Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

przerabianie instalacji antenowej pod RNS E Chorus Concert i Symphony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymieżam się do wymiany mojego fabrycznego radia Symphony 2+ zwanego też Symphony 3 (2 din z chroowanymi gałkami) na RNS-E led.
Wyczytałem na innych forach że będę miał problem z instalacją antenową radia. Ponoć w samochodach z roku modelowego 2007 i nowszych Audi zmieniło instalację anten diversity dla radioodbiorników Chorus, Concert i Symphony i jest inna niż w starszych modelach i inna niż w nawigacjach RNS-E i BNS. Poniżej wklejam link do amerykańskiego forum audi z tym tematem.

LINK DO FORUM

Teraz kilka pytań do kolegów.

Czy ktoś z Was przereabiał już ten temat i wie na czym dokładnie polegaja różnice w tych onstalacjach antenowych?

Ja oglądam schematy w Elsie i nie widze tam wiąkszych różnic w przypadku B7 MY2007 z radiem Symphony a nawigacją RNS-E.

Domyslam się że różnice na pewno są skoro w A3 z tym samym radiem jest inna instacja to i w B7 pewnie jest tak samo. Może ktoś wie czy w przypadku B7 avant wystarczy wymienić wzmacniacza antenowy na taki ze starszego rocznika czy trezeba będzie przerabiać również instalcję?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i uwagi.

Ponieważ poczytałem troszkę więcej o tym problemie z anteną w nowszych rocznikach B7 moja wiedza jest już troszkę większa więc dopisze to czego się dowiedziałem, może to się komuś przyda w przyszłości.

Z tego co zrozumiałem w nowszych b7 jest inny wzmacniacz antenowy i inne połączenie anten radiowych w radiach Chorus 2+, Concert 2+ i Symphony2+ a inny w przypadku nawigacji RNS-E. Główna różnica polega na tym iż w przypadku nawigacji w avancie kabel z prawej tylnej szyby idzie do wzmacniacza antenowego w lewym boczku a w przypadku radia kabel z prawej tylnej szyby idzie do radia z pominięciem wzmacniacza antenowego w lewym tylnym boczku (dokładnie tak samo jest we wszystkich starszych avantach b6 i b7).

Więc aby przerobić system antenowy przy przesiadce z nowszego radia 2+ na RNS-E musimy zmienić wzmacniacz antenowy w lewym boczku avanta i dodatkowo przeciągnąć kabel antenowy z lewej tylnej szyby do prawego boczku bagażnika do wzmacniacza antenowego.
To wszystko co pisze dotyczy avanta nie wiem jakie przeróbki są konieczne w sedanie ale też trzeba przerobić instalację antenową pod RNS-E (dodatkowo w sedanie może zajść konieczność wymiany tylnej szyby bo były takie bez odpowiednich anten :( )
Ja niedługo będę brał się za przeróbkę tej instalcji antenowej w moim B7, mam o tyle łatwiej że mam już kompletną wiązkę Bose która ma tez potrzebne przewody antenowe. Mam nadzieję że w moim przypadku modyfikacja ograniczy się jedynie do położenia nowej wiązki i wymianie wzmacniacza antenowego. Połozenie wiązki to nie problem bo i tak będę kładł wiązkę Bose wiec antenową zrobię "przy okazji".

Mam do Was koledzy jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś wie jak wygląda połączenie anteny radiowej w prawej tylnej szybie avanta b6 lub b7 z wiązką samochodu? Jest tam jedynie gniazdo/wtyczka , czy jest również jakiś wzmacniacz lub moduł ?

Będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

Hm... czegoś nie rozumiem:/ Dlaczego w avancie z radiem (bez nawigacji) kabel z prawej tylnej szyby ma iść bezpośrednio do radia z pominięciem wzmacniacza? W które gniazdo miałby być wpięty?

Z tego co wiem, to są co najmniej 2 rodzaje instalacji, z anteną diversity i bez niej. Antenę diversity mają na pewno instalacje pod radia Concert 2 i RNS-E, nie mają tej anteny instalacje pod radia Concert II+/Symphony II+, bo te radia mają 2 tunery FM.

W obu przypadkach między radiem a wzmacniaczem są 2 przewody.

W przypadku instalacji z diversity wzmacniacz ma końcówkę P (oczywiście nie tylko P), i wejścia na 3 anteny (FM1, FM2, FM3), podejrzewam że są to anteny na 3 tylnych szybach.

W przypadku instalacji bez diversity wzmacniacz ma końcówkę AF i 2 wejścia antenowe (FM1 i FM2), FM1 to na pewno lewa tylna szyba, a FM2 to nie wiem.

Obiło mi się o uszy że są jakieś wzmacniacze w prawym boczku, ale tego nie mogę potwierdzić.

To co wyżej napisałem jest tylko wiedzą którą sam zdobyłem, i nie mam 100% pewności że tak jest, ale jestem pewny co do wzmacniaczy i ilości wejść antenowych, bo zmieniałem u siebie P na AF, po wymianie Concert 2 na Symphony II+.

