Opublikowano 30 Października 201411 l Witam W sobotę wymieniałem klocki z przodu. Okazało się że są bardzo krzywo zużyte. Tarcze też wycięte, Nowe klocki i tarcze przetoczone. Myślałem że brakuje jakieś sprężynki lub blaszek na klocku ale nic takiego w nie mogę znaleźć. Po wymianie na początku nie było hamulców. Potem coraz lepiej ale pedał dalej wpada. Mogły ktoś napisać czy są jakieś części montażowe do zacisku? Czy w tych modelach wyrabiają się prowadnice w zacisku? Dziwnie kosi ten zacisk przy wciskaniu hamulca. Zacisk takiego rodzaju:
Opublikowano 30 Października 201411 l sam wymieniales czy ktos ci to robil. najprawdopodobniej ktoras prowadnica jest zatarta,ale slyszalbys piszczenie podczas jazdy. dziwne,ze ci pedal wpada,sprawdzales czy nie ma wycieku? moze sciagales zacisk i zle odpowietrzyles?
Opublikowano 2 Listopada 201411 l Autor Tak sam wymieniałem, znam się na tym. Odpowietrzałem i w weekend znowu odpowietrzę może tu leży problem. Bardziej ciekawi mnie dlaczego tak ścięło klocki zrobię zdjęcia jutro. Edit: Tak teraz wygląda tarcza: Widać jak zbiera od środka. Stare klocki: Przypominam że tarcze są przetoczone. Hamulce powoli coraz lepsze. Wydaję mi się że gniazda prowadnic w zaciskach są wyrobione lub brakuje czegoś. Edytowane 2 Listopada 201411 l przez Mateusze30
Opublikowano 2 Listopada 201411 l Wez to szybko rozbierz Masz zle dobrane klocki, zaraz sie zabijesz... Zrob zdjecie zacisku przy zdjetym kole bo nic nie widac. Mechannik Ci to robi czy sam masz durne pomysly ?
Opublikowano 2 Listopada 201411 l Autor Widze bardzo niski poziom kultury na tym forum.. Klocki zalozylem takie jakie byly i takie w sklepie mieli. Wiem ze jeszcze jeden rodzaj jest ale skad mialem wiedziec ze te sa nieodpowiednie. Jestem wlasnie na trasie i o moje zdrowie to Ty nie musisz sie martwic...
Opublikowano 2 Listopada 201411 l Ja sie nie matrwie o Twoje zdrowie tylko o innych uczestnikow dróg. Poziomem kultury to sie nie martw tylko zrob porządek z hamulcami bo masz tam straszne gowno. Nie te klocki masz w zacisku i brakuje Ci tam jeszcze czesci ktore ustalają zaciski względem jarzma, stad krzywo zużyte klocki.
Opublikowano 2 Listopada 201411 l Ja sie nie matrwie o Twoje zdrowie tylko o innych uczestnikow dróg. Poziomem kultury to sie nie martw tylko zrob porządek z hamulcami bo masz tam straszne gowno. Nie te klocki masz w zacisku i brakuje Ci tam jeszcze czesci ktore ustalają zaciski względem jarzma, stad krzywo zużyte klocki. mowa o blaszkach stalowych prowadzacych?
Opublikowano 2 Listopada 201411 l dev spotkalem sie w nowym sprinterze ,ze nie bylo tych blaszek i nic zlego sie nie dzialo.nie wiem czy to bylo fabryczne
Opublikowano 2 Listopada 201411 l widocznie ktos ich nie dał. fakt spotkalem sie przy zakupie klockow trw ,ze nie bylo w pudelku tych blaszek
Opublikowano 3 Listopada 201411 l Autor Szukam szukam i nie mogę namierzyć jakie klocki mam kupić Posiadam pełny katalog Inter-Cars. Jest kilka rodzajów klocków różnią się rozmiarami o kilka mm. Jedynie FERODO posiadają dodatkowe blaszki, ponoć tłumiki drgań skrętnych. Wyglądają tak: FDB1827 Teraz mam założone BOSCH z takim numerem: 0986424482 Teraz temat blaszek: Już wcześniej myślałem że czego brakuje, kupiłem takie: Były sporo za małe i brakuję tam jakichkolwiek otworów montażowych. Teraz znalazłem takie: Mógłby ktoś pomóc z jakimś katalogiem lub porostu wie jakie mam kupić.
Opublikowano 3 Listopada 201411 l Autor Dzięki teraz kumam jak to poskładać i ogarnę to tak jak trzeba. Zdecydowałem się na TRW GDB1617 były w okazyjnej cenie. Jakby ktoś chciał te moje boshe (praktycznie nowe) to za 5 dyszek oddam.
Opublikowano 3 Listopada 201411 l Jak masz zalozone klocki z zaciskami to zakladasz jedną końcówkę blaszki pod jarzmo i celujesz zebem w blaszce w otwor blaszki w klocku ale nie wciskasz potem druga strone blaszki pod jarzmo Jak siedźi to uderzasz ręką, klika i po sprawie
Opublikowano 16 Listopada 20205 l W dniu 3.11.2014 o 19:41, Dev napisał: Jak masz zalozone klocki z zaciskami to zakladasz jedną końcówkę blaszki pod jarzmo i celujesz zebem w blaszce w otwor blaszki w klocku ale nie wciskasz potem druga strone blaszki pod jarzmo Jak siedźi to uderzasz ręką, klika i po sprawie Odgrzeję kotleta. Mam podobny problem @Dev Ścięte klocki i straszne piszczenie przy hamowaniu, słychać że to wibracje. Tarcze 312mm, założone klocki ate 3004 gg. Nie wiem czy nie są źle dobrane, auto mam od 2 mcy. Założone te pierwsze sprężyny. @Dev byłbym zainteresowany zakupem kompletu tarcze/klocki ale nie mogę Ci wysłać prywatnej wiadomości. Rozważam też swap na 320mm jeśli cena zestawu mnie nie zabije. Czekam na info.
Opublikowano 16 Listopada 20205 l 12 godzin temu, Krisu a4 b7 napisał: Odgrzeję kotleta. Mam podobny problem @Dev Ścięte klocki i straszne piszczenie przy hamowaniu, słychać że to wibracje. Tarcze 312mm, założone klocki ate 3004 gg. Nie wiem czy nie są źle dobrane, auto mam od 2 mcy. Założone te pierwsze sprężyny. @Dev byłbym zainteresowany zakupem kompletu tarcze/klocki ale nie mogę Ci wysłać prywatnej wiadomości. Rozważam też swap na 320mm jeśli cena zestawu mnie nie zabije. Czekam na info. Wyrzucić to i założyć nowe albo Swap jak już pisałeś. Pamiętaj że przy 320mm felga musi być minimum 16` alu a przy 345mm 17`.