Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z 1 i wstecznym. Manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz się zaczęły twoje problemy z 1 kiedy ochłodzenie przyszło? Miałem podobnie, płyn hamulcowy łapie z czasem wilgoć. Dlatego co 4 lata powinno się go wymieniać

Opublikowano

Nie wcześniej już miałem te problemy. Temperatura nic nie zmienia.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Rozmawiałem ostatnio z mechanikiem i zaproponował mi wlanie do skrzyni jakiegoś dodatku z Liqui Molly, podobno poprawia zmianę biegów i pracę synchronizatorów. Może ktoś to stosował i ma jakąś opinię. Nie interesują mnie opinie ludzi którzy nie spotkali się z tym specyfikiem.

I tak na marginesie jaki olej zalać do skrzyni 6 bieg GBA ?? i ile tego oleju tam wejdzie ??

Opublikowano

Proponuje Oryginał z ASO dużo osób widzę że się skarży na gorszą prace skrzyni po wymianie oleju na jakiś zamiennik.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

czytam i czytam,wczoraj jak wracałem do domu nagle brak wstecznego,dziś pociągnąłem lewarek do góry i wszystko chodzi,czyżby ta plastikowa kulka wyrobiona? Ogarnę sam wymianę?

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie pomocy

Otóż mam taki problem w  Seacie Exeo 1.8T 150KM ,skrzynia 6 biegowa - bliźniak A4 B7 , że jedynka około 4 na 5 razy wchodzi ciężko a czasem również wsteczny ale on rzadziej, jeśli autko choć delikatnie się ruszy to problem czasem znika ale nie zawsze ,  na zgaszonym silniku tez problemu nie ma , autko ma 145tys oryginalnego przebiegu, sprzęgło bierze dość sprawnie , wg mnie nie za wysoko , nie ślizga a dwumas nie chuczy, ze skrzyni też nie dostrzegam zadnych zgrzytow. 

Opublikowano

Poduszka skrzyni nie trzyma, ciągnie gałke biegów. Do wymiany

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Panowie pomocy
Otóż mam taki problem w  Seacie Exeo 1.8T 150KM ,skrzynia 6 biegowa - bliźniak A4 B7 , że jedynka około 4 na 5 razy wchodzi ciężko a czasem również wsteczny ale on rzadziej, jeśli autko choć delikatnie się ruszy to problem czasem znika ale nie zawsze ,  na zgaszonym silniku tez problemu nie ma , autko ma 145tys oryginalnego przebiegu, sprzęgło bierze dość sprawnie , wg mnie nie za wysoko , nie ślizga a dwumas nie chuczy, ze skrzyni też nie dostrzegam zadnych zgrzytow. 
Cytuj ten frag
Sprawdź tulejke wybieraka przy skrzyni, jeżeli jest luz wymień.

Wysłane z Galaxy

Opublikowano

Włącz pierwszy bieg z ręką na gałce wciskaj gaz, poczujesz jak silnik wraz z dodawaniem gazu ciągnie gałke. Poducha skrzyni trzyma silnik i skrzynie, olejowe tłumią drgania. Gdy są zgrzyty, dobrze wymienić płyn. Najlepiej podciśnieniowo i przelać porządnie siłownik sprzęgła

Opublikowano

Zgrzytow zadnych nie ma tylko ta jedynka wchodzi z oporem , jeden z mechanikow sugerowal wymiane synchronizatora, olej w skrzyni jrst czysty i na odpowiednim poziomie

Opublikowano
Zgrzytow zadnych nie ma tylko ta jedynka wchodzi z oporem , jeden z mechanikow sugerowal wymiane synchronizatora, olej w skrzyni jrst czysty i na odpowiednim poziomie
Synchronizator to ostateczność i drogi gips. Zacznij od prostych spraw.

