Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy to na pewno pęknięta głowica ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. I niestety prawdopodobnie niechlubnie powiększę grono niezadowolonych użytkowników 2.0TDI w kodzie BLB...

Ok pół roku temu zaczęło mi ubywać płynu w ilości ok 2-3L/1000km. W pewnym momencie wszystko się uspokoiło i po wymianie płynu chłodzącego przez 2-3ms nie ubyło ani grama. Dodam że kiedy były te ubytki samochód na zimnym silniku zostawiał za sobą chmurę bielutkiego dymu/pary wodnej. Po rozgrzaniu silnika jak ręką odjął. Obstawiałem więc chłodniczkę recyrkulacji spalin... ale tak jak mówię kiedy wycieki ustąpiły (i kopcenie też) o temacie wymiany chłodniczki zapomniałem.

Wczoraj po zakończeniu swojej zmiany w pracy wsiadłem do samochodu i ruszyłem do domu. Po drodze zatrzymała mnie policja (mandacik 100zł :D ) po kontroli odpalam silnik a tam na FISie widzę "lampę alladyna" i komunikat sensor. Myślę sobie "zbliża mi się wymiana oleju, może olej już nie spełnia normy albo czujnik szlag trafił". Dzisiaj rano jadąc do miasta komunikat znowu się powtórzył + wystąpił dod. "Oil Minimum"

Myślę sobie - cholera - gdzieś mam ubytek oleju ! Szybciutko zatrzymałem się na parkingu - patrzę a w zbiorniku wyrównawczym mam sam OLEJ ! Nawet płynu nie widać ! Silnik nie kopci (ale i mam też brak ogrzewania) węże nie puchną...

Tak czy inaczej liczę się z kompletną wymianą silnika (bo jeden mam już na oku) ale i zastanawia mnie fakt czy oprócz głowicy/uszczelki są inne miejsca w których olej może całkowicie wymieszać się z płynem chłodzącym ? Jakaś chłodnica oleju ? No i czy powodowałoby to takie właśnie objawy ?

Opublikowano

jezeli olej jest w zbiorniczku wyrownawczym plynu chlodzacego to moze byc winna chlodniczka oleju ,wlasnie takie objawy wystepuja

Edytowane przez lukas309

Opublikowano

Koleżko spr.dokładnie wymiennik ciepla ten pod filtrem oleju-jest na samym wierzchu.

Opublikowano
  • Autor

Koleżko spr.dokładnie wymiennik ciepla ten pod filtrem oleju-jest na samym wierzchu.

Rozumiem że sprawdzić go ciśnieniem lub po prostu wyłączyć z obiegu ?

Dodam że w silniku mam taką szarą maź, jakby zupełnie wszystko się wymieszało. Zaczął strasznie głośno pracować i klepać... nie odpalam go już więcej to może chociaż dół da radę z niego odzyskać. Tylko ciekaw jestem czy gdyby to była chłodniczka oleju to czy i chlodziwo przedostałoby się do oleju ? Czy tylko olej do chłodziwa ?

Oraz czy stałoby się to z dnia na dzień w takiej skali ! Że nie jestem w stanie odróżnić co jest płynem a co olejem ?

Opublikowano

Przy dziurawej chłodniczce oleju, to podczas pracy silnika olej idze do układu chłodzenia, jak wyłączysz silnik to chłodziwo idzie do oleju :hi:

Dla tego i tu i tam masz pomieszane :naughty:

Opublikowano
  • Autor

No to trochę mnie podniesliście na duchu. Jutro ją sprawdzę i dam znać ! Dzięki za podpowiedzi !

A co z tym podkopcaniem na zimnym silniku ? Co prawda teraz tego nie ma ale podejrzewam że kiedy wlałem zwykłą wodę do układu i tak jeździłem to jednak układ się zakamienił i pewnie jakaś mikro nieszczelność w chłodniczce EGR się zasklepiła. Dobrze myślę ?

Opublikowano

Może faktycznie się przytkało na jakiś czas :naughty:

Ale nigdy nie lejemy do układu chłodzenia kranówy, chyba że od tego zależy nasze życie :hi:

Jeżeli już, to destylowaną :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Jedno szybkie pytanie bez zakładania nowego wątku. Do wymiany tej chłodniczki oleju wystarczy odkręcić tylko tą śrubę od spodu i odpiąć węże od chłodziwa ?

Pytam dlatego że dzisiaj skapitulowałem z uwagi na bardzo słabą pogodę, jutro nie będzie lepiej dlatego chciałbym to zrobić sprawnie i szybko. Może ma ktoś jakiś schemat montażowy/przkroju tej strony silnika ?

Jedno szybkie pytanie bez zakładania nowego wątku. Do wymiany tej chłodniczki oleju wystarczy odkręcić tylko tą śrubę od spodu i odpiąć węże od chłodziwa ?

Pytam dlatego że dzisiaj skapitulowałem z uwagi na bardzo słabą pogodę, jutro nie będzie lepiej dlatego chciałbym to zrobić sprawnie i szybko. Może ma ktoś jakiś schemat montażowy/przkroju tej strony silnika ?

Ok po robocie i po strachu. Okazało się że winna była chłodniczka oleju - tak jak podejrzewaliście. Z samego zbiorniczka wyrównawczego i okolicznych przewodów zleciało - UWAGA ! - 2.5L czystego oleju silnikowego ! Teraz tylko kupić płukankę do silnika, filtry i dobry olej i w drogę ! Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc !

Opublikowano

ale były by jajca jakby dalej to samo było po zrobieniu głowicy co.... :kox:

Opublikowano
  • Autor

Ooo Panowie, przyznam się że każdy kto przychodził i zajrzał mimochodem w silnik - "Głowica, albo uszczelka" , "Na pewno uszczelka !" ;-)

Warto posłuchać zdania mądrych ludzi :)

Opublikowano

Napewno-to każdy kiedyś umrze...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jeszcze jedno - ku potomności - jestem po 5 płukankach układu chłodzenia. Oleju już w nim praktycznie nie ma, jednak na powierzchni trafiają się tzw. "oczka".

Filtry i oleje zmienione. Silnik pracuje jak nowy. Na prawdę jest spora różnica ! Zniknęło poranne mulenie. Ku przestrodze - uważajcie jeśli macie w zbiorniczku na dnie trochę brunatnego osadu (przypomina czarne spieki,rdzę) to na 99% "wykruszająca" się chłodnica oleju. Wyciek wystąpi gwałtownie i nieoczekiwanie. Skutki mogą być opłakane.

Dodam że nieco sceptycznie nastawiony dodałem ceramizer do oleju firmy Liqui Moly - kultura pracy silnika - nie do poznania ! Poranne rozruchy dużo łatwiejsze, gaszenie silnika łagodniejsze.