypełniania dokumentów w UC wpisujesz datę powstania obowiązku opłacenia podatku, czytaj przekroczenia granicy, i tam wpisujesz taką datę żeby się zmieścić w 14 dniach wstecz od dnia w którym zgłaszasz, tak samo w skarbówce. To że kupiłeś wcześniej ich nie interesuje, mogłeś kupić i dwa lata temu, ważna jest data przekroczenia granicy którą sam deklarujesz. oczywiście musisz to "zgrać" z datą widniejącą na tłumaczeniach dokumentów i przeglądzie jeśli robiłeś. to wszystko
Rekomendowane odpowiedzi