SotoM Opublikowano 13 Lutego 2015 Opublikowano 13 Lutego 2015 Powiem tylko ze ten silnik nie pracuje jak "zdrowy" silnik-on sie dusi. 2masa raczej wywołuje wibracje a nie klekoczącą pracę silnika
Bruuuum Opublikowano 13 Lutego 2015 Opublikowano 13 Lutego 2015 Powiem tylko ze ten silnik nie pracuje jak "zdrowy" silnik-on sie dusi. 2masa raczej wywołuje wibracje a nie klekoczącą pracę silnika Raczej wibracje, ale i stuki
Gentleman Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Opublikowano 14 Lutego 2015 Zimny silnik - zero objawów. Jak sue nagrzewa klekot coraz cięższy. Padło podejrzenie na moduł pomocy ale wtedy pewnie kontrolka od podciśnienia by wyskoczyła. To wyglada tak jak by olej był zimny i gesty to cisza. Jak juz sie nagrzeje i jest rzadszy to stuka mocniej.
SotoM Opublikowano 15 Lutego 2015 Opublikowano 15 Lutego 2015 Hydrosztosy.zimny-brak stuku, cieply=żadki -klekot. Ja bym się skupił na hydrosztosach.
grami121 Opublikowano 15 Lutego 2015 Opublikowano 15 Lutego 2015 Hydrosztosy.zimny-brak stuku, cieply=żadki -klekot. Ja bym się skupił na hydrosztosach. Też to obstawiam. Wypadnięte borki podobnie robią.
SotoM Opublikowano 15 Lutego 2015 Opublikowano 15 Lutego 2015 W brd broki odpadają.no ale są w wałku.po zdjęciu pokrywy widać jak na dłoni
Gentleman Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Opublikowano 16 Lutego 2015 Do hydrosztroswo zeby sie dostac to juz trzeba sciagac przod? Dobrze mysle?
Gentleman Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Napinacze w BRD sa sterowane cisnieniowo. Do sprawdzenia napinaczy wystarczy zdjac klawiature, czy w BRD da sie to zrobic bez wyjmowania glowicy? A w przypadku, gdy wina jest napinaczy, to wymienia sie komplet czy tylko walniete? Edytowane 2 Marca 2015 przez Gentleman
SotoM Opublikowano 2 Marca 2015 Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) hydrosztosy sterowane są dzwigienkami lecz snienie oleju do nich dochodzi. nie miałem okazji przeprowadzac docelowo takiej naprwy w 16V - nie wiem jak procedura naprawy powinna polegac- czy głowica w gore,czy obnzenie silnika czy wymont/zamont silnika... spróbje sie dowiedzieć bo sam jestem ciekaw tej operecji. jeden kolega to na 4um miał przypadek ze mu sie rozsypał hydro na 1wszym cyl ale czy zrobił i jak zrobił to juz cisza. Edytowane 2 Marca 2015 przez SotoM
SotoM Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 tak jak pisałem wyżej 3 opcje. najlepsza opcja to demontaz całego kompletu- silnik ze skrzynia i całym zawieszeniem w dół. co do dźwigienek wymieniaj komplet i smiało mozna montowac zamienniki firmy EURUCAMS. sa 30% tańsze od ori z ASO nie nie odbiegaja niczym od jakości. ogolnie gruba robota i kosztowna pod wzgledem robotcizny i części. bo ściagac głowice planowanie itd potem jakies niejasnosci z paleniem oleju itd. a tak motor bedzie na podłodze -rozrząd rozpiąc,vakum pompe wymontowac bo za nię jest wałek trzymający dźwigienki...
Gentleman Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Opublikowano 4 Marca 2015 gruba i kosztowna ...hmm mowimy kwocie zblizeonej do 2k czy sporo wiecej?
Gentleman Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Powiem tylko ze ten silnik nie pracuje jak "zdrowy" silnik-on sie dusi. 2masa raczej wywołuje wibracje a nie klekoczącą pracę silnika Raczej wibracje, ale i stuki Jest wysoce prawdopodobne, ze winna jest dwumasa jak kolega SotoM zasugerowal, jest to co prawda jeszcze w fazie weryfikacji, ale jak sie potwierdzi to dam znac. Panowie, dużo się wyjaśniło i dużo też się narobiło. Wymieniona dwumasa plus ołówek od pompy bo już był w opłakanym stanie. Pech chciał, że po robocie, przejechałem moze z 25 km i pękł wał korbowy… 2 i 5 panewke obróciło wcześniej się okazało… ;/ Teraz szukam dołu silnika. Chcialem zapytać, gdzie szukać ? Czego dokladnie? Jakie mogą być ceny za dół silnika z wałem itp ?
SotoM Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 szukaj dołu silnika od 16V - nie wiem czy jest różnica w blokach - ułożony poprzecznie czy w z dłuż... jutro zadzwonię do dwóch ludków u siebie i się zapytam czy maja i czy sprzedają tez na wysyłkę.- dam znać jak najszybciej będę mógł,,,
Rekomendowane odpowiedzi