Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[rzeźba] mocne podgrzewanie płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, sprawa wyglada tak, że chciałbym zamontować u siebie podgrzewanie płynu chłodniczego jednak nie na odpierdziel zeby odhaczyc ale zeby serio to działało. Mój plan:

alternator a8 180A

8 swiec w dwoch obudowach po 4 sztuki

teraz pojawia sie pytanie czy jak ja to podlacze odpowiednimi kablami czyli od akumulatora 4 kable 8 mm2 do 4 bezpiecznikow 50A nastepnie rozdzielaja sie na 8 kabli kazdy 4mm2 i kazdy idzie przez przekaznik do swiecy to czy mnie to sie to wszystko nie spali w czorta na jakies lini alternator akumulator badz aumulator swiece? masa 16mm2 od obudowy z kazdego z dwoch zestawów

dodam, ze chcialbym zamontowac jeden zestaw przed nagrzewnica drugi przed blokiem silnika aby jakos w miare rownomiernie nagrzewac plyn, do tego uruchamiac to sie bedzie po wykryciu ladowania czyli po uruchomieniu auta a nie po stacyjce a wylaczac sie bedzie po osiagnieciu 50-60 stopni, do tego ekstra bedzie wlacznik w kabinie ktorym bede wylaczal uklad jak auto nie wystudzi sie do konca albo na lato

Czy to bedzie działać? Proszę o opinie i sugestie.

schemat zastosowania przy jednym zestawie

4x12v%202b.jpg

Edytowane przez Czaszy
Opublikowano (edytowane)

Schemat jest poprawny, ale brak opisu jakie to świece informacji o ich mocy, ale można się domyślać po ogromnych bezpiecznikach że moc będzie piekielna i nie wiadomo czy w ogóle auto to udźwignie i czy w ogole taka moc grzejna jest potrzebna, ale tu już znając moc świecy należałoby dokonać obliczeń. Przy założeniu obciążenia 4x50A = 200A to daje jakieś parenaście sekund życia akumulatorowi, o ile wcześniej się nie zagotuje/eksploduje. Trzeba pamiętać że te 180 amper to nie będzie na biegu jałowym. Ale ogólnie popieram

Pogrzebałem jeszcze trochę i można dołożyć oryginalną instalację i bodajże nawet jest oryginalne wyprowadzenie sterowania z komfortu, także za dużo nie kombinuj

Edytowane przez windu83