Wysłane z Galaxy

Opublikowano

Wlasnie o to chodzi , jeszcze mam cos takiego , ze jak rozpedze sie do 60km/ h na 3 biegu i wcisne nagle sprzeglo aby wrzucic 4 bieg to czuje na pedale sprzegla takie jakies dziwne przetarcie ,szurniecie,  wystepuje wlasnie tylko na 3 biegu rzadziej na 4 i glownie przy dynamicznej zmianie biegow 

Opublikowano

1 i 3 gałka idzie do przodu, a wodziki do tyłu. Silnik jest przesunięty do przodu. Miałem taki przypadek z poduszką. Zdiagnozować trudno, obudowa była peknieta i guma wyslizgiwała się z obejmy po czym wracała na miejsce. Szczególny objaw to właśnie przesuwanie silnika z ciagnieciem gałki i problem z wrzuceniem biegu po mocniejszym przycisnieciu. Poduszki przednie olejowe też trzeba sprawdzić, przed wylaniem mają mikropekniecia. Poducha skrzyni droga, pytaj u forumowych sprzedawców o podstawę poduszki lemfordera. Kosztowała mnie 130zl, w sklepach na miejscu kompletna Torpan od 370zl. Wystarczyło łapę przekręcić ze starej. Poduszki olejowe po wylaniu dokupić i nie mieć wibracji to ciezkawy temat. Ori z aso ~470zl sztuka, z zamienników chwalili Corteco. Może coś innego na rynku, dowiesz się u chłopaków

Opublikowano

Dzisiaj byłem u mechanika , skrzynia została wyciągnięta, mechanik podszlifował zęby synchronizatora 1 biegu , stwierdził , że winne jest koło 1 biegu , wałek pośredni , synchronizator 1 biegu oraz jeszcze jedna rzecz, którą mechanik uszkodził przy demontażu koła 1 biegu biegu, aby się do niego dostać musiał najpierw zdemontować koło 3 i 4 biegu a , że było niby bardzo zapieczone to ściągacz skrzywił koło 4 biegu i reasumując kiedy jadzie sie na 4 biegu na wolnych i średnich obrotach jest takie tyrkotanie jak na zimnych pompowtryskach w dieslu, jedynka natomiast wchodzi o niebo lepiej ale mechanik nie jest pewien czy to się ułoży i proponuje wymiane skrzyni na używaną gdyż ceny elementów , które trzeba wymienić są kosmiczne. Dodatkowo mechanik stwierdził , że tarcza jest dość cienka ma 7mm grubości , ale komplet sprzegła luka  (takie jest obecnie i dwumas tez luka jest sprawny) kosztuje 910zł u naszego klubowego dzika (najtaniej) , zastanawiam sie nad wymiana samej tarczy luka , koszt 200zł , nie wiem Panowie co robic... mam podzielone zdanie... 

Edytowane przez kami050

Opublikowano

Jednak synchronizator, tylko po cholere go piłować? Żeby wyrobił wspolpracującą zembatkę? [emoji848]

Opublikowano

Chcial poprawic jak to mowil zeby bylo na chwile , ale troche nie poszlo bo skrzywil kolo 4 biegu w takim stopniu, ze terkocze , wg mnie to bezsensowna robota , po diagnozie tylu elementow wg mnie trzebabylo od razu myslec o uzywce 

Opublikowano

Mysle , ze po prostu wszytsko bylo ok i wystarczyla regulacja a oni ja zaczeli bebeszyc

Opublikowano

Skrzynia zostala wymieniona i wszystkie biego dzialaja bardzo plynnie , problem rozwiazany , teraz sie zastamawiam czy ktos by kupil moja stara skrzynie na czesci 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

@kami050 temat stary, ale kupują skrzynie (no i oczywiście remontują) w Krasnem k. Rzeszowa. "Leja-Serwis". Ja sprzedałem tam swoją z poprzedniego auta - zawsze to parę groszy do przodu :thumbup:

Opublikowano
W dniu 4.06.2018 o 00:35, jolley napisał:

@kami050 temat stary, ale kupują skrzynie (no i oczywiście remontują) w Krasnem k. Rzeszowa. "Leja-Serwis". Ja sprzedałem tam swoją z poprzedniego auta - zawsze to parę groszy do przodu :thumbup:

super , zadzwonie tam:)