Opublikowano
  • Autor

Masz rację, wczoraj sprawdziłem dokładnie i nie jest tak jak pisałem w poście wyżej. W instalacji pod radia 2+ tylna prawa antena w szybie w ogóle nie jest podpięta wisi tylko kostka z podpiętymi dwoma przewodami od anteny w szybie. W tej instalacji używane są tylko dwie anteny w lewej tylnej szybie podpięta do wejścia FM1 we wzmacniaczu oraz w tylnej szybie podpięta do FM2 we wzmacniaczu.
Oczywiście od wzmacniacza do radia idą dwa kable tak jak piszesz. Wzmacniacz pod tą instalację nie ma wejścia FM3.

W instalacjach pod starsze radia lub pod nawigację BNS i RNS instalacja jest troszkę inna. Wzmacniacz ma wejście FM3 do którego podpięta jest antena z prawej tylnej szyby. Ja dziś przesiadłem się z radia Symphony 2+ na RNS bez przerobienia instalacji antenowej (będę to robił na wiosnę przy okazji dokładania Bose) i odbiór radia jest gorszy niż w Symphony dodatkowo w RNS-ie pojawia się jakiś błąd związany właśnie z anteną. Na wiosnę wymienię wzmacniacz antenowy i podłączę do niego również prawą tylną szybę. Kabel już mam więc nie powinno być problemu.

Opublikowano

Jeśli nie wymieniłeś wzmacniacza to powinieneś odpiąć przewód FM2, w Symphony 2+ to drugi tuner, w RNS-E antena diversity.

Opublikowano
  • Autor

No na razie nie wymieniłem, wtyczki nie chcę odpinać bo musiał bym ją rozciąć bo jest podwójna. Wzmacniacz na pewno wymienię i podłączę do niego antenę z prawej szyby bo strasznie mnie wkurza ten gorszy odbiór radia w RNS.

Opublikowano

Wtyczki nie musisz rozcinać, jest rozbieralna. Możesz też wyciągnąć przy wzmacniaczu. Jak to zrobisz to odbiór się poprawi, no chyba że już popsułeś wzmacniacz :)

Opublikowano
  • Autor

To powiedz jeszcze którą wtyczkę mam odpiąć od RNS-a? Tą po lewej czy prawej pacząc od strony kabiny?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam avanta b6, mialem concerta 1din, instalacje bluetooth i antene na dachu. Myslalem ze antena na dachu jest od radia, a te w szybach od telefonu. Po wymianie na rns-e jakosc odbioru radia troche spadla. Co trzeba zmienic w moim przypadku, bo wiem ze byly tez avanty bez anteny na dachu.

Opublikowano

Anteny w szybach są od radia. Jaką przejściówkę antenową zastosowałeś?

Opublikowano

Zastosowałeś pojedynczą przejściówkę, bez diversity, to i odbiór się pogorszył. Zrób to co pisałem wcześniej, końcówkę od diversity włóż w wolne miejsce w kupionej przejściówce, obie wtyczki są rozbieralne.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Koledzy mam jeszcze jedno pytanko odnośnie anteny radiowej. Otóż w moim B7 nie jest fabrycznie podłączona do wzmacniacza antena w prawej szybie. Ponieważ zakąłdam bose i mam oryginalną wiązkę z kablem antenowym z prawej szyby do wzmacniacza to chę ją odrazu podłączyć.
Nie wiem tyko jak wygląda fabryczne podłączenie anteny przy szybie, kabel ma wtyczkę z obsadonym jednym pinem a we wtyczce wychodzącej z szyby są obsadzone dwa piny. Dodatkowo na kablu zaciśnięte jest aluminiowe oczko i własnie nie wiem gdzie to oczko podłączyć, domyślam się że do masy. Zrobiłem przymiarkę i zamontowałem to tak jak na fotce poniżej (zaznaczyłem czerwonym kółkiem). Prosze napiszcie czy tak to jest fabrycznie? Czy jakoś inaczej mam to podłączyć?

368_antena.jpg

Nikt nie jest w stanie potwierdzić czy dobrze zamontowałem ten przewód?

Edytowane przez kdawid

Opublikowano

Wg mnie dobrze zamontowałeś :) Znalazłem fotkę tego boczku, ale z włożonym subwooferem, i mam takie oczko przykręcone do karoserii w tym miejscu :)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc Teraz śmiało mogę się brać za rozbieranie wnętrza i montaż Bose + wymianę wzmacniacza FM.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :hi:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Koledzy mam pytanie. Chcę wymienić radio Symphony 2 (CD/kaseta) z bose na RNS-e w moim B7 avant 2005r

Czy dobrze rozumię, że moim przypadku mam antenę diversity i nie będę musiał przerabiać instalacji antenowej?

Wystarczy tylko adapter do montażu RNS-e w aucie z wtykami ISO?

Będę wdzięczny za pomoc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie wymieniłem radio concert 1 din na concert 2+ i słabo mi odbiera radio wyczytałem na forum że potrzebny mi jest wzmacniacz z końcówką Af i taki zakupiłem ale nie wiem jak zabrać się za wymianę. Auto w sedanie. Pomoże ktoś ?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam . Nie mam anten Diversity w szybach ani instalacji , mam RNSE i chciał bym założyć Diversity czy i jakie anteny moge zastosować , może sa naklejane na szyby , Proszę o pomoc co mam kupić najlepiej komplet . Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Posiadam exeo sedan 2009r i jestem na etapie montazu rnse wczesniej bylo concert2+ (2din) czy dla poprawnego odbioru radia musze wymienic wzmaczniacz ? jak tak to na jaki ?